navigatie overslaan

Op wijnsafari in het Reestdal

Beleving toevoegen aan ‘onaangeroerd’ gebied

  • Leestijd 5
  • Gelezen 4069 keer
  • Geschreven door Erik Driessen

“Dit is een prachtig gebied met prachtige producten. Onaangeroerd en onontdekt”, zegt Bas Huisman van De Reestlandhoeve als hij het Reestdal moet beschrijven. “Ongerept en idyllisch. Een goed bewaard geheim”, vult Klara van den Bosch van Zuivelboerderij de Waard hem aan. Steeds meer bezoekers én bewoners ontrafelen dat geheim. Bijvoorbeeld tijdens de Wijnsafari die langs beide bedrijven gaat.

Goed wijnjaar

“Het was best een goed wijnjaar”, glimlacht Bas als hij terugblikt op het grillige 2021. Veel Nederlanders mopperen over de matige zomer, maar voor een wijnboer waren de omstandigheden prima. “Je bent van een paar momenten in het jaar afhankelijk: tijdens het voorjaar wil je geen nachtvorst, in de zomer goede temperaturen en volop zon in het najaar. Dat was het geval. Alleen viel in de zomer veel regen, waardoor we een paar keer moesten ingrijpen om schimmels te voorkomen.”

Ervaring met klimaat

De Reestlandhoeve investeerde de afgelopen jaren in een elektrische beregeningsinstallatie van de wijngaard. Dat wierp in het koude voorjaar zijn vruchten af. “In die periode zag je veel beelden van wijnboeren uit Frankrijk op televisie. Die probeerden met kunstgrepen hun oogst te redden. Dankzij onze investeringen hadden wij daar veel minder last van. En ons voordeel: wij zijn het Nederlandse klimaat gewend en hebben ervaring met dit soort omstandigheden.”

Wijngaard
Wijngaard

Nieuwe wijnbarn

De wijngaard in het buitengebied van Balkbrug beleefde sowieso een prima jaar. De Reestlandhoeve opende een nieuwe wijnbarn en mocht daarin veel bezoekers ontvangen. Die ontdekten in een prachtige ambiance de wijnen van het Reestdal. “Al voor de coronapandemie zagen wij een trend: mensen willen in de zomer graag naar het buitenland, maar kiezen voor hun weekendjes weg voor Nederland. Die ontwikkeling zet door. En natuurlijk is het nu in de zomers ook druk in het Reestdal. Mensen ontdekken onze regio.”

Zuivelboerderij de Waard

Dat merken Peter en Klara van den Bosch van Zuivelboerderij de Waard ook. Hun boerderijwinkel groeide in vijf jaar tijd flink. En daar heeft de toeristische ontdekkingsreis van veel Nederland mee te maken. Ze ontvingen veel toeristen aan de Hoofdweg in Balkbrug. “Maar ook veel regiobewoners die plekken ontdekken waar ze nog nooit zijn geweest. Voor veel mensen is het Reestdal een nieuw gebied. Ze genieten hier van de rust. Ik hoop dat nog meer mensen daarvan genieten, maar aan de andere kant ook dat de rust bewaard blijft”, glimlacht Klara.

Zuivelboerderij De Waard
Zuivelboerderij De Waard

Succesvolle Foodtour

Ze werkt graag samen met andere streekproducenten. “Samen versterk je elkaar en daar profiteren bezoekers van…”, zegt ze en een aansprekend voorbeeld van die stelling is de Foodtour. Dat succesvolle initiatief komt uit haar koker. “Toen de horeca gedwongen gesloten was, las ik over soortgelijke evenementen in andere regio. ‘Dat moeten wij ook doen…’, dacht ik. Toen hebben we samen met andere ondernemers een route van tachtig kilometers langs restaurants en streekproducenten ontwikkeld. Op alle adressen genoten deelnemers, in de auto, van al het lekkers uit het Reestdal.”

Mooie eigen regio

“Dat ging echt als een malle…”, lacht Bas als hij terugdenkt aan de Foodtour die ook langs De Reestlandhoeve ging. Meer dan honderdvijftig deelnemers reden met de auto het erf van de wijnboerderij op. “Mensen hadden in die tijd echt behoefte aan dit evenement. Het leuke was dat ze meteen zagen hoe mooi de eigen regio is en hoeveel producten er uit het Reestdal komen. De Foodtour laat ook de kracht van samenwerking zien.”

Op wijnsafari

Ook de Wijnsafari, die uit de fles van De Reestlandhoeve komt, is daarvan een goed voorbeeld. Samen met Zuivelboerderij De Waard, Vleesboerderij Uut ’t Veld en Brasserie de Boerderij ontwikkelde Bas een wandel- en fietsroute. Deelnemers ontdekken opnieuw niet alleen de schoonheid van het Reestdal, maar ook de geneugten waaraan de streekproducenten met hart en ziel werken. Bij De Boerderij wacht uiteindelijk een driegangendiner dat bereid is met producten uit de regio. Ook overnachten is mogelijk in de hotelkamers bij de brasserie.

Gewild uitje

“Dit soort uitjes zijn momenteel helemaal in. Het is een ontzettend leuke manier om het Reestdal te ontdekken. Het is ook mogelijk om de route in een huifkar af te leggen. Dan vergroot je de beleving nog meer”, vertelt Klara. Ze denkt dat het initiatief past bij het toerisme van de toekomst. “Duurzaamheid is daarbij een steeds belangrijker thema. Mensen zoeken het vaker dichtbij huis en kiezen dan voor kleinschaligheid. Het karakter van het Reestdal past daar heel goed bij.”

Prachtig gebied

“Wat een prachtig gebied…”, besluit Bas met een citaat dat hij de afgelopen jaren veel heeft gehoord van bezoekers. “Je kunt geweldig wandelen en fietsen in het Reestdal. Het landschap is heel gevarieerd en je ziet bijzondere flora en fauna. Mensen zijn echt onder de indruk van de onaangeroerde natuur langs de Reest. Dankzij onze samenwerking kunnen we daar nog iets extra’s aan toevoegen.”

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Erik Driessen

Erik Driessen (1971) is journalist. Als kind werd hij elk weekeinde door zijn ouders meegesleurd voor eindeloze autotochten door Weerribben-Wieden, IJsseldelta en Vechtdal. Daardoor kent hij elke millimeter van de gebieden waarover hij graag schrijft.