navigatie overslaan

Op en om het water

Beleef het Vechtdal vanaf het water!

  • Leestijd 3
  • Gelezen 1919 keer

Wil je het Vechtdal eens van een andere kant bekijken? Stap aan boord en laat je meevoeren door het kabbelende water van de Vecht. Rivier de Vecht is een veelzijdig vaargebied vol boeiende verhalen en prachtige plaatjes die al deinend aan je voorbij trekken.

Plezierjacht, kano, rondvaartboot, sup of romantisch sloepje… Wat je ook kiest, de meanderende rivier door het prachtige groene landschap zorgt hoe dan ook voor een onvergetelijke tocht.

De Overijsselse Vecht is de grootste van de kleine en de kleinste van de grote rivieren van Nederland. Met een lengte van 167 kilometer, waarvan zestig kilometer in Nederland, is er altijd wat te beleven. Wie van natuur houdt laat zich betoveren door de unieke flora en fauna en spot misschien wel een ijsvogel of oeverzwaluw! Hou je van actie en ben je niet bang om nat te worden? Ontdek dan al peddelend hoe mooi het Vechtdal is.

Wist je dat er sluizen zijn waar je gewoon met de kano doorheen kunt? Dat is al een happening op zich! Wanneer het tijd is om de benen te strekken, kun je aanleggen bij één van de mooie uitkijkpunten langs de Vecht of aan een steiger met afstapplek. Zo kun je je vaartocht gemakkelijk combineren met een bezoek aan één van de bezienswaardigheden of activiteiten die het Vechtdal rijk is.

Historische Vechtzomp

Een bijzondere manier om de Vecht te ervaren is een vaartocht met de Vechtzomp. In de Vecht liggen drie zompen: de Vechtzomp Grammesberghe, de Dalfser Vechtzomp en sinds dit voorjaar ook de Ommer Vechtzomp. In de zeventiende en achttiende eeuw werden zompen gebruikt om goederen via het water tussen de Grafschaft Bentheim in Duitsland en Hanzestad Zwolle te vervoeren. Tegen het eind van de 18e eeuw voeren er meer dan vierhonderd zompen op de Vecht.

De houten platbodems worden tegenwoordig elektrisch aangedreven en zijn fluisterstil. Zo kun je bijna geruisloos van de mooie omgeving genieten. Onderweg neemt een gids je mee in de rijke natuur, cultuur en historie van de Vecht.

Vechtezomp De Grammesberghe was de eerste zomp in het Vechtdal. Bij Bierbrouwerij en schipperscafé de Mommeriete in Gramsbergen kun je opstappen voor een tocht over de grens. De zomp vaart naar het Duitse Laar en terug. De vaartocht leidt je naar stille plekken aan de Vecht die te voet niet te bereiken zijn.

Ook varen in de Dalfser Vechtzomp is een feest op zich. De gids vertelt tijdens de vaartocht van alles over wat er zich in, om en op de Vecht afspeelt. De tocht gaat naar de stuw bij Vilsteren of naar de stuw bij Vechterweerd en natuurlijk weer terug.

Wat vind je van dit artikel?