Fietsroutes rondom Ommen

Route-tips

Ommen geldt als één van de oudste Hanzesteden van Overijssel. Waar vroeger handel voorop stond, zie je tegenwoordig recreanten van heinde en verre op de stad afkomen. Vanuit Ommen starten tal van wandel- en fietsroutes langs bossen, heide, weilanden en monumentale boerendorpen. Wanneer je besluit een fietstocht rondom Ommen te maken dan mogen de volgende hoogtepunten in je fietsroute niet ontbreken.

Buurtschappen rondom Ommen

Ommen bestaat uit tal van dorpen en buurtschappen, namelijk: Lemele, Vilsteren, Arriën, Arrierveld, Archmen, Beerze, Beerzerveld, Besthmen, Dalmsholte, Eerde, Giethmen, Hoogengraven, Junne, Vinkenbuurt, Nieuwebrug, Ommerschans, Stegeren, Varsen en Witharen.

Ieder buurtschap kent zijn eigen karakteristieken en verhaal, maar om je op weg te helpen raden we sowieso een fietsroute aan waarbij je Varsen en Beerze passeert. Varsen is een pittoresk buurtschap omringd door de heidevelden van het natuurgebied Varsenerveld. In een NCRV programma uit 2006, waarbij men op zoek ging naar het mooiste plekje van Nederland, eindigde dit natuurgebied op de tweede plaats.

Een eind verderop ligt Beerze, een buurtschap dat zich kenmerkt door prachtige authentieke boerderijen met vlechtwerk. De donkere boerderijen zijn een schitterend gezicht in het groene landschap dat moeiteloos met het buurtschap is verweven. Vanuit Beerze fiets je in luttele minuten de natuur in langs zandverstuivingen, bossen, veenputten en heide.

Tot slot raden we de Vistrappenroute aan, die je kunt afhalen bij het Tourist Info Ommen. Deze fietsroute van 32 kilometer loopt van Ommen naar Diffelen en terug. Je komt onder andere langs Kasteel Eerde, de dorpen Beerze en Diffelen, en de vistrap bij de stuw bij Junne.

Hanzestad Ommen

Net als de meeste Hanzesteden, kent ook Ommen een rijke geschiedenis en een schitterende cultuur-historische binnenstad met tal van monumentale bouwwerken. Eigenlijk heeft de stad genoeg afleiding te bieden en kan je er musea opzoeken zoals het Nationaal Tinnen Figuren Museum of het Streekmuseum. In het Natuurinformatiecentrum in de Besthmenermolen kom je meer te weten over de flora en fauna in het gebied.

Bekijk hier alle fietsroutes

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Meer leuke verhalen