navigatie overslaan

Verrukkelijk Vechtdal

Landgoed Vilsteren geeft ruimte voor echt eerlijk eten

  • Leestijd 5
  • Gelezen 8867 keer
  • Geschreven door Bas Jansen

“De heerlijkste jammetjes, ze worden hier gewoon aan de overkant van de Vecht gemaakt door Geertruida”, prijst Liesbeth Cremers van Landgoed Vilsteren één van de streekproducten aan, die maandelijks op de Boerenmarkt op het landgoed worden verkocht. Kraamhouders zijn producenten uit het Vechtdal. Cremers en partners geven ze met de Boerenmarkt een prachtig podium. “Alles wat je op je bord en in je glas wilt, vind je op onze markt”, vertelt Cremers in de tijd dat rood fruit daarvan een belangrijk onderdeel is. Ze beschouwt de markt als onderdeel van een grotere beweging. “Mensen aan goed voedsel helpen en boeren laten zien dat hierin ontwikkelen een zinvolle richting is”, vat ze die samen.

Cremers woont sinds 1995 op het landgoed dat al lange tijd familiebezit is. Naast het beheer van het landgoed zet zij zich op allerlei manieren in voor de gebiedsontwikkeling van het Vechtdal. Zo houdt ze zich bezig met de impact van het klimaat op het gebied en focust ze zich op de toekomst van de landbouw op het landgoed en directe omgeving. “Ik kan wel heel druk met de boeren in de streek bezig zijn, maar als ondertussen de boel in de wereld instort dan heeft het ook niet zoveel zin wat ik hier lokaal aan het doen ben.”

Boerenmarkt

Het boerenbestaan levensvatbaar houden, vindt ze belangrijk. Voor de producten van het eigen landgoed, zoals spelt en lamsvlees, werd bijvoorbeeld het merk ‘Landgoed Vilsteren’ opgezet. De Boerenmarkt die nu ruim twee jaar draait in het kerkdorp is de meest zichtbare uiting van dat merk. “De markt is belangrijk voor het landgoed én de omgeving. We brengen met een groep ondernemers zoals kaasboerderij Heileuver, Gerard Rietman en Martijn Hulsman gezamenlijk streekproducten aan de man. Want ik kon dit absoluut niet in m’n eentje bedenken. Het regelwerk doen wij tegen kostprijs en het is dus geen verdienmodel voor het landgoed.”

Boerenmarkt Vilsteren
Boerenmarkt Vilsteren

Gastheer

Uiteindelijk komen de kraamhouders uit een wijdere omgeving van Vilsteren. “We willen een breed aanbod aan producten op onze markt aanbieden, van zuivel tot vlees, vis, brood, kaas, fruit, sap, wijn, maar ook mooie bloemen. Maar wat we ook belangrijk vinden is dat de marktlui prettige mensen zijn die goed kunnen samenwerken. We vormen een hele gezellige club. Met de marktmeester en gastheer Paul Uitzetter voorkomen we onderlinge concurrentie. In de zomermaanden komen niet alle kraamhouders met rood fruit. Iedereen weet dat Ernie van der Kolk hier vanaf mei met aardbeien, frambozen en bramen op de markt staat. Onze gastheer heet alle bezoekers met een vrolijk gezicht en een bloem in haar haren van harte welkom. En ze interesseert ze voor een kraam die op een dag wat minder aanloop heeft.”

Eerlijk

‘Heerlijk & eerlijk’ is de ondertitel van het merk ‘Landgoed Vilsteren’. Die eerlijkheid is voor Cremers geen holle frase. “Eddie Schwieters verbouwt spelt op ons landgoed en probeert dat zonder chemische bestrijdingsmiddelen te doen. Maar met warme en vochtige omstandigheden kan dankzij meeldauw de oogst mislukken. Dan staat Eddie soms voor het duivels dilemma: die middelen toch gebruiken om de gewassen te redden of principieel blijven en je verlies nemen.En dan is het belangrijk om dat wel te vertellen aan de consument.”

Spelt
Spelt

Biologische denkrichting

Biologisch is dan ook geen harde vereiste voor de producten uit Vilsteren en de handelswaar op de markt. “We moeten niet per se het biologische najagen, al is het wel onze denkrichting. Mijn nadrukkelijke stelling is ‘we kunnen beter dan biologisch’. Neem de biologische wijnbouw in Noord-Europa. Hier is het nog steeds geoorloofd om Bordeauxse pap met koper te gebruiken tegen meeldauw. Dat is heel slecht voor de bodem. De wijnboer van de Reestlandhoeve gebruikt die pap bewust niet en krijgt daarom geen biologische status. De betere wijnboeren gebruiken liever andere onschuldige middelen om de druiven te beschermen. Maar die middelen komen dan weer niet voor op de lijst van de biologische denkers op Europees niveau.”

Toch ziet Cremers ook de voordelen van het keurmerk. “We hebben hier in Vilsteren een hele goeie melkveehouder die sinds dit voorjaar biologisch boert. Die krijgt nu gegarandeerd meer betaald voor zijn melk, zonder prijsschommelingen. Zo zorgt zo’n keurmerk bij hem voor rust in de tent.”

Grootste afnemer van de markt

Cremers gebruikt de zuivel van de markt haast vanzelfsprekend ook zelf thuis. Ze is misschien ook wel de grootste afnemer van de Boerenmarkt. “Ik schat in dat ik zo’n 80 procent van wat hier op tafel komt op onze markt haal. Je kunt zeggen dat dat puur eigenbelang is”, zegt ze lachend. “En ik zie hier geregeld bezoekers met grote lege tassen die helemaal gevuld weer terug naar huis gaan. Ik ben dus echt niet de enige. Het is ook zulke goede kwaliteit allemaal, ik zou wel gek zijn om het niet te doen.”

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Bas Jansen

Bas Jansen (1980), journalist en smulpaap. Geboren en getogen in Hanzestad Hasselt, woont in Zwolle en heeft wijdvertakte wortels in het Vechtdal. Schrijft met liefde over smaakbeleving en roerde zelf jarenlang professioneel in een pannetje.