navigatie overslaan

Niets van het Vechtdal missen? Stap dan op de pedalen en fiets de Vechtdalroute. Dit is een bewegwijzerde grensoverschrijdende route, die de drie grensregio's Vechtdal, Grafschaft Bentheim en Münsterland aan elkaar verbindt. Deze veelzijdige 249 kilometer lange fietsroute loopt langs rivier de Vecht. Van de monding in Zwolle tot de bron van de Vecht in Duitsland. Uiteraard is de route vanaf twee kanten te fietsen. Vanaf het Duitse Ohne loopt deze route daarnaast parallel aan de eveneens grensoverschrijdende ‘kunstwegen’-route.

De vijf etappes van de Vechtdalroute

Wisselend landschap en bijzondere kunst

Vechtdalroute

Openluchtmuseum

De Vechtdalroute is in beide richtingen te fietsen. Al fietsend volg je de loop van de Vecht. De route kun je in verschillende dagtrajecten volgen. Elk traject kent zijn eigen wisselende landschappen en bijzondere kunstobjecten. Want naast historische kunstwerken vind je in het Vechtdal ook moderne kunst. Sterker nog, door het fietsen van de Vechtdalroute fiets je door een kilometers lang openluchtmuseum. De Vechtdalroute volgt namelijk bijna dezelfde route als de Kunstwegen fietsroute, waardoor je onderweg kunt genieten van tientallen kunstwerken van hedendaagse kunstenaars.

Hoe vind je de route?

De route is te volgen via de Vechtdalroutebordjes, deze zijn aangebracht op cruciale punten van de route. Ook is de route via de fietsknooppunten te fietsen.

3-sterren fietsroute

Het keurmerk ‘ADFC-Qualitätsroute’ beoordeelt de kwaliteit van een bepaalde fietsroute, weergegeven met sterren. Denk aan de kwaliteit van het wegdek, een zorgvuldige bewegwijzering, de toeristische infrastructuur, de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en de beschikbaarheid van goede kaarten en documentatie. De grensoverschrijdende Vechtdalroute is met 3 sterren geclassificeerd.

Samenwerkingen

De Vechtdalroute verbindt een diversiteit aan Duitse en Nederlandse plaatsen in de grensregio's Vechtdal, Grafschaft Bentheim en Münsterland, van de bron in het schilderachtige Darfeld tot aan de bruisende monding in Zwolle. Deze route is tot stand gekomen dankzij de nauwe samenwerking tussen verschillende gemeenten, drie grensregio's en Regionale Bureaus voor Toerisme: Grafschaft Bentheim Tourismus, Landkreis Grafschaft Bentheim, Kreis Borken met de gemeente Schöppingen, Kreis Steinfurt, Kreis Coesfeld, Gemeinde Rosendahl, Münsterland e.V. en aan Nederlandse zijde Vechtdal Marketing met de gemeenten Hardenberg, Ommen, Dalfsen en Zwolle. Gezamenlijk streven zij ernaar om fietsers optimaal te laten genieten van al het moois dat de grensoverschrijdende rivier de Vecht en haar omgeving te bieden heeft.

Partners

LEADER is een subsidieregeling die is bedoeld voor projecten gericht op het versterken van het landelijk gebied, door het behoud van de leefbaarheid van het platteland, het versterken van de sociale cohesie, en behouden/versterken van het voorzieningenniveau. In de praktijk kunnen dit maatschappelijke, culturele of recreatieve projecten zijn.

Vechtdalroute

Doe alvast inspiratie op

Bekijk de video en bereid je alvast voor op de bijzondere plekken langs de Vechtdalroute!

Bekijk de video