navigatie overslaan

Verrassend Vechtdal

Waterfront Dalfsen: gezelligheid aan het water

  • Leestijd 5
  • Gelezen 4917 keer
  • Geschreven door Martijn Koetsier

Dalfsen kent veel gezichten. Zo heeft het een reputatie als landgoederendorp met parels zoals Landhuis den Aalshorst, Huize den Berg en het Sterrenbos. Ook is het een geliefd wandeldorp met routes voor jong en oud. Maar Dalfsen staat ook bekend om z’n Waterfront, waar zelfs een woonwijk naar vernoemd is. Het is een bijzondere plek, waar natuur en recreatie perfect samenkomen.

play

Wat is er te doen bij Waterfront Dalfsen?

Waterfront Dalfsen is een mooie uitvalsbasis voor een leuk dagje uit aan de Vecht. Of je nu van wandelen of fietsen houdt, even een kopje koffie wilt drinken of juist uitgebreid dineren: hier beleef je een heerlijke dag.

Waterfront Dalfsen
Waterfront Dalfsen

Wandelen en fietsen

Je leert de rivier de Vecht goed kennen tijdens een wandeling door het waterrijke gebied. Overdag raden we Landschapspark Vechtvliet aan voor een heerlijke wandeling. Er is een waterspeeltuin voor kinderen, die kunnen spelen op speeltoestellen, springen over greppels en sloten, en kikkers kunnen zoeken in de kikkerpoel. Maar er zijn nog veel meer mooie routes in de buurt.

1. Wandelroute: Landgoederenroute Dalfsen
Het buitengebied van Dalfsen bestaat uit verschillende historische landgoederen. Door de eeuwen heen zijn natuur en landschap hier goed bewaard gebleven. Zo kun je er tijdens deze 12,4 km lange wandelroute volop van genieten.

Bekijk de wandelroute

2. Wandelroute: Vechtdalpad
Waar de Vecht is, is het Vechtdalpad. Ook bij het Waterfront Dalfsen kun je dus een fraai stukje van deze 86,7 km lange wandelroute lopen. Richting Zwolle of juiste de andere kant op naar Ommen, net welke kant je het meeste aanspreekt.

Bekijk de wandelroute

3. Fietsroute: Kastelenroute Dalfsen
Zoals gezegd bestaat het buitengebied van Dalfsen uit verschillende landgoederen, met prachtige kastelen en landhuizen. Na deze 30 km lange fietsroute weet je precies waar die staan en heb je ze van dichtbij bewonderd.

Bekijk de fietsroute

4. Fietsroute: Rondje Dalfsen-Ommen
Vanaf het Waterfront Dalfsen haak je makkelijk aan op deze heerlijke fietsroute langs de Vecht en door het groene bosrijke buitengebied. Deze fietsroute is in totaal 40 km lang en brengt je via Ommen weer terug in Dalfsen.

Bekijk de fietsroute

Eten en drinken

Het kleine, knusse Dalfsen is groots in gezelligheid. Dat merk wanneer je hier ergens binnenloopt om wat te eten of te drinken. Bijvoorbeeld bij een van deze restaurants.

Brasserie De Zeven Deugden
Iedereen in Dalfsen kent Brasserie De Zeven Deugden. In de zomer hoor je de gezelligheid op het terras al van verre. Maar ook in de winter is het een favoriete plek om gezellig wat te drinken of lang en uitgebreid te tafelen.

Grand Café De Fabriek
Grand café De Fabriek is gevestigd in een oude cichoreifabriek aan het waterfront in Dalfsen. Geniet op een historische plek van lekker eten en drinken. Je bent er welkom voor lunch of diner, maar natuurlijk ook voor een drankje tussendoor.

Natuur

Ben je bij het Waterfront Dalfsen en wil je van de natuur genieten? Dan hoef je niet ver het dorp uit. Direct achter het gemeentehuis vind je namelijk Landschapspark Vechtvliet. Dit park heeft twee doelen: ruimte bieden aan de Vecht en ook aan het publiek om te recreëren in een natuurlijke omgeving.

En als je toch zo dicht bij de Vecht bent, is het natuurlijk een mooie kans om het rivierlandschap vanaf het water te bewonderen. Bij Hiawatha Actief kun je een bootje huren om de Vecht te verkennen.

Wil je het landschap eens van boven bewonderen? Fiets of wandel dan naar uitkijktoren De Stokte, net buiten Dalfsen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

Kunst en cultuur

Heb je door de omgeving gewandeld of gefietst? Dan is het je vast al opgevallen dat er verschillende kunstwerken in het landschap opduiken. De brug met blauwe bogen over de Vecht is al een artistieke blikvanger, net als de Zwevende Kei bij het treinstation van Dalfsen.

Zwevende Kei
Zwevende Kei

Ook voor een cultureel avondje uit ben je bij het Waterfront Dalfsen op de juiste plek. Aan de kade van de Vecht vind je namelijk Theater de Stoomfabriek. Het afwisselende programma staat vol met concerten, theatervoorstellingen, film en dans.

Bereikbaarheid

Auto
Waterfront Dalfsen is makkelijk te bereiken met de auto. In het centrum kun je niet overal onbeperkt en gratis parkeren. Dat kan wel bij het parkeerterrein bij het station. Vanaf daar wandel je in een paar minuten naar het waterfront.

OV
Dalfsen heeft een NS-station op loopafstand van het Waterfront en het centrum. Als je de trein uitstapt, zie je de brug met blauwe bogen al en ben je binnen een paar minuten bij het Waterfront.

Overnachten bij Waterfront Dalfsen
Geen zin om afscheid te nemen van de gezelligheid in Dalfsen? Dan blijf je toch lekker een nachtje slapen? Of nog langer, want ook in de omgeving is natuurlijk nog meer dan genoeg te beleven. Er zijn verschillende mogelijkheden in en om Dalfsen:

Hotel & Restaurant de Barones
Hotel & Restaurant de Barones

Meer over Waterfront Dalfsen
Met het Waterfront heeft Dalfsen drie oude beeldbepalers van het dorp weer nieuw leven ingeblazen. Het gaat om de cichoreifabriek uit 1858, de Witte Villa en de Westermolen. Monumenten die vroeger plekken van veel bedrijvigheid waren, maar in de loop der jaren hun functie verloren.

De reuring van vroeger werd een belangrijk uitgangspunt voor het plan dat het Waterfront zou worden. Na een lange periode van bouwen is het project in 2020 voltooid. Met woningen, winkels, een theater en horeca is dat doel zeker bereikt en heeft Dalfsen een nieuw, bruisend dorpshart.

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Martijn Koetsier

Martijn Koetsier (1980) is freelance copywriter en SEO-specialist. Groeide op in Wijhe, verhuisde naar de Randstad en keerde met veel plezier weer terug naar de goede kant van de IJssel.