Vechtdalpad

Het Vechtdalpad

Wandelen in het Vechtdal kent een lange traditie. De eerste wandelgids van het Vechtdal stamt al uit 1903. Sinds die tijd is wandelen alleen maar in populariteit toegenomen en is er een groot aantal tochten in de omgeving uitgezet.

Wil je het Vechtdal echt beleven en tegelijkertijd wat meer te weten komen over de geschiedenis van dit boeiende gebied? Kies dan het Vechtdalpad. Dit lange afstandswandelpad begint in Zwolle en verhaalt over het ontstaan van het Vechtdal.

Etappe 1 voert van Zwolle naar Dalfsen. Na een wandeling door de pittoreske binnenstad met de vele historische panden, loop je door een weids rivierenlandschap met brede uiterwaarden en kleine natuurreservaten langs de Vecht naar Dalfsen.

De tweede etappe, tussen Dalfsen naar Ommen, bestaat uit een gevarieerd landschap van bossen, weiden, essen en rivierduinen. Via het eeuwenoude landgoed Vilsteren, bereiken we Ommen.

Hier start de derde etappe Ommen naar Mariënberg. Ook dit landschap is verrassend met haar bossen, heide en zandverstuivingen. Op enkele oude armen na, blijft de Vecht tijdens deze etappe verstopt achter hoge rivierduinen, die unieke vergezichten opleveren.

De vierde etappe Mariënberg naar Gramsbergen voert door een open landschap van weiden en akkers. Hier beleeft de wandelaar de hedendaagse landbouw in volle glorie. Halverwege de tocht ligt Hardenberg, een gezellig en levendig stadje dat een bezoekje zeker waard is.

De grens over

De vijfde en nieuwste etappe, voert je via de Vecht over de Duitse grens richting het authentieke plaatsje Laar. In Duitsland loopt het Vechtdalpad letterlijk langs de oevers van de Vecht. Hier kan je genieten van pure rust, vele veldbloemen, typische Duitse boerderijen en een prachtig coulisselandschap van met bomen omzoomde weiden.

Vanuit Hoogstede reist de wandelaar in de Grafschaft Bentheim met de *belbus verder of terug naar de accommodatie.

*Belbus: De belbus rijdt volgens de dienstregeling van de Verkehrsgemeinschaft Grafschaft Bentheim en dienst minstens 60 minuten voor de gewenste vertrektijd te worde gebeld 0049 (0) 1803 229292 (0,09 €/min. via Duitse vaste net). Prijzen voor mobiele gesprekken kunnen afwijken. De telefooncentrale is dagelijks tussen 07:30 en 20:00 uur bereikbaar.