navigatie overslaan

Vechtdal meest toegankelijke bestemming van Nederland

Doe je mee?

Organisaties en ondernemers werken samen om het Vechtdal te ontwikkelen en te profileren als meest gezonde, gastvrije en groene bestemming. Een vakantie of dagje uit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zorgeloos Vechtdal profileert het Vechtdal dan ook als meest toegankelijke (vrijetijds)bestemming van Nederland.

Dat iedereen ongehinderd deel kan nemen aan het vrijetijdsaanbod en zorgeloos kan genieten van de rust, ruimte en natuur in het Vechtdal. De Nationale Week van de Toegankelijkheid is de kans voor de samenwerkende partijen om te laten zien hoe de ambitie waargemaakt wordt.

Het verhaal achter de Vechtdal picknicktafel - door Luco Nijkamp

Begin van de zomer las ik in de lokale krant een artikel over een ontwerpvraag voor de meest toegankelijke picknicktafel voor het Vechtdal. Op die manier kwamen er drie zaken bij elkaar:

  1. Toegankelijkheid is een thema dat ik in mijn werk steeds vaker tegenkom; belangrijk om aan te werken;
  2. Ik hou erg van het Vechtdal en;
  3. Ik vind ontwerpen erg leuk (creatief combineren).

Met een kleine stimulans van mijn partner ging ik aan de slag. Eerst denk je in rechthoeken en vierkanten. Maar belangrijk is dat je niet over een balk heen moet stappen om aan de tafel te kunnen zitten. Het moet toegankelijk zijn dus.

De vorm
Het resultaat is een ā€œVā€ geworden van het Vechtdal of een hart. Beide zijn van toepassing. De gekozen basisvorm is dus een driehoek. Voor een aangenaam aanzitten heb ik twee zijden bol gemaakt. Omdat er ook op een natuurlijke wijze iemand in een rolstoel of scootmobiel moet kunnen aanschuiven heb ik de derde zijde juist naar binnengetrokken. Er ontstaat hiermee een volwaardige plek voor de deelnemer.

Om de bankjes en de tafel bij elkaar te houden en te voorkomen dat je na een plensbui in het water of in de modder stapt, is een rooster voorzien. Dat zorgt ook voor een goede verbinding.

Materialen
De kleuren zijn groen en blauw, karakteristiek voor het Vechtdal. Qua materiaal is de keuze gemaakt voor recyclede plastics (sterk en duurzaam). Het frame moet voor gewenste stabiliteit van metaal worden gemaakt.

Verbinding met de natuur
Een uitdaging was het criterium dat de tafel een verbinding naar de omgeving moest hebben. Dit is opgelost door op de tafel een metalen plaatje aan te brengen, met hierop een verwijzing naar een website. De verwijzing kan bijvoorbeeld met een QR-code worden gedaan. Ook is het idee toegevoegd om in braille aan te geven dat er een site toegankelijk is. De website die op een smartphone tevoorschijn komt bevat informatie over de omgeving van die specifieke tafel. Dat kan gaan over wandelroutes, een mooie verharde route voor rolstoelers, cultuur (voor kids), natuur of horeca. Deze website wordt dan voorzien van hulpmiddelen voor slechtzienden, zoals de functie tot voorlezen van teksten, verhogen van contrast en grotere letters.

'Ik hoop dat dit ontwerp mag bijdragen aan een mooie beleving van het Vechtdal voor inwoners en gasten. Toegankelijk voor iedereen.'
Luco Nijkamp.

Wat krijg je ervoor terug?

Dankzij jouw bijdrage kunnen meer mensen genieten van vrijetijdsbesteding, juist mensen voor wie dat niet altijd vanzelfsprekend is. Je draagt bij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen! Daarnaast profiteer je van kennis- en aanbodontwikkeling, toegankelijkheidsadvies, particitpatie in campagne Zorgeloos Vechtdal en leader-plantontwikkeling.

Meer informatie over deelname en investering

Hoe doe je mee?

Mail naar en omschrijf welk pakket je af wilt nemen, met eventuele aanvullende wensen en behoeften.

Benieuwd wat we de afgelopen jaren hebben gedaan?
Bekijk hier meer informatie over het project