Molens in het Vechtdal

Verrassend Vechtdal

Hoewel het Vechtdal bekend staat om zijn natuurschoon, landgoederen, streekgerechten en wandel- en fietsroutes, staan er ook talloze molens die een bezoek meer dan de moeite waard zijn. Van de mooiste molens in het Vechtdal hebben we een overzicht gemaakt.

 1. Molen De Lelie

  Molen De Lelie in Ommen werd eerst ingezet voor het malen van meel voor bakkerijen, maar tegenwoordig is het een winkel en schuur met diverse soorten meel, natuur en diervoeders producten. De molen is op afspraak te bezichtigen voor groepen tot tien personen.

 2. De Westermolen

  De Westermolen in Dalfsen heeft tegenwoordig een publieke functie voor vergaderingen, workshops en lezingen, en ook vind je er een boerderijwinkel met streekproducten. Op zaterdagen tussen 13.00 en 16.00 is de molen open voor bezichtiging.

 3. De Vilsterse molen

  De Vilsterse Molen is met z’n 36 meter de hoogste molen van Overijssel en is onderdeel van Landgoed Vilsteren. Twaalf gidsen wisselen elkaar af om rondleidingen door de molen te verzorgen.

 4. De Anermolen

  De Anermolen stamt uit 1864 en werd gebruikt om meel te malen voor bakkers. Nu doet het dienst als een bezoekersmolen en wordt er alleen nog meel gemalen voor een kippenhouder.

 5. De Oelemölle

  De Oelemölle in Hardenberg slaat op de zogenaamde ‘Uilenbelt’ waarop de molen is gebouwd. Tweemaal per week draait de molen en kan je voor vragen terecht bij de molenaar.

 6. De Pionier

  De Pionier in Slagharen is de enige overgebleven windmolen in en om Slagharen. De eigenaar, Attractiepark Slagharen, heeft een molenaar gevonden om de molen te laten draaien en veevoer te malen.

 7. Korenmolen Windlust

  Korenmolen Windlust in Radewijk is een schitterende molen die nog altijd zijn oorspronkelijke doel nakomt, namelijk meel malen voor ambachtelijke bakkers en thuisbakkers in heel Nederland. Per jaar malen ze 75.000 kg graan en 25.000 kg spelt en deze vind je onder meer terug bij de Plus supermarkt in Hardenberg.

 8. De Konijnenbelt

  De Konijnenbelt uit Ommen werd in 1806 gebouwd als oliemolen en pelmolen en tegenwoordig alleen op afspraak te bezoeken.

 9. De Besthmenermolen

  In de buurt van Ommen in het buurtschap Besthmen staat de Besthmenermolen, een voormalige korenmolen die sinds 2010 weer maalvaardig is gemaakt.

 10. Molen den Oordt

  Molen Den Oordt in Ommen is de laatste zeskantige zaagmolen van Nederland. De oorsprong van de molen ligt in de Zaanstreek, waar deze in 1824 is aangekocht door een timmerman die hem naar Ommen bracht. Tegenwoordig vind je een streekmuseum onderin de molen.

 11. Molen van Fakkert

  Molen van Fakkert te Hoonhorst is een Rijksmonument, omdat het een unieke combinatie is van een molen en molenaarswoning. In heel Nederland vind je nog maar vijf van dit soort molens.

 12. Molen Massier

  Molen Massier in Dalfsen staat nog vol in het leven. Buurtbewoners komen er samen om er te klaverjassen of gebruiken het als startpunt voor een wandeltocht. Bezoekers zijn meer dan welkom en kunnen er de Molen Quiz spelen en versgemalen meel kopen.

Meer leuke verhalen