navigatie overslaan

Kaasboerderij en Schilderijenhuis Heileuver

Zo worden je kids aspirant-kaasmakertjes of zelfs boerenkaasliefhebbers. Dompel jezelf en je kids onder in deze authentieke kaasmakerij en boerderijwinkel, boek een demonstratie/rondleiding en proef het pure boerenleven.

Van Koe tot Kaas

De kudde Frisian-Holsteiners grazen gedurende het vroege voorjaar tot de late herfst in het weiland, dit tot de tevredenheid van de boer, de koe en de consument. Tweemaal daags worden de koeien gemolken en bijna alle melk wordt tot kaas verwerkt. 10 Liter melk staat garant voor een kilo heerlijke boerenkaas! Dagelijks wordt en zo’n 160 kilo kaas geproduceerd die gretig aftrek vindt in de boerderijwinkel op het erf, bij collega-boerderijwinkels, kaasspeciaalzaken, horeca en streekmarkten. Binnen een straal van 20 meter gebeurt het allemaal: de koeien worden in de stal gemolken, in de kaasmakerij wordt de kaas geproduceerd, in het pakhuis rijpt ie en in de winkel wordt geproefd en gekocht. Ieder heeft zijn aandeel; de koe, de boer en de klant, de cirkel is rond!

Boerenkaas proeven?

Boerenkaas is rauwmelkse kaas - dat wil zeggen - kaas gemaakt van ongepasteuriseerde melk. Deze manier van produceren zorgt ervoor dat alle goede smaak- en geurstoffen niet verloren gaan. Boerenkaas is daardoor uitgesprokener van smaak en pittiger dan fabriekskaas. Boerenkaas is een traditioneel beschermd product en de smaak van boerenkaas verschilt per boerderij en per gebied. Streekgebonden kaas kan je heel letterlijk nemen; boerenkaas van de veengebieden smaakt anders dan de kaas van de zandgronden. Elk gebied heeft immers een ander ‘grasmenu’ voor zijn koeien en dat proef je in de kaas. Tijdens een rondleiding en demonstratie kom je echt alles te weten, heel leerzaam en altijd inclusief een proeverijtje!

Lekker stoer naar de kaasboer!

Koeien en koeienkunst kijken, demonstratie kaasmaken meemaken, vragen stellen aan de kaasboer(in), het kan allemaal bij Heileuver. Maar natuurlijk ook proeven, hoe leuk en leerzaam is dat!? Heileuver zelf kent zo’n 20 soorten kaas met onder andere ingrediënten als fenegriek, brandnetel, asperge-lenteui en mosterd. Maar ook de Graskaas in het voorjaar is een regelrechte topper. Wedden dat niemand kaas meer vindt stinken na een bezoekje aan de kaasboer? Ook voor spreekbeurten en excursies ben je hier aan het juiste adres.

Categorieën