navigatie overslaan

Verrassend Vechtdal

Asperges én wijn uit het Vechtdal

  • Leestijd 6
  • Gelezen 5296 keer
  • Geschreven door Erik Driessen

De familie Huisman vertelt alles over hun wijnen, uiteraard kun je die ook goed combineren met 'het witte goud'.

“Welke wijn het beste bij het witte goud past? Het vloeibare witte goud natuurlijk”, lacht Bas Huisman van Wijngoed Reestlandhoeve in het buitengebied van Balkbrug. Asperges én wijn uit het Vechtdal vormen in het voorjaar de perfecte combinatie. En dat voor producten die pas de laatste tientallen jaren in opkomst kwamen. Voor sommige mensen zijn ze nog steeds een goed bewaard geheim, zegt moeder Wilma Huisman. “Wijnliefhebbers moeten regelmatig aan de haren naar ons toe worden getrokken. Die denken dat uit Nederland geen goede wijn kan komen. Heel leuk hoe verbaasd en verrast onze gasten soms zijn.”

Toegegeven: wie aan het Westerhuizingerveld denkt, ziet niet meteen wijngaarden vol druiven voor zich. De kaarsrechte wegen leiden langs tientallen boerderijen tot ergens een vat wijn aan de kant van de weg staat. Duidelijk het adres van Wijngoed en zorgboerderij Reestlandhoeve. John en Wilma Huisman zetten daar het gemengd bedrijf voort dat opa Huisman in de jaren veertig begon. Een hernia bij John zorgde voor een nieuwe koers: begin deze eeuw zetten ze hun eerste wijnstokken in de grond van het Vechtdal. “We openden een nieuwe bladzijde: niemand in deze streek wist iets van wijnbouw. Jarenlang waren we de meest noordelijke wijnboerderij van Nederland”, vertelt Wilma.

Grotere ontvangstruimte

Dat doet ze in de ontvangstruimte van Reestlandhoeve. Buiten klinkt het geluid van bouwvakkers. Op de parkeerplaats staan busjes van een aantal technische specialisten. “We bouwen een nieuwe ontvangstruimte omdat we uit ons jasje groeiden. Met dertig bezoekers is het nu echt vol. Regelmatig krijgen we aanvragen voor grotere groepen. Straks kunnen we zeker zestig mensen ontvangen”, legt Wilma uit. Die proeven uiteraard de alcoholische geneugten van het Vechtdal en maken kennis met het vak van de wijnmakers.

Klassieke muziek in de wijngaard

Wandelen door de wijngaard is onderdeel van die ontdekkingstocht. Een belevenis op zich. Tussen de druivenranken klinkt klassieke muziek. “Onderzoekers denken dat die klanken een gunstig effect hebben op de groei van planten. Muziek maakt druivenstokken sterker en ziektes krijgen minder kans. Wetenschappelijk bewijs ontbreekt, maar persoonlijk geloven we in deze werkwijze. Collega’s in Italië en Zuid-Afrika draaien ook muziek. In Nederland zijn we de enige. Baat het niet, dan schaadt het niet. En bezoekers vinden die muziek in de wijngaard prachtig.

Groeiseizoen van april tot oktober

Werken in de wijngaard gebeurt het hele jaar, maar het zwaartepunt ligt in het groeiseizoen van april tot oktober. “Snoeien, bemesten en opbinden”, somt Wilma belangrijke klussen op. “Dat opbinden voorkomt dat je een ondoordringbaar oerwoud krijgt. Bovendien zorg je zo dat druiven door dauw of regen niet te lang nat blijven en verschimmelen. Ook probeer je druiven zo veel mogelijk van de zon te laten profiteren. Maar ook weer niet teveel: vorig jaar kampten we voor het eerst met zonnebrand in de druiven. Je bent zeker in het voorjaar heel afhankelijk van het weer. In april is stevige nachtvorst bijvoorbeeld funest voor de oogst. We zijn altijd blij als de periode van IJsheiligen voorbij is.”

