navigatie overslaan

Verrassend Vechtdal

Laar, dé Vechtdalbeleving over de grens

  • Leestijd 6
  • Gelezen 15950 keer

Als een parelsnoer liggen er 10 bijzondere en unieke plekjes langs de rivier in het Overijsselse Vechtdal. Maar er is ook een elfde highlight aan de andere kant van de grens kant: het charmante Duitse dorpje Laar, dat een geschiedenis van wel 900 jaar kent. Maak eens een tochtje over de grens en laat je verrassen over de veelzijdigheid van deze omgeving, waar natuur, kunst en cultuur met een Duits tintje nét voor een ander Vechtdal gevoel zorgen!

play

Wat is er te doen in Laar?

Het Vechtdal eindigt natuurlijk niet aan de Duits-Nederlandse grens: de rivier ontspringt immers in Duitsland. Het dorpje Laar is klein, maar fijn: voor iedereen is hier wel iets leuks te beleven. Verken bijvoorbeeld eens tijdens een wandeling of een fietstocht dit gedeelte van de Duitse kant van het Vechtdal. Of maak een schitterende tocht met de Vechtezomp en geniet vanaf het water van de bijzondere natuur van het rivierlandschap. Neem een kijkje bij de historische molen of bij het ‘Heimathaus’. Of ontdek verrassende kunst, die aan de rivieroevers versmelt met het prachtige landschap.

Wandelen en fietsen

Voor fietsers en wandelaars valt hier veel te kiezen: net als in Nederland ligt hier een uitgebreid wandel- en fietsknooppunten-netwerk. Laar is hierbij een belangrijk knooppunt, bijvoorbeeld van het Vechtdal-wandelpad, de Vechtdalfietsroute of de ‘Laarer Mühlenroute’. Duidelijke bebording zorgt ervoor, dat je eenvoudig je route kunt kiezen. Ook leuk: met het fietspontje ‚Harm‘ kun je op eigen spierkracht de rivier oversteken.

1. Wandelen: Rondje Laar
Ontdek het plaatsje met zijn rijke natuur en geschiedenis tijdens het ‘Rondje Laar’, een wandeling van 3,6 km langs de meest bijzondere plekjes. De wandeling start bij de camperplek naast de historische molen, waar ook het ‘Heimathaus’ staat. Hier vertrekt trouwens ook de historische ‘Vechtezomp’ voor een prachtige boottocht. Het Rondje Laar voert naar het uitzichtpunt ‘Horizont’ met een schitterende blik over de grensmeander van de Vecht. Hier staat ook het bijzondere kunstwerk ‘VechtNesten’. Vervolgens gaat het Rondje via de andere kant van het plaatsje terug naar het startpunt.

2. Wandelen: Vechtdalpad
Laar is een prachtige startplek, als je een stuk van het Vechtdalpad wilt lopen. Je hebt hier de unieke keuze uit twee landen: naar het oosten kom je in Gramsbergen in Nederland uit, loop je naar het westen, ga je richting Emlichheim dieper Duitsland in.
Bekijk de wandelroute

3. Fietsen: Molenroute Laar
Een Duits-Nederlands fietsrondje van ca. 40 km: de ‘Laarer Mühlenroute’. Na de start bij de molen in Laar gaat de route langs bijzondere plekjes aan beide zijden van de grens: naar De Haandrik bij Gramsbergen, de Arends-Hof in Eschebrügge en via Coevorden en het natuurgebied Laarscher Bruch terug naar het startpunt.
Bekijk de route

4. Fietsen: Vechtdalfietsroute
Bijna een must voor de echte Vechtdalfan: één of meerdere etappes van de prachtige Vechtdalfietsroute, die met een totale lengte van zo’n 245 km eigenlijk een hele fietsvakantie waard is. Maar vanuit Laar kun je ook prima één van de Duitse etappes fietsen.
Bekijk de route

Eten en drinken

Kaffee und Kuchen, Apfelschorle of zo’n heerlijke Duitse Schnitzel – de menukaart in Duitsland biedt veel lekkernijen, die het echte vakantiegevoel alleen nog maar versterken. In Laar en omgeving zijn er diverse mogelijkheden:

Heimathaus
In het Heimathaus is ook een ‘Café’ aanwezig. Dit is in Duitsland geen kroeg, maar meer een tearoom, waar koffie en gebak worden geserveerd. Het café is elke 4. zondag van de maand geopend.

