navigatie overslaan

Proef de regio op zijn puurst!

De smaak van het Vechtdal

  • Leestijd 5
  • Gelezen 12385 keer
  • Geschreven door JorindeSchrijft

Proef de regio op zijn puurst! Van ambachtelijk gebrouwen bieren en lokaal geproduceerde wijnen tot het lekkerste vlees, kaas en groente, het Vechtdal biedt een overvloed aan heerlijke streekproducten. Ontdek ze allemaal en laat je verrassen door de smaak van het Vechtdal!

  1. 5

    Streek-lekkernijen

    Er zijn veel streeklekkernijen die je alleen in het Vechtdal vindt. Een bezoekje aan de regio betekent dat je minstens één van deze traktaties moet proberen! Zo maakt Bakkerij van der Most elke dag verse Dalfser Moppen, kruidige koekjes die een beetje lijken op speculaas en geniet je bij De Rheezerbelten in Hardenberg van een Rheezer turfje. Het koekje verwijst naar de turfwinning in de Rheezermaten. Benieuwd naar de streekproducten van Bakkerij Slatman? Bij de bakkerij in Hardenberg verkopen ze onder andere de populaire, Saksische Slatmankoek. Het recept van deze koek is een goed bewaard geheim en wordt al meer dan 100 jaar in de bakkerij bereid. Ook de populaire Vechtanjertjes, waarmee Slatman het Vechtdal promoot, moet je zeker proeven!

    De decembermaand brengt nog meer streeklekkernijen. Zo is in Ommen Sinterklaas onlosmakelijk verbonden met het zuute plassie, één van de lekkerste streekproducten uit Overijssel. Dit zoete broodje van Siss & Bro Bakery verschijnt elke winter weer in de vitrine. Is Sinterklaas voorbij? Dan komen de kniepertjes uit het Vechtdal op tafel. Dit nieuwjaarsrolletje staat symbool voor het onbekende nieuwe jaar.

  2. 4

    Bier, wijn en kombucha

    Kun jij ook zo genieten van een glas lokale wijn, een verfrissend streekbiertje of een glas fruitige, regionale kombucha? Bij een bezoek aan het Vechtdal krijg je volop de mogelijkheid om de smaak van de regio te proeven. Drink bij de Wijnstaete in Lemelerveld een uniek wijntje van Overijsselse bodem of geniet van een lekkere en prijswinnende wijn van de Reestlandhoeve in Balkbrug. De Reestlandhoeve ontwikkelt samen met theeplantage de SomerWende een verfrissende kombucha. Een prachtig voorbeeld van een samenwerking binnen Proef Oost, het samenwerkingsverband tussen lokale ondernemers uit het Reestdal en het Vechtdal. Houd je het liever bij een biertje? In Overijssel vind je ambachtelijke bierbrouwerijen op unieke locaties en de bieren zijn ook nog eens erg lekker! Bierbrouwerij De Pauw is gevestigd in een eeuwenoude boerderij tussen Ommen en Den Ham. De Mommeriete bevindt zich in een historisch schipperscafé in Gramsbergen en de Ambachtelijke Vechtdalbrouwerij brouwt vanuit een voormalig sporthal in Dalfsen.

  3. 3

    Vlees, zuivel en boerenijs

    In het Vechtdal vind je nog een rijke traditie van lokale vlees- en zuivelproducenten. Ondernemers werken er met veel zorg aan hun producten, waardoor ze niet alleen lekker, maar ook verantwoord zijn! Wil je het Vechtdal proeven? Bij Vechtdal Hooglanders in Beerze vind je (h)eerlijk vlees. De Schotse Hooglanders die er grazen leven van gras en krijgen geen antibiotica. Dat maakt hun vlees puur natuur en extra lekker! Ook de Brandrode runderen van Erve Vechtdal in Varsen mogen zo natuurlijk mogelijk leven. Dit komt de smaak ten goede. Ook kaasliefhebbers komen in het Vechtdal aan hun trekken. Smaakvolle lokale kaas (en mooiste kunst) vind je bij Kaasboerderij en Schilderijenhuis Heileuver. Het Vechtdal proef je ook terug in de verschillende soorten kaas die Boerendijkkaas samen met de kinderen op zorgboerderij Schottinkslag in Bergentheim maakt. Voor kaas én ijs ben je bij Hoeve Bosman in De Krim aan het juiste adres. Hier wordt naast kaas met heel veel passie overheerlijk boerenijs gemaakt. Voor een kakelvers eitje kun je terecht bij Het Boerdereitje in Schuinesloot.

  4. 2

    Groente & Fruit

    Dankzij de vruchtbare bodem en de inzet van lokale telers geniet je van producten die met liefde en aandacht zijn gekweekt. Van verse aardbeien tot smaakvolle asperges, elk product brengt je de pure smaak van de regio. Proef de heerlijke zoete aardbeien van aardbeienboerderij RozemArrie in Arriën. Zij telen verschillende aardbeirassen met elk hun eigen kenmerken qua smaak en kleur. Ook in de boerderijwinkel van Het Nijenhuis in Diffelen vind je tussen de lokale lekkernijen heerlijke, verse aardbeien. De boerderij staat vooral bekend om zijn asperges. Van mei tot eind juni staat de winkel volledig in het teken van dit witte goud. Fruit en verse producten gemaakt van lokaal fruit koop je bij Wijngaard en fruitbedrijf de Varsenerhof in Ommen. De jams, sappen, dipjes en siropen, gemaakt met het fruit uit de fruittuin zijn zeker een bezoek waard!

    Is er te veel om te kiezen? Wij hebben de beste vijf streekproducten voor je op een rijtje gezet. Plan je volgende bezoek en ontdek zelf de rijke smaken en verhalen van deze bijzondere streek. Smakelijk genieten!

  5. 1

    Bonustip: recept Kruudmoes

    Kruudmoes is een streekgerecht uit Vechtdal en Salland in Overijssel met als hoofdbestanddelen: gort, karnemelk, spek, rookworst, rozijnen en verse kruiden. Aan de toevoeging van het “kruud” in het recept heeft de kruudmoes zijn naam te danken. Kruudmoes wordt zowel warm, lauw als koud gegeten. Vroeger werd kruudmoes gebruikt om de hardwerkende boeren op het land tussen de middag van een goede, stevige en voedzame hap te voorzien. Maar let op, je moet er wel van houden, het is een gerecht voor de echte liefhebber.

    Foto: Culinairgeheugen.nl

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door JorindeSchrijft

Jorinde André-Brink is tekstschrijver. De geboren en getogen Hardenbergse is trots op haar roots. Ze woonde vijf jaar elders, maar kwam terug om er nooit meer weg te gaan. Met haar bureau JorindeSchrijft worden bijzondere verhalen vertelt. Schrijven over en voor de regio doet ze het liefst.