Zes plukdagen per seizoen

In de zomer gaat het onderhoud in de wijngaard door. Ondertussen is het wachten tot september. Dan zijn de druiven rijp zijn voor de pluk. “Altijd een magisch moment, die eerste pluk”, vertelt Bas. “Meestal plukken we zes keer in het seizoen. Dan zijn we zeker met een man of tien bezig in de wijngaard, soms wel met dertig mensen. Vooral vrijwilligers die we een leuke dag bezorgen. Werken in de wijngaard is heel gezellig en natuurlijk zorgen we voor lekker eten en drinken. Eind oktober, begin november eindigt het plukseizoen.”

De smaak van het Vechtdal

Het resultaat van die arbeid staat in de ontvangstruimte. In een kast pronken de verschillende wijnen van Reestlandhoeve. “Die maken we niet hier”, legt Wilma uit. “Onze druiven gaan naar Neerlands Wijnmakerij in het Twentse Bentelo. Die verwerkt de producten van verschillende Nederlandse boeren tot wijn. Allemaal hebben ze een andere smaak, die vooral wordt bepaald door de grondsoort waarop de wijnboer werkt. Onze unieke smaak en bouquet danken we aan de oerijzer-houdende, zanderige en waterdoorlatende bodem van het Vechtdal. Omschrijf die maar als fris, heel zuiver en toegankelijk.”

Best National Producer

De familie Huisman mag zich ondertussen zeventien jaar wijnboer noemen. Met het jaar neemt de ervaring en het vakmanschap toe. “Je weet steeds beter hoe het proces werkt en hoe je moet inspelen op weersomstandigheden”, zegt Wilma. “Maar we vielen vanaf het begin in de prijzen met onze wijnen. We zijn nu Best National Producer van 2019, een predicaat van AWC Vienna, de grootste internationale wijnkeuring. Ook bezitten we het keurmerk B-Corp, waarmee we bewijzen dat we goed en duurzaam werken. Wat wel meespeelt: onze eerste druivenstokken leveren nu rijpere en meer volwassen druiven op. En dat proef je zeker. Daarnaast voegen we voortdurend nieuwe rassen toe, zodat een mooie mengeling van smaken ontstaat.”

Wijnfeest in augustus

Voor de start van het plukseizoen organiseert Reestlandhoeve elk jaar het Wijnfeest. “Met een glas in de hand blikken we vooruit”, vertelt Bas over dat evenement. “Veel streekproducenten uit het Vechtdal en andere kraamhouders nodigen we dan uit op ons erf. Samen organiseren we voor de bezoekers een mooie markt met producten uit onze regio. Dit jaar is het Wijnfeest extra aantrekkelijk. We zorgen voor muziek en gaan langer door. Op veler verzoek duurt het feest nu tot 22.00 uur. Met een wijntje genieten van de ondergaande zon…”

Wijn bij asperges

“Hoeveel kilo asperges er bij ons wel niet doorgaan….”, lachen moeder en zoon op de vraag of ze van het witte goud uit het Vechtdal houden. “Het mooie is dat het een seizoenproduct is. Je verlangt in het voorjaar echt naar asperges. En met een witte wijn uit ons assortiment zet je de smaakpapillen helemaal aan het werk”, vindt Bas. “Wijn gaat ook met de seizoenen mee…”, vult Wilma aan. “In de winter vind ik rode wijn heerlijk bij een stoofpotje, of een stevige port bij de kachel. En bij lekker weer zijn onze Sprankling en verschillende soorten rosé en witte wijn perfect. De keuze voor een wijn hangt ook af van hoe je op dat moment in je vel zit. Een ding is zeker: genieten doe je altijd.”

Reestlandhoeve ‘Best National Producer’ van wijn

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Erik Driessen

Erik Driessen (1971) is journalist. Als kind werd hij elk weekeinde door zijn ouders meegesleurd voor eindeloze autotochten door Weerribben-Wieden, IJsseldelta en Vechtdal. Daardoor kent hij elke millimeter van de gebieden waarover hij graag schrijft.