Etappes

Vechtdalroute

De Landelijke Fietsroute (afgekort LF-route) is een veelzijdige 245 kilometer lange fietsroute tussen Zwolle bij de monding en Darfeld (Duitsland) bij de bronnen van de Vecht, die in beide richtingen te fietsen is. Maar meer nog: Kunst en cultuur in de natuur in twee landen tegelijk, de Vechdalroute heeft veel meer te bieden dan alleen de rivier de Vecht.

245 km in één keer fietsen is niet voor iedereen weggelegd. Daarom is de route opgedeeld in 7 etappes. Elk traject kent zijn eigen wisselende landschappen en bijzondere kunstobjecten.

De etappes

  • Etappe 1, Over de dijk naar de monding: Zwolle-Vilsteren 37,2 km.
  • Etappe 2, Een afwisselend hoevenlandschap: Vilsteren-Hardenberg 39,9 km
  • Etappe 3, Veenresten in het grensland; Hardenberg-Emlicheim 24,7 km
  • Etappe 4, Zwerven langs weidse riviervlakten: Emlichheim-Nordhorn 44,3 km
  • Etappe 5, Langs oude dorpen en hoeven van het Graafschap Bentheim: Nordhorn-Schüttorf 29,9 km
  • Etappe 6, Over de grens naar Münsterland: Schüttorf-Metelen 37,2 km
  • Etappe 7, Steinfurter Land, land van boeren, wevers en 'kiepenkerle': Metelen-Darfeld 30,3 km

Op Route.nl vind je meer informatie over de etappes.

De route loopt door drie verschillende regio´s. Dat kan tot gevolg hebben dat je bewegwijzeringen kunt tegenkomen, die licht van elkaar afwijken.

Heen- of terugreis


Per trein
De heen- of terugreis naar de route kan via de stations van Billerbeck (ten zuiden van Darfeld), Schüttorf, Bad Bentheim en Zwolle. Informatie daarover vindt u op de Website van de Duitse Bahn of NS.

Grafschafter Fietsenbus
Met de Fietsenbus bent u flexibel en u kunt spontaan de radius van uw tocht vergroten of u laat zich ‘redden‘ bij een plotselinge weersverandering. Lijn 100 rijdt ieder uur door Grafschaft Bentheim van Bad Bentheim in het zuiden tot aan Emlichheim in het noorden. Tussen de begin- en eindhalte komt de kleurige bus met aanhangwagen door Nordhorn, Neuenhaus en Uelsen. De Fietsenbus rijdt in de weekenden van april tot en met oktober. Tijdens de vakanties in Nedersaksen bovendien van maandag t/m vrijdag.
Lijn 161 rijdt elke twee uur van west naar oost en verbindt Nordhorn met Lingen, met haltes in Klausheide, Wietmarschen en Lohne. Deze bus rijdt in de weekenden van april tot oktober.
Meer informatie over de fietsenbus.