navigatie overslaan

Archemerroute

Deze mooie afwisselende fietsroute voert je vanuit het mooie brinkdorp Den Ham door de vallei van de rivier de Regge via de flanken van de Archemerberg en de Hellendoornseberg door pittoreske dorpjes en prachtige landschappen.

 • type Fietsen
 • afstand 59,8 km
 • duur 3:59

Startpunt

Startpunt: TIP Den Ham Brink 4, Den Ham

 1. TIP Den Ham

 2. De Brink Den Ham

  De Brink Den Ham

  Het "Historisch Centrum" van Den Ham wordt gekenmerkt door de eeuwenoude Brink met daarop de muziek tent. Door het jaar heen worden hier verschillende evenementen gehouden.

 3. Fietsknooppunt 3

 4. Fietsknooppunt 85

 5. Fietsknooppunt 85

 6. Vistrap bij Hancate

  Vistrap

  De brede waterval in de Regge is een stuw. Vissen kunnen hier echter niet tegenop zwemmen. Wel kunnen ze kleine sprongen maken van zo’n 15 centimeter. Die gelegenheid krijgen ze met de vistrap, die het waterschap aanlegde naast de stuw. Zo kunnen vissen paaigebieden stroomopwaarts bereiken.

 7. Velderberg

  Velderberg

  Het water van de Regge stroomt ter hoogte van Velderberg voor het eerst sinds honderd jaar weer door een oude Regge-arm. Begin 2006 werd het eerste gedeelte van de gekanaliseerde Regge afgedamd en werd de oude meander weer aangesloten op de Regge. Er is ook een nieuwe wandelbrug gekomen.

 8. Fietsknooppunt 80

 9. Stuw van Archem

  Stuw van Archem

  Bij Archem stroomt de Linderbeek in de Regge.

 10. Fietsknooppunt 18

 11. Fietsknooppunt 86

 12. Fietsknooppunt 79

 13. Fietsknooppunt 78

 14. Fietsknooppunt 77

 15. Verkorte Archemerroute

  Vervolg voor de verkorte Archemerroute van 38 km vanaf hier knooppunt 99.

 16. Fietsknooppunt 07

 17. Fietsknooppunt 1

 18. Fietsknooppunt 19

 19. Fietsknooppunt 6

 20. Fietsknooppunt 10

 21. Oorlogsmonument Luttenberg

  Oorlogsmonument Luttenberg

  Het oorlogsmonument te Luttenberg bestaat uit een stenen herdenkingskruis met Christusmonogram. Achter het kruis is een muurtje met gedenksteen geplaatst. Het geheel is geplaatst op een plaveisel van keien. De gedenksteen bevat de namen van negentien omgekomen burgers uit Luttenberg.

 22. Fietsknooppunt 2

 23. Fietsknooppunt 30

 24. Fietsknooppunt 29

 25. Fietsknooppunt 20

 26. Fietsknooppunt 70

 27. Fietsknooppunt 98

 28. Fietsknooppunt 99

 29. Fietsknooppunt 71

 30. Fietsknooppunt 35

 31. Archemerberg

  Archemerberg - Schaapskooi

  Het prachtige natuurgebied de Archemer- en Lemelerberg is een heuvelachtig terrein dat ongeveer 1000 ha. groot is. Het hoogste punt ligt 76,5 meter boven zeespiegel en bij dit uitkijkpunt kunt u bij helder weer zelfs Zwolle zien liggen.

 32. Schaapskudde

  Schaapskudde

  Om te zorgen dat het gebied open blijft en het gras niet te hoog wordt, heeft Landschap Overijssel vrijwel het hele jaar een schaapskudde rondlopen op de Lemelerberg. 's Morgens vertrekt de herder met de kudde van zo'n 150 schapen en 4 honden en keert 's avonds weer terug bij de schaapskooi.

 33. Fietsknooppunt 74

 34. Fietsknooppunt 75

 35. De Nieuwebrug

  De Nieuwebrug

  De Nieuwebrug was eeuwenlang een belangrijk punt waar Ridderschap en Steden van Overijssel regelmatig vergaderden. Tegenwoordig is het een Toeristisch Overstap Punt.

 36. Fietsknooppunt 76

 37. Steile oever

  Steile oever

  De naam Steile Oever kun je letterlijk nemen. Dit is namelijk een stuwwal uit de laatste ijstijd met een steile oever die is uitgesleten door de Regge. Tegenwoordig is de Steile Oever een oude afgesneden meander van de Regge.

 38. Boswachterij Ommen en Eerde

  Boswachterij Ommen en Eerde

  Al in 1300 was dit stukje Twente bewoond door ridders en boeren. Het kasteel werd vroeger bewoond door baron Van Pallandt. Deze statige woning is nu een Internationale school. In het bos kan men wandelen en fietsen, honden zijn toegestaan mits aangelijnd.

 39. Kasteel Eerde

  Kasteel Eerde

  De eerst bekende gegevens dateren uit 1334 toen men sprak van Huis Eerde als bezit van de stamvader van het geslacht Von Eerde. Het kasteel werd vele malen belegerd, geplunderd, afgebrand en even zovele malen herbouwd. In 1715 laat Johan Werner van Pallandt kasteel Eerde bouwen.

 40. Fietsknooppunt 87

 41. Fietsknooppunt 88

 42. De Meulenhorst

  De Meulenhorst

  Op deze plek staat al sinds de 17de eeuw een beorderij. De huidige hallenhuisboerderij De Meulenhorst is gebouwd in 1878. Opvallend is de langgerekte gevel en de grote rieten kap. Het erf is een goed voorbeeld van een streekeigen boerenerf met een grote omhaagde moestuin.

 43. Fietsknooppunt 5

 44. Fietsknooppunt 25

 45. Eindpunt