navigatie overslaan

Verrassend Vechtdal

Noaberschap Vechterweerd

  • Leestijd 3
  • Gelezen 8767 keer
  • Geschreven door Martijn Koetsier

Noaberschap is een begrip dat je in het oosten van Nederland aan niemand hoeft uit te leggen. Het gaat erom dat je klaarstaat voor de mensen bij wie je in de buurt woont. Zonder vragen, zonder voorwaarden. Gewoon, omdat je er voor elkaar bent als dat nodig is. Zoals bij noaberschap Vechterweerd, de hechte gemeenschap rond de stuw tussen Zwolle en Dalfsen.

play

Wat is er te doen in noaberschap Vechterweerd?

Noaberschap Vechterweerd past als bestemming prima in een mooie dag in het Vechtdal. Op de fiets en wandelend is er meer dan genoeg te zien. Lekker eten en comfortabel overnachten kan in de buurt op verschillende bijzondere plekken.

Vechterweerd
Vechterweerd

Wandelen en fietsen

1. Wandelroute: Vechtdalpad
De hele route is meer dan 80 kilometer lang en voor veel wandelaars misschien wat veel van het goede. Maar het gedeelte van Zwolle naar Dalfsen is met een kleine 15 kilometer uitstekend te doen. Een mooie wandelroute langs de Vecht met de Vechterweerd als tussenstop.

Bekijk de wandelroute

2. Fietsroute: Kastelenroute Dalfsen
Het buitengebied van Dalfsen is rijk aan natuur en historie. Tijdens deze fietsroute verken je de oude landgoederen, bewonder je prachtige kastelen en kom je ook nog eens langs noaberschap Vechterweerd. De route is iets meer dan 30 kilometer lang.

Bekijk de fietsroute

3. Fietsroute: Vechtdalroute
De ultieme fietsroute door het Vechtdal, maar met zijn 245 kilometer ook wel een hele flinke. Je start in Zwolle, om via het Vechtdal uiteindelijk in Duitsland uit te komen. Maar je kunt natuurlijk ook een deel van de route fietsen. Vanuit Zwolle kom je dan al snel langs de Vechterweerd.

Bekijk de fietsroute

Eten en drinken

Het erf van Boerhoes is de ideale plek om even bij te komen tijdens je fiets- of wandeltocht. De B&B met minicamping heeft namelijk ook een sfeervolle theetuin. Deze is van begin april tot begin oktober open voor gasten. Voor koffie en thee, maar ook voor een stuk stevige krentenwegge of verfrissend boerenijsje.

Natuur

Welke kant je ook op kijkt, vanuit de Vechterweerd zie je overal natuur. Van de Vecht die aan je voeten ligt, tot de uitgestrekte weilanden die tot aan de horizon reiken. De natuur krijgt hier alle ruimte.

Bijvoorbeeld door de vistrap in de stuw, die vissen helpt om vanuit het Zwartewater naar Dalfsen te komen. Maar ook voor de mens, die in het struingebied langs het water vrij de oevers van de Vecht mag verkennen.

Tenminste, voor zover de rondlopende Galloway-runderen dat ook goed vinden natuurlijk. Die houden er de natuur in stand door vrij te grazen, waardoor planten en bloemen volop kunnen bloeien.

Overnachten bij noaberschap Vechterweerd

Dat kan het beste bij de B&B (Bedde & Bruggien) van Boerhoes, midden in de Vechterweerd. Er is ook een minicamping, met 15 plekken voor tenten, caravans en campers. Is er geen plek maar wil je toch in de buurt van de Vechterweerd overnachten? Dan zijn er nog wat opties dichtbij:

Zwaluwhof
Zwaluwhof

Meer over noaberschap Vechterweerd

De Vechterweerd is vooral bekend vanwege de beeldbepalende sluis waar het zijn naam mee deelt. Die ligt er al sinds 1910, maar dankzij een grondige restauratie kan de sluis er weer heel wat jaren tegenaan. Tegenwoordig wordt de sluis alleen nog gebruikt voor de pleziervaart.

Vroeger was de sluis onmisbaar voor de scheepvaart. De Vecht kwam tussen Dalfsen en het Zwartewater namelijk nogal eens droog te liggen in de zomer. Dankzij de stuw en de sluis werd het waterpeil beheersbaar en kon men het hele jaar door varen.

Lees meer over de Vechterweerd in dit interview met Antje Kingma.

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Martijn Koetsier

Martijn Koetsier (1980) is freelance copywriter en SEO-specialist. Groeide op in Wijhe, verhuisde naar de Randstad en keerde met veel plezier weer terug naar de goede kant van de IJssel.