Hoonhorst

Hoonhorst is hét startpunt voor een prachtige wandeling of fietstocht. Waar je Hoonhorst ook verlaat, je staat direct buiten het dorp midden in de natuur. De prachtige bossen, weilanden of natuurgebieden voor iedereen wat wils.

Hoonhorst als duurzaamste dorp van Overijssel

Temidden van het prachtig golvende landschappen, oude zandwegen en afwisselende bosgebieden is het kleine dorp Hoonhorst ontstaan langs oude Vechtlopen op van oudsher Sallands grondgebied. In de volkstelling van 1795 worden maar 28 inwoners geteld waar er nu ruim 600 geteld worden, het buurtschap Lenthe niet meegerekend. Het noaberschap is al eeuwenlang onderdeel van het dna van de bewoners.

Noaberschap en duurzaamheid komen samen

Groen, gezond, gemeenschappelijk en ook gezellig: Hoonhorst heeft 4G! Onder het motto: ‘Denk breed, handel concreet’ zijn ze in Hoonhorst zelfs al bezig met Hoonhorst in 2050. Concrete acties en ideeën als gevolg van een flinke dosis creativiteit, inzet en gemeenschapszin. Vooral op het gebied van duurzame energie, afvalbeheersing en vervoer. Zo zijn er elektrische duo fietsen, dorpsdeelauto’s, gebruiken de boeren bladeren als meststof en zijn er plannen voor concrete dorpszorg en het CO-2 vrij maken van de omgeving.

Rondje Landgoederen

Die omgeving is namelijk gezegend met een hele serie landgoederen die de moeite waard van het omfietsen zijn:

• Huize De Mataram is een fraaie buitenplaats omgeven door een gracht langs de Mataramweg. Leuke stop tijdens je fietstocht of wandeling.

Huize De Horte is een vriendelijk landgoed uit de 17e eeuw in Franse stijl met landhuis, tuinderskamer, boerderij en voormalige biljartkamer ’t Witte Huys dus heerlijk om te wandelen, vergaderen of heerlijk rond te dwalen.

• Landhuis Den Aalshorst heeft het karakter van een oude havezate door de gracht om het huis en de bouwhuizen aan weerskanten maar is nooit als zodanig beschouwd. De bekende 19e eeuwse schilder Rhijnvis Feith heeft er lang gewoond.

• Landgoed Den Berg is een bijzonder edelmanwoning die heel statig in het bosrijke landschap staat. Op het landgoed kun je wandelen en voor groepen zijn er rondleidingen op afspraak.

TIP

Om je goed te kunnen verdiepen in het verhaal van de Hoonhorstenaren raden wij een bezoekje aan Anjerpunt Hoonhorst aan. Hier is een noaberbibliotheek, zijn exposities en veel achtergrondinformatie, wegduiken in een boek bij de haard of smullen van een streekproduct op het terras bij de molen.