navigatie overslaan

Verrassend Vechtdal

Ommerschans

  • Leestijd 1
  • Gelezen 3514 keer

De Ommerschans is een straf en bedelaarskolonie van de Maatschappij van Weldadigheid die opgericht werd in 1818 met als doel om de paupers, landlopers en bedelaars uit de stad aan het werk te zetten in het veen.

In deze landbouwkolonies zouden deze mensen weer opgevoed worden tot zedelijkheid en een kans krijgen om een eigen bestaan op te bouwen. Vrijheid hadden de bewoners van de Ommerschans niet. Tot op de dag van vandaag kan je de sporen van het kolonieverleden terugvinden in Ommerschans.

Sporen van de Strafkolonie

Ogenschijnlijk is Ommerschans een prachtig plaatsje in het groen, maar wie zich erin verdiept ontdekt al snel sporen van de voormalige strafkolonie. De Ommerschans was de eerste van uiteindelijk vier strafkolonies die in Nederland werden opgezet. Tussen 1818 en 1859 worden tienduizenden mensen in de kolonies gedwongen aan het werk gezet. Het experiment is leerzaam, maar komt economisch niet van de grond. Wanneer het uiteindelijk wordt opgeheven is het landschap blijvend veranderd.

Voorbeelden van het harde werk van de honderden paupers zijn terug te zien in de grachten van de stervormige schans, verhogingen in het landschap waar belangrijke gebouwen stonden en een begraafplaats vol met zerken van gestichtsambtenaren.

Wat vind je van dit artikel?