navigatie overslaan

75 jaar Bevrijding van Ommen

  • 11 apr 2020
  • 06:00- 23:00
  • Ommen

Na een bezetting van vijf jaar door de Duitsers wordt Ommen in de vroege ochtend van 11 april 1945 bevrijd. De bevrijdingstocht door het Canadese leger komt uit zuidelijke richting. Op 11 april 2020, 75 jaar later wordt de Bevrijdingsdag van Ommen groots gevierd.

Programma:

– De vlaggen gaan uit op 11 april 2020. Op 11 april 2020 om 06.00 uur luiden alle kerkklokken in Ommen en loopt heel Ommen uit om zich te verzamelen op het Kerkplein. Intussen wordt vanuit zuidelijke richting van Ommen het vredesvuur in de vorm van een vuurfakkel aangedragen. Als de Ommenaren zich dan hebben verzameld wordt het vredesvuur op een schaal aangestoken als teken van de bevrijding. Dan start een gezamenlijk ontbijt voor de Ommenaren rondom het vredesvuur met toepasselijk toespraken. In de hervormde kerk op het Kerkplein zijn zitjes waar ‘s morgens historische en unieke films over de bevrijding van Ommen worden geprojecteerd. Er komen gesprekken op gang met de bezoekers over de betekenis van vrijheid. Afsluitend zal het zingen van ons volkslied daarbij niet ontbreken.
– ’s Middags starten wandel- en fietstochten. Uitgezet door de Ommer omgeving langs gemarkeerde plekken die een speciale betekenis in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog hebben. Dit kan individueel met de app of in groepsverband met gidsen. In het centrum van Ommen is een speciale wandelroute uitgezet langs de joodse begraafplaats en de huizen met de zogeheten Stölpersteine waar vermoorde Joodse families woonden.

Wanneer

-

Op de kaart

Meer leuke evenementen