navigatie overslaan

Streekproducten

De meeste ingrediënten uit het Vechtdal worden verwerkt tot ambachtelijke streekproducten, met respect voor omgeving en milieu. Zo zijn er wijngaarden, een bessentuin, bierbrouwerijen, pure zuivel- en kaasboerderijen, ambachtelijke ijshoeves en veel meer. Ook wordt het zeldzame oudhollandse Brandrode rund in de vrije natuur gehouden. Ga eropuit in het Vechtdal en ontdek de verrassende producten van deze streek!

Probeer deze lekkere streekproducten

Wanneer je op vakantie bent in het Vechtdal is het natuurlijk leuk én lekker om lokale producten te proberen. Er zijn vele verschillende streekproducten die je kan proeven. Zo mag voor kaasliefhebbers een bezoekje aan Kaasboerderij Heileuver niet ontbreken. Hier wordt al 40 jaar rauwmelkse boerenkaas gemaakt, waaronder de Sallandse kruidenkaas met paprika, bieslook en knoflook. Wil je weten hoe dit erkende streekproduct gemaakt wordt? Doe dan gezellig mee aan een rondleiding! Ook bij Boerderijwinkel & Zuivelbedrijf Zandman in Beerze koop je lokale kazen. Combineer een fietstocht met een rondleiding over deze biologische boerderij. Daar mag het proeven van de streekproducten niet bij ontbreken.

Zorgboerderij Schottinkslag in Bergentheim biedt Boerendijkkaas, met liefde, zorg en aandacht bereid. Er worden hier verschillende soorten kaas gemaakt maar allemaal met verse rauwe melk. En wat is er nou lekkerder dan echt boerenijs? Je proeft het bij Hoeve Bosman in De Krim. Het ijs is gemaakt van dagverse melk uit eigen stal, geheel volgens eigen recept. Tip: bezoek de boerderij tijdens het bewandelen van een prachtig klompenpad.

Kaasboerderij Heileuver
Kaasboerderij Heileuver

De asperges uit het Vechtdal zijn bij veel mensen favoriet en wij snappen wel waarom! De teelt en de oogst van asperges is een lastig karwei, wat veel aandacht vergt. Het oogsten van asperges begint half april en duurt tot ongeveer eind juni. Dit is ook het ideale moment om de asperges te kopen bij lokale tuinderijen, zoals Tuinderij Ernie van der Kolk. Hier vind je naast asperges ook vele andere streekproducten, zoals aardbeien, frambozen en bramen. Zeker een bezoekje waard dus! Ook bij Aspergeboerderij Het Nijenhuis in Diffelen vind je overheerlijke asperges. Je leert er tevens alles over het traditioneel bereiden van asperges.

Lokale producten van het Vechtdal

Wat is er nou fijner dan een tussenstop tijdens je fiets- of wandeltocht om lokale aardbeien te proeven? Aardbeienboerderij en Theeschenkerij RozemArrie nabij Ommen teelt de lekkerste aardbeien. De lokale producten zijn te koop in het winkeltje, waar je eveneens verrassende cadeautjes kunt halen. Of probeer het romige softijs met verse aardbeien! Daarna kun je weer vol energie op pad door het Vechtdal. En wil je 's avonds een lekker stukje vlees eten? Probeer dan hét streekproduct van het Vechtdal: vlees van de Vechtdal Hooglanders. Deze grote grazers verblijven in een natuurlandschap en krijgen geen antibiotica, groeihormonen en E-nummers, waardoor het een eerlijk streekproduct is.

Vechtdal Hooglanders
Vechtdal Hooglanders

Bij zo’n (h)eerlijk stukje vlees mag een goed glas wijn niet ontbreken. In het Vechtdal vind je diverse wijngaarden met lokale streekproducten, zoals De Wijnstaete in Lemelerveld. Deze B&B met vakantiehuisje biedt een verfrissende witte wijn, zomerse rosé en soms zelfs rode wijn, afhankelijk van de oogst. Daarnaast is De Reestlandhoeve in Balkbrug eveneens een uitstekende plek om lokale wijn te proberen. Naast het kopen van biologische streekproducten in de winkel, kun je er meedoen aan een rondleiding inclusief proeverij.

Bezoek de Vechtdal Brouwerij

De Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij in Dalfsen brouwt bier sinds 2015. Dit wordt gedaan met eerlijke grondstoffen en zonder hulpstoffen. Alle bieren zijn bovengistend met hergisting op de fles, hierdoor is het bier puur van smaak. Je vindt er biertjes zoals "Dalfs Blauw", "Bleke Alie" en "Vechtdal Blond". Deze streekproducten zijn verkrijgbaar in verschillende regionale restaurants, winkels en supermarkten. Bovendien kun je een rondleiding en proeverij plannen om te zien hoe deze lokale producten gebrouwen worden en natuurlijk om zelf te proeven!

Probeer het overheerlijke Pauw Bier!

Bierbrouwerij De Pauw brouwt 5 verschillende ambachtelijke speciaalbieren, veelal gebaseerd op Belgische recepten. Er zijn biertjes voor elk seizoen, bijvoorbeeld de “Zomertrots” en “Wintertrots”. De biologische streekproducten zijn verkrijgbaar in de horeca, detailhandel en toeristische locaties. Ook zijn de speciaalbieren te koop in de boerderijwinkel van De Meulenhorst, waar je nog tal van andere streekproducten zal vinden.

De Bessentuin
De Bessentuin

Biologische streekproducten van De Bessentuin

De Bessentuin in Brucht is een walhalla voor fruitliefhebbers. Waar ooit begonnen werd met hoofdzakelijk blauwe bessen, zul je nu ook rode, zwarte en witte bessen, frambozen, bramen en kruisbessen aantreffen. Er kan dan ook de hele zomer geplukt worden in De Bessentuin. Tussen de struiken voel je de rust van het Vechtdal. Je kan zelf, met je kinderen, helpen plukken bij deze kwekerij. Na afloop geniet je dan van een kop koffie of thee met een lokale lekkernij op het terras. Voor een klein prijsje boek je dit arrangement, inclusief rondleiding, het zelf plukken van 1 kg fruit, ijs/sap en koffie/thee met bonbon en muffin. De locatie is ideaal vanwege de fietsknooppunten die in de buurt gelegen zijn.