navigatie overslaan

Kanjers uit het Vechtdal

Mindervaliden verkennen Reestdal en Vechtdal met de Trackstander

  • Leestijd 4
  • Gelezen 3076 keer
  • Geschreven door Erik Driessen

Een elektrische buitenrolstoel waarop je kunt zitten én staan. Deze ‘Action Trackstander’ maakt het werk van Esther Verlinden op Buitengebied de Eekhorst in Oud-Avereest een stuk makkelijker. Ze is ervan overtuigd dat ook andere mindervaliden met de Trackstander veel meer van de natuur van Reestdal en Vechtdal kunnen genieten. “Dankzij dit hulpmiddel gaat voor mij een wereld open en dat is voor veel anderen vast ook het geval.”

Hersenbloeding

“Ik ben door een hersenbloeding gehandicapt geworden. Buiten zijn in de natuur en het groen beleven zijn voor mij de grootste helers van mijn gezondheid. Maar die mogelijkheden zijn heel beperkt. Daarom is de Action Trackstander, die uit Amerika komt, een uitkomst. Op deze tank onder de rolstoelen kun je zitten, maar met een druk op de knop kun je ook staand voortbewegen. Dat is ideaal voor mij. Ik kan nu makkelijker appels en druiven plukken, op hoogte de paarden koesteren en workshops geven in een rustgevende natuurlijke omgeving. Dankzij de rupsrolstoel loop ik niet vast in het terrein en is het risico van omvallen veel minder groot. Ik kan zelfs een hengeltje uitgooien vanaf het aflopende talud bij onze grote tuinvijver. Ook de begeleiding van kinderen die ik paardrijles geef, gaat nu beter.”

Fotograaf: Harry Kruiper


Stimulans in zelfredzaamheid

“Ook buitenshuis zijn onze mogelijkheden met deze rolstoel veel groter. Samen met mijn man John geniet ik al zestien jaar van de prachtige natuur langs de kronkelende Reest, maar dankzij de Trackstander gaat er een nieuwe wereld open. Dat moet ook het geval kunnen zijn voor andere mensen die net als wij in het mindervalide schuitje zitten. Je geniet hiermee zoveel meer van de natuur in het Reestdal en het Vechtdal. Het zou prachtig zijn als meer mensen dit hulpmiddel kunnen gebruiken.”

Doorzetting en energie

“De aanschaf van de Trackstander kostte ons veel doorzettingsvermogen en energie. Het aanschafbedrag ligt rond de twintigduizend euro. Dankzij de Stimuleringsprijs van platform Gastvrij Hardenberg en de hulp van het Ondernemershuis voor het Vechtdal is het gelukt. Nu zetten we ons in voor onze lotgenoten. Als meer mensen de Trackstander recreatief kunnen gebruiken, krijgt de zorg met de marketing inspanningen van Zorgeloos Vechtdal nóg meer diepgang. Vooral overheid en ondernemers kunnen hierin, al of niet coöperatief, een grote rol spelen. Elders in Nederland is er al een gemeente die overweegt om zo’n trackchair in de verhuur te zetten. ”

Trackstander voor kinderen

“Zélf stellen wij onze eigen trackchair waar mogelijk al beschikbaar én we zijn bezig met de aanschaf van een trackchair voor kinderen. Maar we ervaren opnieuw dat dit niet zo gemakkelijk is. Wij kunnen het niet alléén. Dit zou onderdeel moeten worden van een vernieuwde toeristische productontwikkeling voor recreanten met een hulp- of zorgbehoefte, voor inwoners en bezoekers. Een mooi voorbeeld is een initiatief van Autobedrijf Jansen in Balkbrug. Ze leverden ons eerder een aangepaste auto en zien het nut in van de Trackstander om de mensen er mee in beweging te krijgen. Nu gaat het bedrijf zelf tot de aanschaf over en gaan hem in de verhuur zetten. Super!”

Denken in mogelijkheden

“Een gewone rolstoel is niet altijd toereikend, zeker niet in de natuur. De Trackstander is een van de mogelijkheden waarmee mensen zich minder gehandicapt voelen. Ik denk dat we nog meer kunnen doen. Misschien is mijn voorbeeld een aanzet tot het maken van programma’s voor doelgroepen met gebruik van de trackstander. We hebben bijvoorbeeld gesproken met Daniel Poolman van Proefkamer Het Reestdal. Wat zou het mooi zijn als mensen de streekproducten in de natuur kunnen ontdekken en daarmee gaan koken. Met passie lekker eten bereiden en genieten van pure en eerlijke producten. Een foodwalk met de terreinchair. Dat zou fantastisch zijn.”

Uitvoeringsprogramma Vechtdal Visie

Het Vechtdal ontwikkelt zich als groene, gastvrije en gezonde vakantiebestemming. Deze ambitie is in 2020 vastgesteld in het uitvoeringsprogramma Vechtdal Visie.

Met de gebiedsvisie zet de regio in op versterken, ontwikkelen en vermarkten van de vrijetijdseconomie. De vier strategische programma’s zijn: Verbindende Vecht, Beleefbaar Landschap, Gastheerschap & ondernemerschap en Zorgzaam & gezond. MarketingOost gaat het komende jaar met het project ‘merkontwikkeling’ en ‘bestemmingsontwikkeling’ aan de slag; deze projecten dienen als kapstok voor de verdere ontwikkeling van het Vechtdal. Het uitvoeringsprogramma is een uitnodiging voor alle gebiedspartijen, om projecten aan te jagen, te verbinden en vooral te komen tot een gezamenlijke uitvoering om de ambitie te verwezenlijken. Meer informatie over de ambitie en programmalijnen.

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Erik Driessen

Erik Driessen (1971) is journalist. Als kind werd hij elk weekeinde door zijn ouders meegesleurd voor eindeloze autotochten door Weerribben-Wieden, IJsseldelta en Vechtdal. Daardoor kent hij elke millimeter van de gebieden waarover hij graag schrijft.