navigatie overslaan

Vechtdalroute etappe 1

Het Vechtdal kenmerkt zich natuurlijk door rivier de Vecht. Maar dit is niet de enigste rivier in dit gebied. Start in Zwolle bij het Zwarte water en laat je al fietsend leiden naar de plek waar de Vecht en de Regge samenkomen.

 • type Fietsen
 • afstand 45,9 km
 • duur 3:04

Startpunt

De route begint bij fietsknooppunt 64 in Zwolle. Dit is bij Jachthaven de Hanze. Vanuit hier maak vervolg je de route naar fietsknooppunt 67. De route is 46 km lang en onderdeel van de Vechtdalroute.

 1. Fietsknooppunt 64

 2. Zwarte Water en de Vecht

  Natura 2000 Natuurgebied

  Bij de uiterwaarden Zwarte Water en Vecht komt de Overijsselse Vecht samen met het Zwarte Water. De uiterwaarden bestaan uit buitendijkse graslanden. Langs het Zwarte Water komen nattere graslanden voor. Dit gebied herbergt veel kievitsbloemen, oftewel de Zwolse tulp.

 3. Fietsknooppunt 67

 4. Fietsknooppunt 47

 5. De Zieleschepen

  Dragers van verhalen

  Cornelius Rogge maakte een Armada van zielenschepen. Zij worden de dragers van sagen, verhalen en fantasieën. De boten zijn sokkels van de beelden die erop staan en die als bij een rebus door de toeschouwer van betekenissen kunnen worden voorzien.

 6. De Overijsselse Vecht

  Kronkelend door het Vechtdal

  Oevers vol eeuwenoude buitenplaatsen, pittoreske dorpen, idyllische landschappen, landgoederen, bossen en heide; de omgeving van De Vecht is bijzonder en veelzijdig. Eeuwenlang was het één van de belangrijkste handelsverbindingen met Oost-Europa.

 7. Fietsknooppunt 49

 8. Fietsknooppunt 45

 9. Fietsknooppunt 44

 10. Fietsknooppunt 58

 11. Fietsknooppunt 83

 12. Zwevende kei

  Balancerend op een brokstuk

  De Zwevende Kei is te vinden vlakbij het station van Dalfsen. Het werk bestaat uit een grote zwerfkei die balanceert op een brokstuk van een klassieke zuil. De kunstenaar wilde dat het werk één werd met de natuur en de impressie wekt van een oerding.

 13. Blauwe bogenbrug

  De ingang van Dalfsen

  Lang heeft deze brug niet kunnen functioneren nadat de brug op 13 april 1945 is opgeblazen. Deze nieuwe brug veroorzaakte in het begin nogal wat beroering onder de bevolking, met name vanwege de blauwe bogen. Deze geeft ‘s avonds een extra accent door een blauwe neonverlichting.

 14. Fietsknooppunt 59

 15. Fietsknooppunt 90

 16. Fietsknooppunt 85

 17. Fietsknooppunt 89

 18. Fietsknooppunt 63

 19. Landgoeddorp Vilsteren

  Een uniek dorp aan de Vecht

  Het unieke aan het pittoreske Vilsteren is dat het complete dorp op Landgoed Vilsteren ligt. Het levendige dorp kent met de Vilsterse Molen, Herberg de Klomp, de St. Willibrorduskerk en het Huis Vilsteren een aantal zeer bijzondere gebouwen.

 20. Fietsknooppunt 61

 21. Fietsknooppunt 66

 22. Fietsknooppunt 67

 23. Fietsknooppunt 48

 24. De Vecht bij Ommen

  Beleef het aan de Vecht

  Aan de Vecht in Ommen is enorm veel te doen. Zo heb je het Nationaal Tinnen Figuren Museum, Hotel & Restaurant de Zon, Rederij Peters, Camping de Koeksebelt, Natuurspeeltuin Ommermars en ijssalon Ekkelenkamp om er een paar te noemen. Ideaal voor een zomerse dag aan het water.

 25. De Wulp

  Futuristisch kunstwerk

  De Wulp is een futuristisch gestileerde vorm van een wulp: een lopende vogel met een karakteristieke lange, gebogen snavel. Hij maakt contact met de rivier door het spuiten van een straal water. De vorm van de Wulp staat ook symbool voor het landelijke en natuurlijke karakter van Ommen.

 26. Fietsknooppunt 42