Stedekunst

16 september 2018

Kunstmarkt, tentoonstellingen, optredens, workshops, kunstwandeling.

Stedekunst in Gramsbergen is toe aan de tiende editie en dat betekent tal van veranderingen en vernieuwingen. De voornaamste wijziging is de verschuiving van de tweede zaterdag in september naar de derde zondag (16 september).

De kunstmarktcommissie van Stichting ProGram heeft daarnaast flink gesleuteld aan de inhoud van het programma, met als doel dat het tweede lustrum niet onopgemerkt voorbij gaat. In en rond Gramsbergen, dat al bekend staat om de Torentocht in het voorjaar, wordt deze dag een ongeveer tien kilometer lange wandeltocht uitgezet langs de vele kunstobjecten die in en rond het stadje aan de Vecht staan. Vanaf 13.00 uur kan de route worden afgehaald in De Meiboom, naast de Boomhofkerk.

Een uur later beginnen de activiteiten in het centrum. Een bijzonder onderdeel ia het een foto-expositie in de Boomhofkerk. Dit is een samenwerkingsproject met asielzoekerscentrum Heemserpoort in Hardenberg en de basisscholen in Gramsbergen. ,,Wij gaan de kinderen uit de bovenbouw van de basisscholen met kinderen en volwassenen uit het AZC, een fotoworkshop aanbieden. Cultuurkoepel Vechtdal en fotografe Dianne de Goeijen, lid van onze commissie, ondersteunen dit. De workshop mondt uit in een fotowedstrijd met het thema ‘Waar word je blij van?’ De mooiste foto’s worden tijdens Stedekunst geëxposeerd in de kerk”, zegt Anneke van der Veen van Stedekunst.

Ook toegevoegd aan het activiteitenaanbod zijn verschillende voorstellingen in de tuinen van pittoreske woningen in de Kerkstraat en Kruisstraat. ,,Dan moet je denken aan dans, muziek en beeldende kunst”, zegt Anneke van der Veen. De Hardenbergse zangeres Anja Dalhuisen, die het ooit schopte tot de liveshows in The Voice of Holland, en popkoor Sing&Swing uit Coevorden komen optreden, Ruud Kerssies uit Slagharen die allerlei gebruiksvoorwerpen op een bijzondere manier beschildert verzorgt een voorstelling en Wilna Salomons uit Gramsbergen schildert een meesterwerk. Verder is er voor de jeugd een kunstzinnige workshop met nieuwe technologieën.

Gebleven is de basis van Stedekunst, een kunstmarkt met ongeveer 40 kramen in de straten rond de Boomhofkerk. Kunstenaars uit het hele land tonen verschillende kunstvormen, zoals schildertechnieken (acryl, olieverf, aquarel), keramiek, glasfusion, beeldhouwen, vilt en textiel, fotografie en sieraden. Tijdens Stedekunst kan een praatje worden gemaakt met de kunstenaars en bestaat de mogelijkheid om voor een redelijke prijs een origineel kunstwerk te bemachtigen.

Locatie

Locatie

diverse straten centrum

Adres
Stationssstraat,

Wanneer

  • -