evenement

Landbouwdag Ommer Bissingh

  • 27 juli
  • Ommen
  • 09:00 - 17:00

Landbouwdag is veel meer dan veekeuring.

Het lijkt al lang geleden dat we een Landbouwdag hebben georganiseerd, maar we mogen weer. Het is wel een beetje zoekende, welke activiteiten kunnen we nog doen, hebben we genoeg vrijwilligers en sponsoren? Sommige activiteiten waren niet meer van deze tijd en zien we niet meer terug. Met uitzondering van de koeien en kalveren bij de veekeuring laten we de rest van de dieren dit jaar lekker op de boerderij. Deze kun je bekijken bij de fietstocht, die als vanouds wel doorgaat. Elk jaar is de fietstocht een groot succes, met ca 1500 deelnemers. Door onze fietscommissie is weer een mooie route uitgestippeld. De start is als vanouds tussen 09:00 en 11:30 op Het Vrijthof. De route is ongeveer 35 kilometer en gaat door het mooie buitengebied van Ommen. Er zijn gelukkig weer landbouwgerelateerde bedrijven bereid gevonden om hun deuren te openen voor het publiek en dat zorgt voor volop variatie en beleving in het ochtendprogramma van de Landbouwdag. Onderweg is er voldoende gelegenheid voor een natje en een droogje. En de kosten zijn € 3,00 p.p. (inclusief 1 koffiebon). Alleen met contact geld te betalen en het mooiste zou zijn als het gepast is.

Dit jaar hebben wij een primeur, want de veekeuring vindt dit jaar voor het eerst plaats bij het standbeeld De Wulp aan de Vecht. Voor ons ook een beetje spannend hoe we het terrein gaan indelen. Het is een mooie zichtlocatie, waar we veel ruimte hebben om extra activiteiten neer te zetten. Naast de veekeuring, zijn er diverse standhouders, een grote springkussen en diverse grote landbouwvoertuigen. De weken voorafgaande aan deze landbouwdag zijn er al voorverkiezingen geweest bij de veehouders thuis om te zien welke koe en/of kalf mee mag naar de keuring. De kalfjes worden goed voorbereid op de keuring. Ze worden al weken voor deze grote dag vertroeteld door de kinderen en moeten leren mooi te stappen. Ook dit jaar is er weer een “kaboutergroep”. In deze rubriek mogen kinderen van 3 – 5 jaar in een zeer laagdrempelige rubriek hun kleine kalfje showen. Daarnaast heb je de rubrieken met koeien van verschillende leeftijden die weer een extra douche hebben gehad , zodat ze er tiptop voor staan op de dag van de keuring. Ze worden door een professionele jury beoordeeld. De aftrap is om 10:00 en duurt ongeveer tot 16:00 uur.

Rondom de Hervormde kerk op Het Kerkplein is er op dat moment een boerenmarkt met allerlei kramen. Er is veel te zien en natuurlijk ook te koop. Tevens worden een aantal oude ambachten uitgevoerd. Vanaf 09:00 tot 17:00 uur.

Tot slot zijn er diverse (kinder)activiteiten op De Markt. Dit jaar komt voor het eerst AJP RC Grondverzet met zijn radiografisch bestuurde grondverzetmachines. Voor de kleine kinderen leggen wij zelf ook een zandbak aan, zodat zij het in het klein kunnen nabootsen. Tevens is er een foto-expositie van Alex Witteveen. Van 09:00-17:00 uur En net als andere Bissinghdagen is er braderie in het centrum van Ommen.

Wanneer

-

Locatie

Landbouwdag