navigatie overslaan

Doe-tips

Ommen het hart van het Vechtdal

  • Leestijd 4
  • Gelezen 6637 keer

Ommen is een schitterende stad met een rijke geschiedenis en een gezellig centrum. Wil je een weekend weg in een B&B of hotel of de zomervakantie doorbrengen op één van de vele campings? Het kan allemaal in Ommen! Jaarlijks ontvangt Ommen duizenden toeristen die genieten van alles wat deze toeristische trekpleister te bieden heeft. Eenmaal Ommen ontdekt, wil je ieder jaar terug naar het hart van het Vechtdal.

Historisch centrum

Ommen is alle dagen van het jaar een bezoek waard. Het historische centrum van de stad en het dorpse karakter maken van Ommen een gemoedelijk en idyllisch plaatsje aan de Vecht. In het centrum kun je shoppen in diverse winkels en ateliers met wisselende mode- en kunstcollecties. Stop ook even bij de boerderijwinkel, waar je allerlei overheerlijke streekproducten kunt inslaan. Voor een cultureel uitstapje kun je in Ommen kiezen uit verschillende musea. Breng een bezoek aan het Nationaal Tinnen Figuren Museum, het Streekmuseum of het enige vliegermuseum in Nederland.
De Ommer Bissingh is het grootste jaarlijkse evenement. Het is een begrip in de wijde omgeving en uitgegroeid tot een fenomeen. Rond 1557 werd al melding gemaakt van deze jaarmarkt. Al die jaren werd de paarden- en jaarmarkt gehouden op de tweede dinsdag van juli. Aansluitend beginnen de Ommer Bissinghdagen, de aftrap van een zomer vol evenementen!

Waterfront

Wie al eens in Ommen is geweest, vergeet het waterfront niet zo snel. Dankzij wandelpaden, een plein én een boulevard langs de Vecht, kun je het gebied optimaal beleven en worden de Vecht en de stad met elkaar verbonden. Vanaf de brug over de Vecht zie je direct wat deze plek zo bijzonder maakt. De groene oevers, de Vechtzomp op het water en gezellige sfeer nodigen uit voor een picknick aan het water. Neem een bal mee voor de kinderen, wat lekkere broodjes en geniet van deze prachtige plek.
De boomhutten van camping de Koeksebelt en de aangrenzende passantenhaven laten zien dat Ommen een geliefde recreatiebestemming is. Het waterfront is de ideale uitvalsbasis voor een afwisselende dag aan de Vecht. Je kunt er uitstekend vissen, lekker dineren met uitzicht over het water of actief de Vecht op. Wil je kanoën, varen met een motorbootje of een luxe sloep? Check Rederij Peters voor de mogelijkheden. Culinair heb je het voor het uitzoeken in Ommen. Een breed aanbod aan restaurants vertegenwoordigt de meest gangbare keukens van de wereld en natuurlijk is er ook een lokale brasserie, bistro en snackbar voor een lekkere daghap of friet.

Wandelen & fietsen

Ommen is een ideale uitvalsbasis voor een wandel- of fietstocht door het Vechtdal en Reestdal. Ga de uitdaging aan en beklim de Lemeler- of Besthmenerberg. De Lemelerberg staat bekend om haar eindeloze heidevelden, loofbossen en zandvlaktes. De echte eyecatcher is de grote zwerfkei bovenop de berg. Ook de Besthmenerberg is erg populair onder wandelaars die zich willen laten verrassen door het fenomenale uitzicht. De plaatsjes Vilsteren en Arriën zijn prachtige plekken om wandelend of per fiets te verkennen. Net als Landgoed Eerde en Landgoed Het Laer. Landgoed Eerde is met haar kasteel, statige lanen en sfeervol boerenland een lust voor het oog. In dit uitgestrekte bosgebied vind je verschillende mooie wandelroutes. Ook Landgoed Het Laer kenmerkt zich door haar bosrijke en parkachtige karakter. De Sahara is een unieke zandverstuiving in de boswachterij Ommen. Rondom de zandverstuiving liggen een aantal korte en langere wandelroutes. Het afwisselende landschap is ideaal om te wandelen, fietsen of paardrijden. Kinderen kunnen er heerlijk boompje klimmen en spelen in de immense zandbak.

Ommermars

De Ommermars is een nieuw natuurgebied met verschillende functies. Spelen en het ontdekken van de natuur staan er centraal. Kinderen kunnen er volop klimmen en klauteren. De grote waterplas is het leefgebied van water- en weidevogels, die je vanuit de vogelkijkhut kunt observeren. Het burgerinitiatief dat het doel had de Poort van Ommen een nieuw aanzien te geven staat garant voor een fijne middag in de natuur!

Wat vind je van dit artikel?