navigatie overslaan

Doe-tips

Stedentrip door het Vechtdal

  • Leestijd 5
  • Gelezen 262 keer

Ga je mee op stedentrip in het Vechtdal? De groene en gastvrije streek kent een viertal unieke steden. Bezoek Hardenberg, Ommen, Dalfsen en Zwolle. Zoek de reuring in de stad en geniet ook van de ruimte en de rust die nooit ver weg zijn. In deze vier plaatsen wordt het Vechtdal-gevoel ten volle uitgedragen en heeft zowel de inwoners als bezoeker een geweldige tijd!

Zwolle

Een bezoek aan Zwolle maakt elke vakantie leuker. Ontdek de karaktervolle Hanzestad met een hart voor het goede leven. Wandel langs eeuwenoude monumenten en pleinen naar gezellige winkels, sfeervolle terrassen, mooie musea en heerlijke horeca.

Vanaf de A28 is niet te zien hoe mooi Zwolle is. Dat maakte de stad lang een beetje een verborgen parel. Maar Zwolle heeft zijn geheimen prijsgegeven. Steeds meer mensen uit binnen- en buitenland komen graag naar Zwolle. En daarna nog een keer.

Om te wandelen langs de imposante stadsgracht. Om te shoppen in de grote én kleine winkelstraten. Om het leven te vieren op de terrassen. Om te genieten van het uitgebreide culinaire aanbod van Zwolle. Of om de highlights nog een keer te bewonderen. De Sassenpoort, de Peperbus, de Grote Kerk, de Glazen Engel, Museum de Fundatie en de mooiste boekwinkel van Nederland. Op Zwolle raak je nooit uitgekeken. Kijk ook op www.visitzwolle.com

Dalfsen

In Dalfsen bestaat het nog: ruimte en aandacht voor natuur en cultuur. Wie een ritje langs de lanen met monumentale landgoederen en bomen maakt rond Dalfsen snapt meteen de vergelijking met 'groene parels aan de Overijsselse Vecht'.

Dalfsen is o.a. bekend van de Blauwe Bogen Brug en de Zwevende Kei en kent veel gezichten. Kom dichterbij de rivier en maak een wandeling in het landschap rond de oevers van de Vecht of door de bosrijke omgeving.

Dalfsen is een gemeente met ongekend veel erfgoed. De statige havezaten en landgoederen bekijk je het beste op de fiets. Ook vis- en vaarrecreanten kunnen hun hart in het waterrijke landschap ophalen.

En sla vooral Dalfsen zelf niet over. Een dorp met een gezellig centrum en een modern waterfront waar het heerlijk lunchen of dineren is. En waar je volop van de Vecht geniet. Alvast inlezen in de verhalen van Dalfsen? Ontdek dan de digitale schatkamer www.dnavandalfsen.nl. Daar vind je inspirerende verhalen en de mooiste fiets- en wandelroutes rondom de parel aan de Vecht.

Ommen

Ommen is al heel lang een toeristische trekpleister van formaat. En dat is natuurlijk niet voor niets. Ommen heeft alles wat een dagje weg of een lange vakantie leuk maakt. Een gezellig centrum met fijne horeca en een prachtige omgeving waar van alles te doen is. En de Vecht als vanzelfsprekend middelpunt die ‘stad en land’ met elkaar verbindt.

Dat is meteen een vette tip voor een bezoek aan Ommen: zoek het water op. Stap in een kano of maak een boottocht. Wandel daarna over de wandelpaden, het plein en de boulevard langs de rivier. Geniet van de lekkerste streekproducten op een zonovergoten terras of in de sfeervolle horeca.

Ook cultuur snuiven? Bezoek het Nationaal Tinnen Figuren Museum, het Streekmuseum, het vliegermuseum, Historisch Centrum Ommen of een oude molen. Vergeet ook vooral de groene omgeving van Ommen niet. Met kuitenbijters als de Lemelerberg en de Besthmenerberg, fraaie landgoederen en de unieke zandverstuiving de Sahara.

Ommen vierde in 2023 het 750-jarig bestaan. Maar in het stadje blijft ook dit jaar genoeg over om te vieren. Bezoek de Ommer Bissinghdagen maar eens. Een jaarmarkt die al eeuwenlang niet is weg te denken. Of een van de andere evenementen die Ommen in de zomer tot een bruisend stadje maken.

Hardenberg

Weinig plaatsen waar gezellig shoppen en wandelen in de natuur op een steenworp afstand van elkaar liggen. In Hardenberg loop je vanuit het verrassende centrum zo naar het Vechtpark. Daar geniet je van de rust en de rivier.

Het zijn dat soort combinaties die Hardenberg tot zo’n prettige stad maken. Met evenementen zoals het Ballonnenfestival en het Pleinfestijn is er altijd wat te doen, maar even verderop wachten rust, ruimte en schitterende natuur.

Het Vechtpark dankt Hardenberg aan het gevecht tegen het water. Hardenbergers houden bij hoog water droge voeten dankzij de waterberging in het park. En op andere dagen is het de plek voor wandelen, spelen of sporten. In het Vechtpark vertelt Natuurcentrum de Koppel alles over de natuur in het Vechtdal.

Verderop is het compacte centrum de plek voor een middagje shoppen of genieten van het culinaire aanbod in het Vechtdal. Combineer een zoektocht naar de lekkerste streekproducten ook met een uitstapje op de fiets. Rondom Hardenberg vind je veel boerderijwinkels die een fietstocht bijzonder maken. Dat geldt ook voor de overrompelende natuur. Van de stuifduinen de Rheezer Belten tot bossen, plassen en de Vecht die langzaam Duitsland in meandert.

Op zoek naar meer beweging? Crossen, stepbiken, boogschieten, suppen, mountainbiken, bowlen, boerengolf, zwemmen of ontsnappen uit een escaperoom kan ook in Hardenberg. Haal alles uit Hardenberg via www.visithardenberg.nl.

Wat vind je van dit artikel?