navigatie overslaan

Jenny en Regina van Camping de Vos in Lemelerveld

Iedereen beleeft een zorgeloze vakantie in het Vechtdal

  • Leestijd 5
  • Gelezen 4671 keer
  • Geschreven door Erik Driessen

De prachtige regio van het Vechtdal is de afgelopen jaren steeds toegankelijker geworden. Als je toegankelijkheid zegt, zeg je Jenny en Regina de Vos van Camping De Vos in Lemelerveld. Moeder en schoondochter vertellen over hun bedrijf en zorgeloze vakanties in de streek rond Dalfsen en Lemele. Ook vind je in dit artikel een aantal tips voor zorgeloze uitjes.

“Iedereen voelt zich thuis in de natuur van het Vechtdal. Onze regio is de afgelopen jaren ook steeds toegankelijker geworden”, zeggen Jenny en Regina de Vos van Camping De Vos in Lemelerveld. Zelf is het familiebedrijf daar een goed voorbeeld van. Ze zijn misschien wel de enige camping in Nederland met luxe tenten die ook geschikt zijn voor rolstoelers. Moeder en schoondochter vertellen over hun bedrijf en zorgeloze vakanties in de streek rond Dalfsen en Lemele.

Zorgeloos genieten
“In onze regio loopt het project ‘Zorgeloos genieten Vechtdal’. Dat stimuleert vakanties voor iedereen die van deze streek wil genieten. Dankzij dit project en subsidies van de provincie maken ondernemers veel werk van de toegankelijkheid, zodat steeds meer gasten een onbezorgde tijd beleven. Dat past ook echt bij het Vechtdal. We horen vaak dat mensen hier helemaal tot rust komen. De natuur is schitterend en de mensen zijn gastvrij. En bovendien is er voor iedereen wat te doen.”

Zorgeloze vakanties
“Ook de slogan van onze camping is ‘zorgeloze vakantie voor iedereen’. Vierentwintig jaar geleden begonnen we naast ons melkveebedrijf een camping. Later startten we meerdere nevenactiviteiten op ons erf, zoals een zorgboerderij, maisdoolhof en de Boer’n Xpeditie. Ook bij deze activiteiten proberen we het zorgeloze vakantiegevoel vast te houden. Zo kan ook iedereen helpen met kalfjes voeren en verzorgen, we maken geen onderscheid. We zijn een echt familiebedrijf en vinden het belangrijk dat iedereen zich bij ons thuis voelt. Daarom zochten we ook naar mogelijkheden om rolstoeltoegankelijk kamperen mogelijk te maken. Tot onze verbazing ontdekten we een paar jaar geleden dat die mogelijkheden in Nederland niet of nauwelijks bestaan.”

Boer’n Safaritenten
“In 2019 investeerden we in een Boer’n safaritent: een tent zonder drempels waar rolstoelers moeiteloos hun draai kunnen vinden. De accommodatie is uitgerust met onder meer een keuken, badkamer en slaapkamers met een hoog-laagbed. Ook zijn er andere aanpassingen in de tent mogelijk voor als er iemand met een rolstoel komt. We plaatsten op Facebook een oproep of iemand onze safaritent wilde uittesten. Daarop kwamen zoveel reacties dat we nog eens bevestigd kregen dat veel behoefte is aan deze voorziening. En het mooie was: de proefpersoon boekte meteen een vakantie. Ondertussen hebben we drie van deze tenten: twee voor vijf personen, een voor zeven personen.”

Camping de Vos
Camping de Vos

Op het kidsveld
“Deze doelgroep wil het echte kampeergevoel ervaren en contacten opdoen met andere gasten. Daarom staan twee tenten op het Kidsveld dichtbij de speeltuin en andere voorzieningen. Natuurlijk hebben we ook gezorgd voor rolstoeltoegankelijke paden. Vanuit de derde tent geniet je van het uitzicht op de Lemelerberg. Vooral onder stellen is deze tent populair. De reacties op deze mogelijkheden zijn heel enthousiast. En wij vinden het prachtig dat we zoveel mensen een zorgeloze vakantie kunnen bieden. Dat beschouwen we echt als een kroon op ons werk.”

Dalfsen
Dalfsen

Lekker de natuur in
“Het Vechtdal is een afwisselend natuurgebied. In de streek rond Dalfsen, Lemele en Lemelerveld kun je prachtig wandelen en fietsen. Ook zijn er veel verharde paden door de bossen en de andere natuurgebieden. Heel mooi is natuurlijk de Lemelerberg. Daar is enkele jaren terug ook een rolstoeltoegankelijk wandelpad gemaakt met een lengte van 1,5 kilometer. Voor gezinnen is de berg een leuke bestemming: bovenop kunnen kinderen zich helemaal uitleven in een avontuurlijke speeltuin.

Tips voor een topdag!

o
o

“Niet ver van onze camping ligt Natuurlijk Heidepark. Dat bestaat onder meer uit een zwemplas met een leuk strandje. Met een speciale strandrolstoel kun je daar heerlijk genieten van een zonnige dag. Ook perfect natuurlijk met kinderen. Die kunnen zich bovendien uitleven in bijvoorbeeld de speeltuin of het kabouterdorp. Van wat oudere gasten horen we vaak enthousiaste verhalen over Dijkman Klompenatelier in Luttenberg. Daar zie je hoe klompen worden gemaakt. In de zomer kun je trouwens ook direct naast onze camping terecht: vanaf juli openen wij ons Groot Sallands Maisdoolhof en we zorgen dat die voor iedereen toegankelijk is.”

Gastvrij Vechtdal
“Het Vechtdal is een echte vakantieregio met gezellige stadjes en dorpen. In plaatsen als Dalfsen en Ommen geniet je van de terrassen. Vanuit onze camping ben je ook snel in Lemelerveld. Als we aan gastvrijheid denken, komt ook de Boer als Gastheer bij ons op. Boerenbedrijven in het Vechtdal werken samen en ontvangen graag gasten. Je krijgt een kijkje in de keuken bij hele verschillende bedrijven: van een kaasboerderij tot een bierbrouwerij. En ondertussen ontdek je het leven op een boerderij. Zeker mensen uit de stad komen daar vast voor verrassingen te staan.”

Tips van de redactie

Ook mooi voor een overnachting of bezoek zijn:

Barones
Barones

Restaurant de Barones
Aan de rand van het prachtige Dalfsen ligt Restaurant de Barones. Dat is voorzien van een rolstoeltoegankelijk toilet, een invalide parkeerplaats en een drempelloze entree. En minstens zo belangrijk: je geniet er van heerlijk eten en drinken, zoals de ambachtelijke pannenkoeken.

Boerhoes
Boerhoes

Vechterweerd
De Vechterweerd is de prachtige streek tussen Dalfsen en Zwolle. Bij de theetuin van Boerhoes geniet je in alle rust van de omgeving. Daar overnacht je ook op de boerencamping of op de zolder van de boerderij.


Zwaluwhof

Zwaluwhof
Zwaluwhof

’t Geheimpje bij Zwolle. Vlak bij de stad met het Vechtdal als achtertuin kom je volledig tot rust in de prachtige villa’s van de Zwaluwhof.

Op zoek naar zorgeloze uitjes in de omgeving van Dalfsen? Kijk dan eens op Vakantie met zorg.

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Erik Driessen

Erik Driessen (1971) is journalist. Als kind werd hij elk weekeinde door zijn ouders meegesleurd voor eindeloze autotochten door Weerribben-Wieden, IJsseldelta en Vechtdal. Daardoor kent hij elke millimeter van de gebieden waarover hij graag schrijft.