Landgasthof Heester Tenne
In deze voormalige boerderij komt iedereen aan zijn trekken, of het nu alleen voor een koel biertje, ‘Kaffee und Kuchen’ of een echte Duitse maaltijd is.

Melkhuis Brinkmann
Strijk tijdens je fiets- of wandeltocht hier eens neer in de tuin van Melkhuis Brinkman en geniet van een kopje koffie of thee met huisgemaakt gebak, een verfrissend ijsje, een milkshake, of een portie kwark of yoghurt. Deze melkhuisjes zijn kenmerkend voor de Grafschaft Bentheim. In de liefdevol ingerichte huisjes kun je van heerlijke melkspecialiteiten smullen.

Arends-Hof (arends-hof@web.de)
Vooral kinderen zullen een tussenstop bij deze boerderij zeer waarderen: hier is van alles te zien en te doen! De boerderijwinkel biedt niet alleen regionale streekproducten aan, maar ook koffie, gebak, ijs en andere lekkernijen.

Meer mogelijkheden

Natuur

De natuur in en rondom Laar is gekenmerkt door de rivier Vecht, die ook hier zijn stempel op het landschaft drukt. Vogelliefhebbers kunnen bij het uitzichtpunt ‘Horizont’ tal van weidevogels spotten: in het voorjaar broeden hier steltlopers, kievieten en scholeksters. Een andere manier om de rivier in al zijn schoonheid te bewonderen is een tocht met de ‘Vechtezomp’, een historisch platbodemboot, dat met elektrische fluistermotoren wordt aangedreven. Tijdens de tocht naar Gramsbergen in Nederland kom je langs plekjes, die anders niet te bereiken en te zien zijn – een unieke belevenis! De Vechtezomp vertrekt bij de molen in Laar.

Kunst en cultuur

De torenwindmolen in Laar – ook wel ‘Galerieholländer’ genoemd – werd in 1806/1807 gebouwd en na een periode van verval in de jaren 80 van de vorige eeuw grondig gerestaureerd. Nu is de molen het karakteristieke symbool van Laar. Hier starten en kruisen niet alleen tal van wandel- en fietsroutes, maar ligt ook een geliefde camperplaats.

Windmolen Laar
Windmolen Laar

In Laar vloeien natuur en kunst op prachtige wijze in elkaar over. Bij het uitzichtpunt ‘Horizont’ nodigen de organische zitelementen ‘VechtNesten’ van kunstenaar Roel Westerman uit tot een moment van bezinning. Daarnaast staat een schuilplaats, ontworpen naar de vorm van de vleugels van een wulp. Op een andere plek langs de Vecht is de beeldengroep ‘Wortlos’ te zien: metershoge figuren, die van beide oevers uit over het water naar elkaar kijken. De beelden zijn onderdeel van het project Kunstwegen, een schitterende openluchttentoonstelling, die door het hele Vechtdal loopt. Gemaakt van ijzerdraad, lijken de figuren van deze beeldengroep in het landschaft op te gaan – kunst en natuur in perfecte harmonie!

Overnachten

Wil je meer dan één dag in deze mooie omgeving doorbrengen? Bij de VVV Emlichheim vind je een overzicht van hotels, campings, camperplaatsen en privéverhuurders van kamers en appartementen.

Een stukje geschiedenis

In de ca. 900 jaren van zijn bestaan heeft het plaatsje Laar veel meegemaakt. In vroegere tijden stond hier zelfs een burcht aan de Vecht, waarvan vandaag echter niets meer te zien is. In de 16de en 17de eeuw passeerden hier duizenden van handelsschepen over de Vecht de grens naar Nederland. De veerpont over de rivier zorgde voor een uitstekende bron van inkomsten voor het dorp. Het feit dat dit een van de weinige plekken was waar je de rivier kon oversteken maakte het dorp tot een belangrijk verkeersknooppunt – en daarmee ook tot een magneet voor smokkelaars!

Wat vind je van dit artikel?