navigatie overslaan

“Wat goed is, hoef je niet van ver te halen”

Ernie van der Kolk en Margé Hans delen passie voor het Vechtdal

  • Leestijd 4
  • Gelezen 1734 keer

Ze hebben allebei het beste voor met hun product; producent Ernie van der Kolk en afnemer Margé Hans. Aan de keukentafel in Dalfsen vertellen de groente- en fruitteler uit Dalfsen en de horecaondernemer uit Rheeze over hun bijzondere klik. “We delen de passie om ons product bij de klant en de gast te brengen. Daarin vinden we elkaar.”

Ernie levert zijn asperges en rood fruit aan hotels, restaurants en bakkers in het Vechtdal, waaronder restaurant De Rheezerbelten, met haar pannenkoekenrestaurant en à la carte restaurant Rheezer Bistro. De liefde voor zijn producten en de drang naar het leveren van de allerbeste kwaliteit worden door zijn afnemers gewaardeerd. “Als je de aardbeien van Ernie hebt geproefd, koop je ze nooit meer ergens anders. Voor ons geldt dat het product goed moet zijn. En wat goed is, hoef je niet van ver te halen”, zegt Margé, die samen met haar man Enrico eigenaar is van De Rheezerbelten.

De kracht van verbinding

Hoe langer de vrucht aan de plant kan rijpen, hoe lekkerder het fruit is. Voor de meeste smaak op je bord wil je de afstand tussen grond tot mond dus zo kort mogelijk houden. “Wat we in het Vechtdal kunnen halen, halen we het liefst ook hier. Het gaat om de smaak en versheid, om een eerlijke prijs, maar vooral om het verhaal”, zegt Margé. “Het is echt de kracht van de verbinding. De toerist zegt bij ons dat het zo lekker was. Ik vertel ze vervolgens dat ze even af moeten slaan als ze over de N340 naar huis rijden. Dan kunnen ze nog wat aardbeien of asperges meenemen voor thuis.” Ernie: “Ik geniet ervan als mensen mijn producten waarderen, maar ook van het verhaal als ze in mijn boerderijwinkel staan. Dat is zoveel leuker dan twee euro vijftig beuren voor een doosje aardbei.”

De boerderij van de betrokken aspergeteler is gelegen op een mooi rustig plekje, iets van de N340. Aan de voorkant de aspergevelden met totaal 29 kilometer aan asperges. Achter de boerderij vind je de kassen en velden vol rood fruit. In de boerderijwinkel zie, ruik en proef je Ernies passie. Rood fruit, asperges in het seizoen, maar ook likeur, jam en saus van eigen geteeld fruit nodigen uit om geproefd te worden. Wat zijn producten zo lekker maakt, daar is de teler bescheiden over. “Een framboos blijft natuurlijk een framboos, maar ik ga voor honderd procent kwaliteit. Mijn afnemers moeten er blindelings op kunnen vertrouwen. Ik ga niet voor kilo’s. Op smaak moet ik het winnen.”

Goed gastheerschap

Margé en Enrico en chef-kok Nick van Swaal en zijn keukenbrigade vallen voor deze smaak. “Die smaak proef je in de gerechten die de keukenbrigade bereidt, omdat we met de seizoenen mee koken. De streekproducten van Ernie passen daar perfect bij”, zegt Margé. “Vooral de eerste asperges zijn elk jaar weer een magisch moment. Dan komt de ‘Asperges Klassiek met ham en ei’ weer op de kaart, net als onze aspergepannenkoek. Het blijft een uniek product. Eén van de weinigen waarvan mensen accepteren dat het een seizoenproduct is.”

Restaurant De Rheezerbelten is een begrip in het Vechtdal. “Vakantieganger, gezin met kinderen, zakelijke relatie of lokale inwoner. Iedereen is welkom bij ons. We hebben maar één doel en dat is om het al onze gasten naar hun zin te maken. Ze komen niet alleen voor goed eten en drinken, maar ook voor de entourage, gastvrijheid en een warm welkom. Wij willen goed zorgen voor de gasten met goed gastheerschap en goede producten.”

Trots op het Vechtdal

Ook de voorliefde voor het Vechtdal delen Margé en Ernie. Samen willen ze het Vechtdal graag uitdragen. “Onze plek in de regio vinden we mooi. Als we dat in streekproducten ook kunnen uiten, dan vinden we dat heel leuk. Verrukkelijk Vechtdal karakteriseert alles. Het pure product van de boom, maar ook wat de kok ermee bereidt. Samen ben je meer dan alleen. Verrukkelijk Vechtdal geeft verbondenheid aan waar je allemaal mee bezig bent. Daar zijn we trots op.”

Wat vind je van dit artikel?