Vechtdal Stoofpeertjes

Verrukkelijke recepten

  • 4 gieser wildeman stoofpeertjes
  • 200 gram suiker
  • 200 ml rode wijn
  • 150 ml rode port
  • 1 sinaasappel
  • 2 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 1 el maïzena
  1. Schil de peertjes en laat het steeltje eraan zitten.
  2. Verwijder het klokhuis vanaf de onderkant met een (parisienne)boor.
  3. Zet de peertjes in een pan en voeg de suiker, wijn, port, sinaasappelschil, kruidnagel, kaneelstokje en de steranijs toe.
  4. Halveer de sinaasappel en knijp het sap eruit en voeg het sap toe aan de peertjes.
  5. Breng de peertjes aan de kook en kook ze op laag vuur in circa 30 minuten gaar.
  6. Haal de peertjes uit het vocht en breng het vocht opnieuw aan de kook.
  7. Roer de maïzena aan met een scheutje water en roer de maïzena door het perenvocht.
  8. Kook het vocht circa 5 minuten en haal de pan van het vuur.
  9. Zet de peertjes in het vocht en laat ze afkoelen.

Suggestie:

Combineer dit verrukkelijke gerecht samen met de arretjescake van witte chocolade en speculaas & de yoghurt hangop met bosbessen.

Presentatie van deze drie gerechten:

  1. Neem vier mooie borden.
  2. Haal de arretjescake uit het bakblik en snijd plakken van ongeveer 1 cm dik af.
  3. Snijd deze tot driehoeken (of mbv stekertje andere vormen, bv kerststerren of kerstbomen) en leg deze in een mooie presentatie op het bord. Bepaal zelf de hoeveelheid, de rest van de arretjescake kan heel goed bewaard worden.
  4. Plaats er een stoofpeertje (na uitlekken) rechtop bij.
  5. Maak van de hangop met behulp van een ijslepel een mooie bol en leg deze tegen het peertje aan. En doe een eetlepel bosbessencompote hierover heen. 1. Voor een extra feestelijk geheel zijn diverse garneringen mogelijk bijvoorbeeld chocoladesschotsen, poedersuikerstrooisel of èchte kerstgarnering.