navigatie overslaan

Natuurgeheimen

Idyllisch Reestdal

  • Leestijd 2
  • Gelezen 5327 keer

Er zijn maar weinig plekken waar je zo’n ongeschonden oud cultuurlandschap vindt als het Reestdal. Wie het eeuwenoude beekdal bezoekt, zet echt even een stap terug in de tijd. Rondom het grensriviertje de Reest ligt een uitnodigend esdorpenlandschap met een heel eigen karakter.

Reestdal Nico Kloek slootje heide

“Ik hoef mensen nooit uit te leggen waarom het Reestdal een bijzonder gebied is. Als je hier loopt, voel je gewoon dat het klopt”, zegt Quinten Pellegrom. Hij is adviseur natuur- en landschapsbeleving bij Stichting Landschap Overijssel.

Quinten vertelt in een notendop het verhaal van het Reestdal en waarom het eruit ziet zoals het eruit ziet. “Wat het Reestdal heel bijzonder maakt, is dat de beek nog in zijn oorspronkelijke vorm door het landschap slingert. Veel rivieren zijn ooit rechtgetrokken, maar dat is bij de Reest nooit gebeurd. Het landschap ziet er daardoor nog puntgaaf uit. Oude kerkenpaden en eeuwenoude hakhoutbosjes zijn nog te herkennen en het landschap kenmerkt zich door kleine kavels, kleine akkers en kleine buurtschappen.”

Door het boerenleven dat eeuwenlang hetzelfde is gebleven, is er een afwisselend landschap ontstaan met natte hooilanden, akkers, houtwallen, heidevelden en bossen. De dotterbloemhooilanden met de gele gloed kenmerken het Reestdal. Ook de akkers met korenbloemen kom je veel tegen in het gebied. In de zomer kleuren de velden prachtig blauw.

Wat vind je van dit artikel?