navigatie overslaan

Doe-tips

Uitkijktoren De Stokte

  • Leestijd 4
  • Gelezen 12091 keer
  • Geschreven door Martijn Koetsier

Alles ziet er anders uit van boven. Uitkijktoren De Stokte bij Dalfsen geeft je de kans om het Vechtdal eens op een compleet andere manier te bekijken. Vanaf 20 meter hoogte kijk je uit over bossen, weidse vergezichten en natuurlijk de Vecht. Een favoriete plek voor fotografen, vogelspotters en natuurliefhebbers.

play

Wat is er te doen bij De Stokte?

Uitkijktoren De Stokte is letterlijk een hoogtepunt in het Vechtdal. Je kunt er prachtig uitkijken over het Vechtdal, maar er is in de omgeving natuurlijk nog veel meer te doen. Wandelen, fietsen, de natuur bewonderen… en daarna even nagenieten met goed eten en een gezellig drankje.

Wandelen en fietsen

1. Wandelroute: Vechtdalpad
Uitkijktoren De Stokte is een van de knooppunten op het Vechtdalpad. De hele wandelroute is maar liefst 86,7 kilometer lang, maar je kunt natuurlijk ook een kleiner stukje van het pad lopen. Vanaf station Dalfsen is het bijvoorbeeld nog geen 5 kilometer lopen via het Vechtdalpad naar De Stokte.
Bekijk de wandelroute

2. Fietsroute: Kastelenroute Dalfsen
Het buitengebied van Dalfsen bestaat uit prachtige landgoederen met oude havezaten, landhuizen en kastelen. Op zich al meer dan de moeite waard, met als extra bonus de uitkijktoren die aan deze route ligt.
Bekijk de fietsroute

Huize den Berg
Huize den Berg

3. Fietsroute: Rondje Dalfsen-Ommen
Ook tijdens een rondje Dalfsen-Ommen kom je langs de uitkijktoren. Een mooie tussenstop, om daarna verder te fietsen op deze route van 40 kilometer. Een fietstocht vol afwisseling langs de Vecht, door de bossen en natuurlijk de plaatsen Dalfsen en Ommen.
Bekijk de fietsroute

Eten en drinken

Je beklimming van de uitkijktoren combineren met een gezellig kopje koffie, uitgebreide lunch of gezellig diner? In de buurt van De Stokte zijn er verschillende gelegenheden waar je van harte welkom bent.

Theetuin De Stokte
Vlak bij de uitkijktoren vind je Theetuin De Stokte. Een geliefde plek met een terras, grote bloemrijke tuin en sfeervolle veranda. Bij minder mooi weer kun je ook prima binnen zitten. De high tea is een absolute aanrader, homemade met verse streekproducten.

Brasserie De Zeven Deugden
Dalfsen staat bekend om zijn gezelligheid en Brasserie De Zeven Deugden doet die goede naam eer aan. Je kunt er heerlijk lunchen, gezellig borrelen en daarna nog blijven zitten voor een uitgebreid diner. Niet te missen als je via de brug met blauwe bogen over de Vecht Dalfsen binnenkomt.

Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij
Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij

Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij
Bierliefhebber? Dan mag een bezoek aan de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij niet ontbreken als je in de buurt bent. De zorgbrouwerij biedt werkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En minstens zo belangrijk, ze brouwen prachtige bieren. Geniet van een fris blond biertje, stevige imperial stout of hoppige weizen IPA.

Natuur

Uitkijktoren De Stokte staat midden in de natuur, dus je hoeft niet ver te zoeken om van de flora en fauna te genieten. Vanaf de toren kun je eindeloos turen en van alles ontdekken in de omgeving. Het is dan ook een favoriete plek voor vogelspotters, die hier onder andere de kiekendief, rode wouw en waterral waarnemen.

Ook tijdens een wandeling in het omliggende natuurgebied zie je allerlei moois. Zeldzame planten, bijzondere paddenstoelen of een verstopte eekhoorn bijvoorbeeld. Goed opletten dus en vergeet je verrekijker niet!

Kunst en cultuur

Uitkijktoren De Stokte is al een kunstwerk op zich. De toren werd ontworpen door Ateliereen Architecten en is opgebouwd uit stalen trappen met daaromheen houten lamellen.

Zwevende Kei
Zwevende Kei

Rondom Dalfsen zijn er meer kunstwerken in de buitenlucht te bewonderen, zoals de Blauwe Bogen over de brug en de Zwevende Kei bij het station van Dalfsen. Deze kunstwerken zijn onderdeel van Kunstwegen, het grootste en één van de meest interessante openluchtmuseum van Europa.

En er zijn nog meer culturele tips in de buurt:

Bereikbaarheid

Auto
Uitkijktoren De Stokte is eenvoudig te bereiken met de auto. Navigeer naar parkeerplaats De Stokte, daarna is het nog maar een paar honderd meter wandelen naar de uitkijktoren.

OV
Dalfsen heeft een NS-station, dus je kunt ook prima met het OV naar De Stokte. Vanaf het station is het ongeveer 5 kilometer. Een mooie wandeling, maar je kunt ook met de fiets. Op het station is namelijk een aantal OV-fietsen beschikbaar.

Hotel Mooirivier
Hotel Mooirivier

Overnachten bij De Stokte

Wil je wat langer genieten van de uitkijktoren en de bijzondere omgeving? Dan zijn er verschillende plekken in de buurt waar je kunt overnachten.

Overige informatie

Uitkijktoren De Stokte is onderdeel van het project Ruimte voor de Vecht. De toren werd in 2012 gebouwd op de plek waar vroeger een vuilstortplaats was. De Stokte is 20 meter hoog, op 18 meter hoogte kun je vanaf het stiltebalkon over de omgeving uitkijken.

Uitkijktoren de Stokte
Uitkijktoren de Stokte

Ontdek hier alle unieke beleefplekken langs de Vecht

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Martijn Koetsier

Martijn Koetsier (1980) is freelance copywriter en SEO-specialist. Groeide op in Wijhe, verhuisde naar de Randstad en keerde met veel plezier weer terug naar de goede kant van de IJssel.