Landbouwdag

25 juli 2018

“Wat er allemaal te doen is? Heel veel!”, zegt Dick van der Horst, één van de elf leden van de commissie die de organisatie van de Landbouwdag voor haar rekening neemt.

“Allereerst is er natuurlijk de fietstocht. Elk jaar doen er ongeveer tweeduizend fietsers mee. Vorig jaar was de fietstocht ook weer een groot succes. Er is weer een mooie route uitgestippeld. De start is deze keer, net als vorig jaar vanaf het Vrijthof. Dit is vooral voor een goede doorstroming.” De route gaat richting Stegeren en Junne. Er zijn gelukkig weer heel wat landbouwgerelateerde bedrijven, o.a varkenshouderij, mechanisatie, pluimvee, akkerbouw en melkveehouderij, bereid gevonden om hun deuren te openen voor het publiek en dat zorgt voor volop variatie en beleving in het ochtendprogramma van de Boerendag. Onderweg is er voldoende gelegenheid voor een natje en een droogje. Starten kan vanaf 9.00 tot 11.30 uur. Op het Vrijthof, dus

Landbouwdag is veel meer dan veekeuring

Ondertussen wordt op het Vrijthof alles al klaargemaakt voor de koeien- en kalverkeuring. De weken voorafgaande aan deze boerendag zijn er al voorverkiezingen geweest bij de veehouders thuis om te zien welke koe en/of kalf mee mag naar de keuring. “De kalfjes worden goed voorbereid op de keuring. Ze worden al weken voor deze grote dag vertroeteld door de kinderen en moeten leren mooi te stappen. Dit jaar is er een rubriek aan toegevoegd n.l. de zogenaamde “kaboutergroep”. In deze rubriek mogen kinderen van 3 – 5 jaar in een zeer laagdrempelige rubriek hun kleine kalfje showen. Dit wordt een ontroerend tafereel. Daarnaast heb je de rubrieken met koeien van verschillende leeftijden die weer een extra douche hebben gehad , zodat ze er tiptop voor staan op de dag van de keuring. Ze worden door een professionele jury beoordeeld, maar ook het publiek mag een stem uitbrengen op haar favoriet.

Rondom de Hervormde kerk is er op dat moment een boerenmarkt met allerlei kramen. Er is veel te zien en natuurlijk ook te koop. Tot slot zijn er allerlei activiteiten op het Marktplein, zoals knuffelen met allerlei kleinvee, er wordt geschminkt, er kan een ritje gemaakt worden op een paardenrug, er kan een rit gemaakt worden met een huifkar, er staan een aantal old timers opgesteld en er kan meegedaan worden aan skelterslep en nog zoveel meer. De muziekband Meppeler Muiters zorgt weer voor de muzikale noot. Eigenlijk zijn alle aktiviteiten op het marktplein gratis maar we hopen dat onze gasten een vrijwillige bijdrage over hebben voor een andere aktiviteit n.l. mensen met een beperking laten genieten van een dag de boer op. “Kom vooral kijken en genieten van alles wat er te zien is.

Programma:

Start fietstocht, Vrijthof 09.00 - 11.30 uur.

Boerenmarkt, Kerkplein 10.00 - 17.00 uur.

Landbouwdag, Markt 10.00 - 17.00 uur.

Veekeuring, Vrijthof 10.00 - 17.00 uur.

Braderie Vlooienmarkt, Centrum Vechtbrug Vechtkade Markt 10.00 - 17.00 uur.

Locatie

Locatie

Ommen Centrum

Adres
Ommen Centrum, Ommen

Wanneer

  • -