navigatie overslaan

Natuurgeheimen

De Oldemeijer

  • Leestijd 3
  • Gelezen 11571 keer
  • Geschreven door Jorinde Brink

Zand, bos, water en heide; De Oldemeijer heeft alles voor een actieve dag in de buitenlucht. De recreatieplas ligt zo’n vijf minuten rijden van Hardenberg, nabij het brinkdorp Rheeze. Door de ligging middenin het bos is het gebied een geliefde plek voor gezinnen, natuurliefhebbers en dagjesmensen.

Speelvijver in het groen

Met blote voeten in het zand. Daarna pootje baden in het koude water terwijl de kikkervisjes rond je voeten zwemmen; recreatieplas De Oldemeijer is voor elk kind een belevenis. Wie gaat er mee zandkastelen bouwen, ronddobberen in de opblaasboot of een duik nemen in het frisse water? Een dag aan het water is zo om.

De speelvijver, met een goede waterkwaliteit, heeft in het midden een eiland dat via twee bruggetjes te bereiken is. Rondom de plas is een verhard pad aangelegd. Met diverse bankjes rondom is De Oldemeijer ook een mooie plek om even op adem te komen na een flinke wandeling in de bossen.

Boswachterij Hardenberg

De Oldemeijer is gelegen in Boswachterij Hardenberg, een gebied van maar liefst duizend hectare. Hier komen natuur, recreatie en houtteelt samen. Waar het vroeger uitsluitend een productiebos was, is het tegenwoordig een gevarieerd bos met ruimte voor planten en dieren en voor de recreant.

Het gebied rondom De Oldemeijer kent een variatie aan bomen. Inheemse soorten als de grove den, zomereik en de beuk, maar ook exoten als de Japanse lariks en de Amerikaanse vogelkers. Tijdens een wandeling of fietstocht in Boswachterij Hardenberg heb je een goede kans om reeën tegen te komen en in de herfst zie je allerlei paddenstoelen. Naast reeën, marterachtigen en roofvogels zijn ook de groene kikker, zandhagedis en adder vaste bewoners van het gebied.

Wandelen rondom De Oldemeijer

Vanaf startpunt De Oldemeijer wandel je zo de bossen in. Kies één van de gemarkeerde routes en ga op pad! Er zijn routes van 3 kilometer, maar ook van 9 kilometer. Wil je een lange afstand wandelen, dan is er altijd de mogelijkheid om verschillende routes aan elkaar te knopen. Bij de genummerde palen stap je gemakkelijk over op een route met een andere kleur.

Naast de verschillende wandelroutes zijn er verschillende fietspaden door het bos, een ruiterroute en een mountainbikeroute. Rondom De Oldemeijer ligt een betonpad met cooperbaan voor hardlopers.

Bereikbaarheid

Rijdt je richting Rheeze (Hardenberg) kom je de borden naar de Oldemeijer vanzelf tegen. Er zijn hier twee grote parkeerplaatsen die je vanzelf tegenkomt naar de Oldemeijer rijdt. Bij de plas zelf is geen horeca aanwezig. Aan de Grote Beltenweg kun je een brasserie en restaurant vinden waar je ijs, koffie, lunch, borrelplank of diner kunt halen/nuttigen.

Langer verblijven rondom De Oldemeijer

Ben je nog niet uitgekeken bij De Oldemeijer? In de buurt zijn voldoende overnachtingsmogelijkheden. De recreatieplas ligt vlakbij de ‘campingboulevard’ van Rheeze, waar je een scala aan campings vindt, maar ook een luxe B&B, hotel of SVR-camping vind je dichtbij. Aan de Grote Beltenweg kun je een brasserie en restaurant vinden waar je ijs, koffie, lunch, borrelplank of diner kunt halen/nuttigen.

Lees meer leuke artikelen

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Jorinde Brink

Jorinde Brink (1980) is tekstschrijver. De geboren en getogen Hardenbergse is trots op haar roots. Ze woonde vijf jaar elders, maar kwam terug om er nooit meer weg te gaan. Schrijven over en voor de regio doet ze het liefst.