navigatie overslaan

Natuurgeheimen

De Haarplas: Natuur in de puurste vorm

  • Leestijd 3
  • Gelezen 3423 keer

Verscholen tussen geurende dopheide en kleurrijke bossen ligt de Haarplas. In dit kleine pareltje in Boswachterij Hardenberg valt voor grote en kleine natuurliefhebbers veel te ontdekken. De kans op een toevallige ontmoeting met een knalblauwe kikker of een schichtige adder maakt een wandeling langs de Haarplas een echt avontuur.

De flora en fauna rondom de Haarplas zit vol verrassingen. Wanneer je de plas ook bezoekt, elke periode heeft zo zijn charme. In het voorjaar kun je genieten van het ontluikend groen en de bloeiende bomen. Een zomerse wandeling brengt je langs de bloeiende dop- en lavendelheide. Vanaf het pad zie je ook de klokjesgentianen.

Geur en kleur is wat je ervaart wanneer je de Haarplas bezoekt in de herfstperiode. Kom je er wanneer de eerste sneeuw is gevallen? Ga op zoek naar sporen van reeën, dassen, vossen, marters en verschillende vogels en zie met eigen ogen hoeveel dieren hier leven. Doordat het er relatief rustig is, is het gebied in trek bij dieren die hier even op adem kunnen komen.

Wandelen langs de plas

De Haarplas ligt middenin het bos in de buurt van brinkdorp Rheeze. Drie gemarkeerde wandelroutes van verschillende lengtes van het wandelnetwerk Vechtdal voeren je langs het bosmeertje. De plas, die in de jaren dertig door werklozen is aangelegd in het kader van werkverschaffing, wordt ook wel het Zwanenmeer genoemd. Dit omdat het vanuit de lucht gezien de vorm heeft van een zwaan. Startpunt voor de wandelingen is de parkeerplaats bij recreatieplas de Oldemeijer. Ook de route Rondom Rheeze, een mooie wandeling van zo’n 13 kilometer, gaat langs het Zwanenmeer.

Adders in het zonnetje

De omgeving van de Haarplas is het leefgebied van de adder. Een zonnige dag in het voorjaar is de beste tijd om er een te spotten. Dan komen ze langzaam onder hun pijpenstrootjes vandaan om na hun winterrust op te laden in het zonnetje. Blijf op de paden en kom niet te dichtbij, het zijn gifslangen.

Verliefde heikikkers

Voor kinderen is de Haarplas een uitgelezen plek om de natuur in de puurste vorm te ontdekken. Prikkel de zintuigen en ga op zoek naar de gagelstruik met zijn typische geur. Wanneer je de tijd hebt, kun je in het vroege voorjaar vanaf de brug de heikikkers zien zwemmen. Stil blijven zitten, ze komen vanzelf terug. Als je heel erg geluk hebt, zie je ze zelfs paren. Is dat leuk? Wel als je weet dat de kikker knalblauw wordt als hij verliefd is!

Wat vind je van dit artikel?