navigatie overslaan

Doe-tips

Op avontuur met Joggem

  • Leestijd 3
  • Gelezen 15615 keer

Joggem woont in de gemeente Hardenberg, in het prachtige Vechtdal. Hij zit op de basisschool en vindt het, net als veel van zijn leeftijdsgenootjes, leuk om te gamen en filmpjes te kijken. Spannende boeken lezen vindt hij ook leuk, maar het allerliefste is hij lekker buiten! Vooral fietsen en wandelen doet hij graag. Ga je mee op avontuur met Joggem?

Joggem en de Slag bij Ane

Joggem vindt bij zijn opa in de boekenkast een boekje over de Slag bij Ane. Het is al een oud boekje, maar het lijkt Joggem best spannend. Het verhaal gaat over een grote ruzie tussen boeren en ridders. Wat het verhaal nog spannender maakt is dat het écht gebeurd is, heel lang geleden!

Slag bij Ane
Slag bij Ane

.Wil je het verhaal ontdekken? Stap dan op de pedalen en ontdek al fietsend het verhaal. Door meerdere vragen goed te beantwoorden, krijg je een code waarmee je de kluis kunt openen! Hierin wacht een klein cadeautje.
Het routeboekje is voor 1,50 euro te koop bij het Historisch Cultureel Infocentrum in Gramsbergen.


Joggem en de overstroming van de Vecht

Joggem komt de kamer inlopen. Hij ziet papa aan tafel zitten met een groot boek voor zich. Dat boek, dat kent Joggem niet. Joggem trekt het album wat naar zich toe. Hij ziet op de foto’s water, heel veel water. En huizen pal aan het water. En bomen ín het water. ‘Joh pap, was dat in het buitenland?’ ‘Nee, Joggem, dat is helemaal niet in het buitenland, maar hier in de buurt, in Hardenberg. Dat is al wel een poos geleden, hoor. De foto’s zijn ruim twintig jaar oud. Het water van de rivier de Vecht stond toen heel hoog. Zo hoog, dat een paar stadjes bijna overstroomden, zoals Hardenberg.

Overstroming van de Vecht
Overstroming van de Vecht

Nieuwsgierig geworden naar wat vader gaat vertellen? Trek dan de wandelschoenen aan en ontdek van het verhaal van het ontstaan van het Vechtpark. Door meerdere vragen goed te beantwoorden, krijg je een code waarmee je de kluis kunt openen! Hierin wacht een klein cadeautje. Het routeboekje is voor 1,50 euro te koop bij Natuuractiviteitencentrum De Koppel.


Joggem met oma 'To' langs de Vecht

In de fietsroute rondom Rheeze-Diffelen gaat Joggem op pad met z’n oma. Samen zoeken ze naar de geschiedenis en het ontstaan van de Vecht en Oma To haalt herinneringen op uit haar jeugd.

omschrijving
omschrijving

De fietsroute is zo’n 15 kilometer lang. Onderweg houden de quizvragen je scherp. Heb je alle vragen goed beantwoord? Dan kan je de code kraken en wacht daar een kleine attentie. De route is te koop bij de twee startpunten, restaurant De Rheezerbelten en restaurant De Gloepe. De kosten voor een boekje zijn € 1,50 per stuk.

Joggem en het Klooster

Joggem is blij! Hij mag mee met neef Jonas. Jonas wil geschiedenisleraar worden en studeert in de stad. Vandaag gaat hij met Joggem naar Sibculo. Daar stond vroeger een klooster. Joans wil wel eens zien of daar nog wat van terug te vinden is. De wandelroute van 3 kilometer loopt langs de kloosterput, kloostertuinen en Spartelvijver

De route is te koop bij café Boszicht in Sibculo voor € 1,50.

Op deze manier ontdekt Joggem heel Hardenberg, ga jij met hem mee?

Wat vind je van dit artikel?