navigatie overslaan

Kastelenroute Dalfsen

In Dalfsen kun je je verbazen over de zwevende kei, fietsen over oude koningswegen, wandelen door landgoederen of ergens in de gezellige verlichte straatjes een terrasje pakken. Maar bovenal kun je in Dalfsen genieten van ruimte en rust.

 • type Fietsen
 • afstand 30,5 km
 • duur 2:02

Startpunt

Aangeraden wordt om te starten in Dalfsen, bij knooppunt 59. De route kan overigens op elk genoemd knooppunt op de route gestart worden. De route kan met de klok mee en tegen de klok in gefietst worden. De knooppuntbeschrijving is geschreven 'tegen de klok in'.

 1. De Leemcule

  De Leemcule

  Huize De Leemcule is een havezate die volgens de geschiedenis sinds 1434 bestaat, maar er wordt beweerd dat het huis er al veel langer staat. Het huis heeft meerdere eigenaren gekend. In de 18e eeuw lag De Leemcule achter een muur met toegangspoorten.

 2. De Ruitenborgh

  De Ruitenborgh

  Dicht bij de Leemcule ligt het huis Ruitenborgh. De Ruitenborgh is al sinds 1320 een belangrijke havezate in de vorm van een kasteel. Er hebben hier diverse adellijke families gewoond. In 1828 werd het vroegere huis gesloopt en werd het huidige huis gebouwd.

 3. Fietsknooppunt 43

 4. De Vechterweerd

  De Vechterweerd

  De Vechterweerd is het waterwingebied langs de Vecht. Waterwinning heeft in dit waterwingebied de hoogste prioriteit. In 1998 heeft men Galloway-runderen losgelaten in dit gebied. Daardoor ontstaat een afwisselende natuur.

 5. Fietsknooppunt 44

 6. De Horte

  De Horte

  Dit 61 ha. grote landgoed staat het huis De Horte. De tuin van Huis De Horte is te bezichtigen. Er is hier een “natuurpad” uitgezet van ongeveer 1,5 uur en die begint vanaf de parkeerplaats.

 7. De Mataram

  De Mataram

  De Mataram, vroeger de havezate ‘’Dieze’’ geheten en later ook wel ‘t Franckeler genoemd. Het uitgestrekte landgoed is omgegeven door een brede gracht, die er nog steeds ligt. Het huidige huis Mataram werd in 1905 gebouwd. De naam dateert uit 1800. De eigenaar kwam namelijk uit Mataram, Oost-Indie.

 8. Fietsknooppunt 58

 9. De Zwevende Kei

  De Zwevende Kei

  Nabij het NS-station staat de Zwevende Kei. Dit is een kunstwerk van Bas Maters. Deze enorme zwerfkei die balanceert op een scheef staand zuilelement, is geplaatst in 2000. De stalen constructie waarop De Zwevende Kei is gebouwd gaat zeventien meter de grond in.

 10. Fietsknooppunt 83

 11. Den Berg

  Den Berg

  Huize Den Berg is een oude havezate, die sinds 1483 in bezit is geweest van verschillende adellijke families. Sinds 1703 behoren het huis en het landgoed toe aan de familie Van Dedem. In dat jaar werd het huis afgebroken en het huidige huis Den Berg gebouwd.

 12. Den Aalshorst

  Den Aalshorst

  Aan het Aalshorsterpad ligt het prachtige landhuis Den Aalshorst. Het behoort tot de bezittingen van het geslacht Van Dedem. Den Aalshorst heeft het karakter van een oude havezate, maar is nooit als zodanig beschouwd.

 13. Fietsknooppunt 82

 14. Fietsknooppunt 84

 15. Kasteel Rechteren

  Kasteel Rechteren

  Kasteel Rechteren is verreweg het belangrijkste en mooiste historische bouwwerk gelegen aan de weg van Dalfsen naar Vilsteren. Het kasteel is de enige van de middeleeuwse kastelen in Overijssel waarvan ondanks vele tegenvallen belangrijke delen zijn overgebleven.

 16. Fietsknooppunt 85

 17. Fietsknooppunt 89

 18. Expo Madrid

  Expo Madrid

  Hier kunt u de kopie van het bekendste werk van Rembrandt van Rijn zien. Als eerbetoon heeft de Dalfser schilder Jan van der Horst een getrouwe kopie van deze 'Nachtwacht' gemaakt op ware grootte van 3.90 x 4.80 meter. Tevens een camping, speeltuin en restaurant.

 19. Huize Hessum

  Huize Hessum

  Huize Hessum is een op een omgracht terrein gelegen buitenhuis dat in 1830 gebouwd werd. Het was eigenlijk van de familie Van Der Ketten en ging in 1909 over aan de familie Von Martels.

 20. Fietsknooppunt 63

 21. Stuw/De Plaggenmars

  Stuw/De Plaggenmars

  Het natuurreservaat is een stiltegebier waar vooral weidevogels in alle rust kunnen broeden. Het is gelegen voor de stuw van Vilsteren die in 1908 aangelegd is toen de Vecht gekanaliseerd werd.

 22. Fietsknooppunt 61

 23. Fietsknooppunt 69

 24. Fietsknooppunt 90

 25. Fietsknooppunt 59