Verrukkelijke asperges

Verrassend Vechtdal

Eén van de verrukkelijke producten waar het Vechtdal om bekend staat: Asperges of 'het witte goud'. Traditioneel eet je asperges met ham en ei. Of puur natuur: asperges met botersaus en verder helemaal niks. Hoe je ze ook het liefst eet, NU is het moment!

Vechtdal Overijssel beschikt over een zeer lichte zandgrond met diep grondwater. Hierdoor ontstaat de specifieke smaak van de asperge welke van uitzonderlijke klasse is. De aspergebedden zijn dan ook volop zichtbaar in het Vechtdal.

Wist je dat?

  • Asperges heel gezond zijn? Ze zitten vol vitamines en mineralen.
  • Er mannelijke en vrouwelijke asperges zijn? Mannelijke asperges zorgen voor de meeste opbrengst en worden dus het meest gekweekt.
  • Verse asperges piepen? Als je asperges langs elkaar heen wrijft en ze een piepend geluid maken, zijn ze vers.
  • De langste asperge ooit is 3,11 meter lang! Asperges kunnen namelijk wel 12 centimeter per dag groeien.
  • Nederlanders eten ongeveer 800 gram asperges per jaar per persoon.
  • Als je de asperges schilt en dan invriest kun je er tot 6 maanden later nog van genieten!
  • Behalve koken, kun je asperges ook wokken,stomen en grillen!
  • Asperge werd in de oudheid gezien als afrodiciacum, oftewel lustopwekkend middel.
  • Er een speciale asperge kleurplaat bestaat? Leuk voor de kinderen! Print deze uit en kleuren maar!
  • De lekkerste asperges uit Vechtdal en Salland komen! Waar haal jij je verse asperges? Onze favoriete locties vind je hier!

Verrukkelijke recepten

Asperges kun je op vele manieren klaarmaken. Traditioneel of in een nieuw jasje. Gegrild of gekookt. En zelfs verwerkt tot een aspergesalade of asperge ijs! Maar wat is de kooktijd van witte asperges eigenlijk? Hoeveel asperges per persoon heb je ongeveer nodig? En past er nog een anders soort vis of vlees bij asperges dan de traditionele zalm of ham? Hieronder enkele aspergerecepten om thuis te proberen.

Eten afhalen of laten bezorgen

Restaurants, lunchrooms en café's zijn minstens tot 28 april gesloten. Dineren, lunchen of een biertje drinken bij je favoriete restaurant, café of brouwerij zit er deze periode dus niet in. Gelukkig is eten afhalen en laten bezorgen nog wel toegestaan. Dan wordt het ‘thuis lekker uit eten’. Verschillende restaurants of lokale producenten zorgen dat jij kan genieten van een dagverse maaltijd. Haal het zelf op of laat het bezorgen bij jou thuis. Ken jij de asperge drive-in al?

Afhaal- en bezorgservice

Onze helden van het witte goudFrancesca Kookt


Francesca
Francesca

Francesca van Francesca Kookt, de populaire foodblogster, heeft de asperges uit het oosten ook ontdekt. Ze was in 2018 bij ons op bezoek en zeer onder de indruk van onze mooie omgeving en onze heerlijke asperges! Lees hier haar ervaringen met het witte goud en haar bezoek aan het Vechtdal en Salland.

Meer leuke verhalen