navigatie overslaan

Natuurgeheimen

Grensmeander: de natuur in harmonie

  • Leestijd 5
  • Gelezen 9840 keer
  • Geschreven door Martijn Koetsier

De Grensmeander is een bijzonder stukje Vechtdal, precies op de grens van Nederland en Duitsland. Via het Duitse Laar stroomt de rivier de Vecht Nederland binnen, om langs Gramsbergen haar weg te vervolgen richting Hardenberg, Ommen en Zwolle. Een uniek gebied, waar van alles te ontdekken valt!

play

Wat is er te doen bij de Grensmeander?

Bij de Grensmeander krijgt de Vecht letterlijk meer ruimte. De rivier wordt hier omgelegd, maar daarover later meer. Het resultaat is een omgeving waar liefhebbers van natuur, rust en landschapsarchitectuur volop zullen genieten.

Wandelen en fietsen

Waar wandel of fiets je nu zo vanuit Nederland naar Duitsland? Precies, bij de Grensmeander! Een perfecte uitvalsbasis voor internationale wandelingen en fietstochten.

1. Wandelroute: start van het Vechtdalpad
Het Vechtdalpad is een wandelroute van 86,7 kilometer. Het langeafstandswandelpad begint bij de Grensmeander en neemt je langs de mooiste plekjes mee naar het oude centrum van Zwolle. Maar gewoon een klein stukje van deze prachtige route lopen kan natuurlijk ook.
Bekijk de wandelroute

2. Wandelroute: Rondje Rheeze
Vlakbij de Grensmeander ligt recreatieplas De Oldemeijer. Dit is het startpunt van de 12,8 km lange wandelroute Rondje Rheeze. Onderweg kom je langs mooie plekjes als het brinkdorp Rheeze en het Zwanenmeer, waar je vanuit de vogelkijkhut in alle rust vogels kunt spotten.
Bekijk de wandelroute

3. Fietsroute: Rondje Gramsbergen-Duitsland
Tijdens deze fietstocht van 50 km ga je de Duitse grens over, om via een fijn rondje weer terug in Nederland te komen. Je kunt ook een kortere versie van de route volgen. Deze is 30 km en blijft in Nederland.
Bekijk de fietsroute

Eten en drinken

Granny’s Barn (Ane)
Even lekker een kopje thee tijdens je wandeling of fietstocht? Dat kan bij Granny’s Barn, een gezellig theehuis in Ane. Je bent ook van harte welkom voor een lunch of zelfs een high tea.

Bierbrouwerij Mommeriete (Gramsbergen)
Van rookbock tot blond bier en tripels, bij Mommeriete wordt heerlijk bier gebrouwen. Geniet ervan in het café of op het ruime terras, terwijl de kinderen zich vermaken in de speelweide.

Cafe The Alley
De perfecte plek voor een gezellige avond met een drankje en een hapje. Om gewoon te kletsen, van livemuziek te genieten of sport te kijken. Bij mooi weer kun je hier ook lekker op het terras zitten.

Nog meer opties voor wat te eten of te drinken? Dan vind je iets verderop in Hardenberg volop mogelijkheden.

Natuur

Bij de Grensmeander is de Vecht zo verlegd, dat de dijk nu verder van de rivier ligt. Daardoor heeft het water meer ruimte bij hoogtij, maar krijgt ook de natuur meer ruimte. Hierdoor ontstaat een plek waar bevers, otters en ooievaars zich thuisvoelen. Een gebied waar de natuur nog volop in ontwikkeling is dus, maar waar je nu al wulpen, steltlopers en scholeksters ziet nestelen.

Fluisterboot de Vechtezomp
Stilletjes op het water zie je de natuur zoals je die anders nooit ziet. Bij bierbrouwerij Mommeriete stap je op, waarna de elektrische fluisterboot je meeneemt op een prachtige tocht. Over de Vecht, door de uiterwaarden en langs de mooiste stukjes natuur.

Kunst en cultuur

Bij de Grensmeander vind je de kunst midden in de natuur, precies op de plek waar de Vecht vanuit Duitsland ons land binnenstroomt.

Wortlos
Wortlos

Dat is bij het Duitse plaatsje Laar, waar op de oevers de beeldengroep Wortlos staat.Op de Nederlandse oever zit een vrouw van bijna 2,5 meter hoog te kijken naar de Duitse oever aan de overzijde. Daar zit een man, die op zijn beurt naar haar kijkt. Beide beelden zijn gemaakt van ijzerdraad, zodat je door de beelden heen het landschap blijft zien. Dit kunstwerk is onderdeel van Kunstwegen.

Bereikbaarheid

Auto
De Grensmeander is het makkelijkst bereikbaar met de auto. Parkeren kan bijvoorbeeld in Gramsbergen, of in het Duitse Laar. Neem de fiets mee en je begint vanaf daar aan je route.

OV
Je kunt ook met de trein naar Gramsbergen reizen. Houd er wel rekening mee dat er geen OV-fietsen beschikbaar zijn op dit station. Die zijn er wel op het iets verder gelegen station Hardenberg.

Overnachten bij de Grensmeander

Wil je overnachten in de buurt van de Grensmeander? Dan heb je verschillende opties:

't Hooge Holt
't Hooge Holt

Meer over de Grensmeander

De Grensmeander is een project dat bedoeld is om de Vecht meer ruimte te geven. Aan de ene kant voor de scheepvaart, die nu wordt omgeleid via de nieuwe meander in het vergrote winterbed. Dit is het deel tussen rivier en dijk dat ’s winters vaak onder water staat.

Hierdoor ontstaat er ook meer ruimte voor de natuur. De oevers zijn natuurvriendelijk en maken van de Vecht een halfnatuurlijke rivier. De verwachting is dat dieren als otters, bevers en ooievaars hier hun plek zullen vinden.

Daarnaast wordt het gebied ook veiliger. Het water krijgt meer ruimte, het risico op overstromingen wordt zo kleiner.

Overijsselse Vecht
Overijsselse Vecht

Ontdek hier alle unieke beleefplekken langs de Vecht

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Martijn Koetsier

Martijn Koetsier (1980) is freelance copywriter en SEO-specialist. Groeide op in Wijhe, verhuisde naar de Randstad en keerde met veel plezier weer terug naar de goede kant van de IJssel.