navigatie overslaan

Verrassend Vechtdal

Het Vechtdal voor iedereen

  • Leestijd 5
  • Gelezen 5487 keer
  • Geschreven door Harold de Haan

Het leven van Gezina de Lange-Nabers veranderde ingrijpend door een hersenbloeding, maar dit weerhoudt haar er niet van om schitterende tochten te maken met haar driewielligfiets of elektrische rolstoel door het Vechtdal. Wonend in Varsen trekt ze er graag op uit in Ommen en omgeving, waar ze het platteland en de mooie toegankelijke stad verkent. Telkens weer wordt ze verrast door de schoonheid van de rivier de Vecht. Een rivier die ontspringt in Duitsland en uitmondt in het Zwarte Water bij Zwolle.

Mooiste route

Er is zoveel te zien in het Vechtdal, en zeker in en rondom Ommen. Daar vind ik het fijn vertoeven met m’n vervoersmiddel. Het mooiste vind ik welom door het mooie Varsen richting Ommen te rijden met de rolstoel. Heerlijk genieten van de buitenlucht en ondertussen kom ik menig mede “rollers” tegen. Driewielligfietsen, elektrische rolstoelen, scootmobiels, rollators, daarvoor is het pad zeer geschikt. Ook wandelaars met een stok zie ik daar veel. Wanneer je een bezoek brengt aan Ommen, raad ik je zeker aan om met een rolstoel langs de Brink van Varsen en de Ommermars in Ommen te gaan.

omschrijving
omschrijving

Scharrelkippen, boten en een mooi landschap

Zo heerlijk om buiten te zijn en de omgeving te verkennen. Op een zonnige middag ga ik dan ook graag met de elektrische rolstoel op pad. Vanaf m’n boerderij rijd ik dan bijvoorbeeld door de bossen richting Buurtschap Varsen. Dan ga ik graag langs Vechtdal Eieren. Daar kan ik zo genieten van het zien van de scharrelkippen die daar vrij rondlopen tussen de boompjes, struiken en olifantsgras. Vanuit Varsen vervolg ik mijn weg door de Ommermars. Over het kronkelende en brede pad ga ik naar het centrum van Ommen. Onderweg is veel te zien, van boten, kano’s en sloepen in de Vecht tot alles wat groeit en bloeit in de weilanden. Dat laatste is zo mooi, omdat het deels is ingericht als natuurgebied, waardoor de natuur haar gang kan gaan.

Toegankelijk Ommen

Eenmaal in Ommen aangekomen, bezoek ik graag de plaatselijke horeca voor een kop koffie met wat lekkers erbij. Ook doe ik dan direct wat kleine boodschappen in het mooie compacte én toegankelijke centrum. Als afsluiter trakteer ik me op een softijsje, het lekkerste in het Vechtdal! Of soms laat ik me verleiden door een grote sorbet. Allemaal vers gemaakt en naar eigen recept in de patisserie en IJssalon Ekkelenkamp. Ik krijg m’n sorbet altijd in een (ijs) schaaltje. Wel zo handig met een linkerarm die, als gevolg van de hersenbloeding niet te sturen is.

Bevoorrecht

Wat ben ik blij dat ik in zo’n prachtige regio toeristische ondernemer mag zijn. De rust, het kabbelende water van de Vecht, de vergezichten en afwisselende landschappen, koeien herkauwend in het gras, kalfjes die dartelen en als ze ouder worden zich gedragen als een stel pubers. Het Vechtdal is schitterend!

De Brink in Varsen en het Cultuurhistorisch monument

Op de pas gerealiseerde Varsenerbrink, tussen boerderijen en oude eiken, is een nieuw en bijzonder logement verrezen: een vleermuizenhotel. Rondom het hotel zijn nieuwe buurtbankjes geplaatst, zodat ook passerende fietsers, scootmobielrijders en wandelaars kunnen genieten van de nieuwe brink in de oude buurtschap Varsen. Om de brink is een heg aangeplant voor een wat meer besloten karakter en er is een duurzame speelplaats gekomen met blond houten speelelementen die gemaakt zijn van eeuwenoude eiken uit het Laarbos, waar kinderen moe van het fietsen, heerlijk kunnen spelen, klimmen en klauteren. Vanaf De Brink kunnen de fietsers richting het archeologisch Cultuurhistorisch Monument Varsen fietsen, dat naast de Vecht ligt en herinnert aan het Trechterbeeker volk dat hier ooit woonde.

De Vechtslinger

Tijdens deze unieke dag uit ervaar je meerdere activiteiten op drie verschillende locaties. Op deze locaties, die zorgeloos zijn ingericht, kunnen de activiteiten zowel binnen als buiten gedaan worden. Dus van drempels en weersinvloeden heb je geen hinder. Om die reden kan deze dag uit dan ook het gehele jaar door geboekt worden. Door op drie verschillende locaties passende activiteiten aan te bieden is het niet alleen heel erg afwisselend, maar komt het ook samen tot een verrassend spel voor jong en oud. Voor zorggroepen is het spel op verschillende niveaus aan te bieden zodat iedereen kan deelnemen. Kortom een geheel verzorgde dag uit waar jouw groep nog lang overzal napraten.

Rederij Peters

Regelmatig neem ik met mijn elektrische rolstoel op de rondvaartboot plaats en ervaar dan het Vechtdal vanaf een andere kant. De Vecht vanaf het water is zó mooi en heel anders dan vanaf de wal!

Outdoor experience voor iedereen!

Expedition Outdoor biedt een veelvoud aan activiteiten, zoals boogschieten, bootcamp, tokkelen, gps-tochten, kanotochten, highland games, abseilen en klootschieten. “Daarbij is ons uitgangspunt dat iedereen mee moet kunnen doen. Wij willen geen mens uitsluiten. Of je nu vier jaar oud bent of tachtig, of je nu een beperking hebt of niet: als jij pijl en boog wilt schieten, zorgen wij dat je dat kunt gaan doen. Natuurlijk betekent het dat je daar soms aanpassingen voor moet doen, maar dat iets niet kan, daar geloven wij niet in.” Aldus Jolke de Vries van Expedition Outdoor in Loozen. “Outdoor is natuurlijk wel outdoor. Bij outdoor moet je vies kunnen worden, en het mag ook best zwaar zijn. Als je in een rolstoel zit, betekent dat bijvoorbeeld dat je vieze banden mag krijgen en dat de paden niet allemaal geasfalteerd zijn, maar wel enigszins verhard zodat je niet vast komt te zitten.”

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Harold de Haan

Harold de Haan (1973) is journalist. Naast zijn baan als senior content specialist bij provincie Drenthe, heeft hij zijn eigen bedrijf Glassmen Publisher. Hij woont in het buitengebied in Salland, tussen Wijhe en Heino, en is verknocht aan de regio Zwolle.