navigatie overslaan

Natuurgeheimen

Sahara Ommen en andere natuurgebieden

  • Leestijd 2
  • Gelezen 26715 keer

Het Vechtdal staat bekend om de vele verschillende natuurgebieden die het rijk is. Stuifzanden, heide, vennen en meertjes worden afgewisseld met eindeloze panorama uitzichten over groene weides en het rustgevende gekabbel van de rivier De Vecht. Uit al dit natuurschoon presenteren we jou enkele van de mooiste en opvallendste natuurgebieden, waaronder de Sahara Ommen, die een bezoek meer dan waard zijn.

1. Sahara Ommen

Tussen de buurtschappen Zeesse en Junne ligt een zandververstuiving, die beter bekend staat als de Sahara van Ommen. Het gebied behoorde ooit toe aan Landgoed Eerde en de Baron van Pallandt liet het in 1840 bebossen om de zandverstuivingen te minderen. Het resultaat is een prachtig gebied van zand en naaldbomen waar volwassenen kunnen wandelen en kinderen met een schepje en emmer zandkastelen kunnen bouwen.

2. De Uilenkamp

In 2004 werd een voormalige meander van De Vecht opnieuw verbonden. Sindsdien heeft water er vrij spel en dat levert een schitterend, weelderig gebied op met 13 hectare schone natuur. Struingebied de Uilenkamp is te bezoeken vanaf de Rheezerweg ten noorden van Diffelen bij de kruising met het fietspad.

3. Mölnmarsch

Welkom in een struingebied van 70 hectare waar rivierbeheer, natuur en landbouw een nieuwe balans zoeken. Binnen dit gebied ligt een uniek ooibos met wilgen, elzen, eiken, essen, iepen en meidoorns. De bekendste bewoners van dit gebied zijn de zwarte ooievaar, oeverzwaluwen en ijsvogels. Het beste punt om het gebied te verkennen is vanaf het uitkijkpunt ‘Waterschapsheuvel’ aan de Rheezerweg.

4. De Rheezerbelten

De Rheezerbelten wordt gekenmerkt door hoge rivierduinen met bos. Het ene moment wandel je tussen meters hoge naaldbomen en het andere moment sta je op een twintig meter hoog duin te genieten van het uitzicht. Vanuit het dorpje Rheeze wandel je zo de beboste stuifduinen van het Vechtdal in.

5. Meanders van De Vecht

Wie de rivier De Vecht volgt, kan het niet ontgaan: de rivier slingert en krult door het landschap. De oudste en meest langgerekte en kronkelige meanders van De Vecht vind je tussen Ommen en Hardenberg. Volg de rivier te voet of te fiets en geniet maximaal van dit prachtige rivierlandschap.

Wat vind je van dit artikel?