navigatie overslaan

Route-tips

De oorsprong van De Vecht

  • Leestijd 2
  • Gelezen 20507 keer

Voor de oorsprong van de rivier De Vecht moeten we afreizen naar het Duitse Münsterland. Regenwaterrivier De Vecht ontspringt in Darfeld en legt vervolgens ruim tweehonderd kilometer af voor het in Zwolle aankomt. Tijdens de zomer kronkelt het water traag door een landschap van bossen, heide, akkers en grasvelden, terwijl het in de wintermaanden kan veranderen in een rivier met een sterke stroming. De naam zou de rivier ontlenen aan een Duitse prins genaamd Vechtan, die rond het jaar 400 in de rivier zou zijn verdronken.

Kunst en cultuur langs rivier De Vecht

De schoonheid van de rivier De Vecht werd al vroeg opgemerkt en inspireert tot op de dag van vandaag. Het begon in de middeleeuwen toen Zwolle hard groeide tot één van de belangrijke handelssteden in het gebied. Rijke kooplieden gebruikten hun vermogen om imposante landgoederen, havezaten en kastelen te bouwen langs De Vecht. Tot op de dag van vandaag trekken de ruim vijftig landgoederen in het Vechtdal vele recreanten. Dezelfde groep wandelaars en fietsers langs De Vecht worden tegenwoordig ook getrakteerd op tientallen moderne kunstobjecten. Het Vechtdal maakt onderdeel uit van het kunstproject Kunstwegen en stimuleert beeldende kunst langs de rivier. Inmiddels staan er tussen Zwolle en het Duitse Nordhorn minstens 75 kunstinstallaties van nationale en internationale kunstenaars met allen een verhaal of een symbolische betekenis in relatie tot de rivier en z’n omgeving.

Economisch belang

De Vecht is van economisch groot belang voor het Vechtdal en de rest van Overijssel. Al sinds mensenheugenis wordt er handel gedreven tussen Nederland en Duitsland over de rivier. Vanwege de lage waterstand in de zomer werden zogenaamde zompen ingezet die veel vracht konden vervoeren in een lage bodem. Via de zompen werd onder andere het Bentheimer Zandsteen vanuit Duitsland naar Amsterdam vervoert, waarvan het Paleis op de Dam is gebouwd.

Vechtezomp

De bekendste – nog werkende – zomp is de Vechtezomp, die nu dienstdoet als fluisterboot. Dat is gelijk het bruggetje naar de voornaamste economische rol van de rivier anno nu. Ieder jaar trek de rivier duizenden bezoekers die vakantie vieren in een B&B, natuurcamping en hotel aan De Vecht. Zij varen over de rivier, maken gebruik van de voetveren tijdens hun fiets- en wandeltochten, en vissen aan De Vecht. Ieder jaar trekt het Vechtdal met z’n meanderende Vecht duizenden toeristen, waarmee de rivier nog altijd van groot economisch belang is.

Wat vind je van dit artikel?