navigatie overslaan

Kasteel Eerde

In een park met monumentale lanen en versierde bosvlakken, aangelegd in Frans classicistische stijl, vind je kasteel Eerde. De middenpartij van het kasteel is versierd met een hardstenen omlijsting, wapensteen en uurwerk.

Geschiedenis van het kasteel

Kasteel Eerde heeft een zeer rijke geschiedenis. In de 14e eeuw stond hier al een versterkt huis van hout. De bewoner was de beruchte roofridder Evert van Essen. Vanuit zijn burcht terroriseerde hij de omgeving en belemmerde hij kooplieden de doortocht. De Utrechtse bisschop en de gedupeerde handelssteden Zwolle en Deventer vonden het genoeg en lieten in 1380 het rovershol platbranden tijdens een strafexpeditie.

In 1715 laat Johan Werner van Pallandt kasteel Eerde bouwen. Het kasteel blijft lang in bezit van de familie. De laatste baron Philip Dirk van Pallandt heeft in het begin van de 20e eeuw een opendeurbeleid, wat leidt tot activiteiten van vele groepen op het landgoed. Rond 1920 werd Eerde het middelpunt van de padvinderijbeweging. De wijsgeer Krishnamurti onderwees er tussen 1925 en 1929 theosofie. In die jaren was landgoed Eerde één van de belangrijkste spirituele centra ter wereld.

In 1933 vestigden de Quakers op Eerde een school, waar de eerste jaren veel kinderen van Duitse Joden hun toevlucht vonden. Deze school groeide uit tot de huidige internationale school.

Bezoekersinformatie

Ga mee met de kasteelexcursie met een ervaren gids over de prachtig gerestaureerde bel-etage en leer alles over de historie van het kasteel. De korte wandeling van ongeveer 3 km rond het kasteel is erg leuk om te doen. Je wandelt over de prachtige lanen van het parkbos en achter het kasteel heb je mooi uitzicht over het Reggedal. Ook de iets langere wandelroute op het Eerde Achterbroek biedt veel afwisseling in het landschap en boerderij De Meulenhorst biedt een leuk rustpunt. Beide wandelingen zijn ook te combineren: deze langere wandeling van 10,7 km kan via GPS gelopen worden (downloaden de natuurroute-app: Wandeling Historisch Eerde).

Bekijk hier alle routes die langs Landgoed Eerde lopen.

Volg het laatste nieuws uit Landgoed Eerde hier!