navigatie overslaan

Verrassend Vechtdal

De Poort van Zwolle

  • Leestijd 3
  • Gelezen 5726 keer
  • Geschreven door Martijn Koetsier

Bij het Vechtdal denk je al snel aan plaatsen als Dalfsen, Ommen en Hardenberg. Maar de Vecht eindigt natuurlijk in Zwolle, waar de rivier uitmondt in het Zwartewater. De Poort van Zwolle staat daarom ook wel bekend als de Poort van het Vechtdal. Het perfecte startpunt voor je ontdekkingstocht langs de Vecht dus!

play

Wat is er te doen in de Poort van Zwolle?

Tja, wat is er eigenlijk niet te doen? Vanaf de Poort van Zwolle ligt het hele Vechtdal aan je voeten, dus de mogelijkheden zijn eindeloos. Ga er gezellig een dagje op uit, of stippel een wat langer verblijf met overnachtingen uit.

Wandelen en fietsen

1. Wandelroute: Vechtdalpad
In Zwolle begint het Vechtdalpad, een wandelroute waarbij je 86,7 kilometer lang van de Vecht kunt genieten. Het eindpunt is voorbij Gramsbergen, vlak bij de grens met Duitsland. Een flinke route natuurlijk, maar je kunt ook heel goed een kortere etappe lopen.

Bekijk de wandelroute

2. Wandelroute: Landgoederenroute Dalfsen
Vanaf de Poort van Zwolle is het maar een paar kilometer naar Dalfsen. Hier kun je de historische Landgoederenroute wandelen. Het Sterrenbos, Havezathe Den Aalhorst en Huis Den Berg zijn een paar van de bijzondere hoogtepunten tijdens deze 12 kilometer lange wandelroute.

Bekijk de wandelroute

3. Fietsroute: Vechtdalroute
Wat het Vechtdalpad is voor wandelaars, is de Vechtdalroute voor fietsers. Een LF-route (Langeafstand Fietsroute) van 245 kilometer, die begint in Zwolle en de hele Vecht volgt tot aan de monding in het Duitse Darfeld.

Bekijk de fietsroute

4. Fietsroute: Kastelenroute Dalfsen
Is die 245 kilometer je wat te ver? Dan is er ook dichter bij de Poort van Zwolle genoeg moois te zien op de fiets. Zoals de Kastelenroute in het buitengebied van Dalfsen. Een route van 30 kilometer over oude landgoederen, langs historische kastelen en heerlijk door de natuur.

Bekijk de fietsroute

Eten en drinken

Vanaf de Poort van Zwolle is het natuurlijk niet ver naar de gezellig drukke binnenstad. Maar in het groene buitengebied kun je ook prima ergens neerploffen voor een hapje en een drankje.

Buitenplaats de Luwte Zwolle
Een strandpaviljoen aan de Vecht, Buitenplaats de Luwte. Je kunt er overnachten in de B&B, maar ook heerlijk borrelen op het terras. De menukaart staat boordevol lekkere gerechten voor een fijne lunch of diner.

Boerhoes Zwolle
Ook bij de buren van Boerhoes is het goed vertoeven. Deze camping met B&B vind je een paar kilometer verderop. In de theetuin kun je even lekker bijkomen van je wandeling of fietstocht.

Natuur

Als je van bossen en heide houdt, vind je dieper in het Vechtdal volop prachtige plekken. Maar ook in de Poort van Zwolle kun je van de natuur genieten. Dat kan hier het beste op het water, waar je in alle stilte de omgeving in je op kunt nemen.

Kunst en cultuur

Wie via de N340 het Vechtdal in rijdt, draait net buiten Zwolle zonder twijfel even zijn hoofd om. Daar ligt namelijk de beeldentuin van Landgoed Anningahof. Je ziet er vooral moderne Nederlandse beeldhouwkunst vanaf de jaren zestig. De tentoonstelling verandert elk jaar, dus terugkomen is zeker aan te raden.

Net buiten het landgoed zie je trouwens De Zieleschepen, de eerste van een serie kunstwerken door het Vechtdal. De kunstwerken vormen samen een groot openluchtmuseum onder de naam Kunstwegen. De Zieleschepen is een kunstwerk van Cornelius Rogge.

Zieleschepen
Zieleschepen

Overnachten in de Poort van Zwolle

Geen zin in de drukte van de stad? Kom dan lekker uitrusten in de Poort van Zwolle, waar je op verschillende plekken heerlijk kunt slapen.

Zwaluwhof
Zwaluwhof

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Martijn Koetsier

Martijn Koetsier (1980) is freelance copywriter en SEO-specialist. Groeide op in Wijhe, verhuisde naar de Randstad en keerde met veel plezier weer terug naar de goede kant van de IJssel.