navigatie overslaan

Route-tips

Fietsen langs de Overijsselse Vecht

  • Leestijd 3
  • Gelezen 20788 keer

De mooiste fietsroute langs de Vecht heet de LF16… of in normale mensentaal de Vechtdalroute! De fietsroute start in Zwolle, waarna je de meanderende Vecht volgt richting het Duitse Darfeld. Onderweg doorkruis je drie streken – Vechtdal, Graafschap Bentheim en Münsterland – en passeer je schitterende landschappen.

Nu iedereen op een elektrische fiets stapt, loop je het gevaar dat je té snel door het landschap fietst, terwijl je in het Vechtdal juist wilt onthaasten. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van de mooiste plekjes langs de route waar je wilt pauzeren en verwonderen.

Stap af, pauzeer en verwonder

Tussen Zwolle en Darfeld liggen tientallen bijzondere plekjes aan de fietsroute langs De Vecht. De onderstaande hoogtepunten zijn een selectie uit al het fraais, die we van harte kunnen aanbevelen voor een rustmoment:

Tuin Salland: wandel door 4 hectare vol groenten onder de rook van Zwolle. Deze prachtige groentetuin is een lust voor de biologische voedselliefhebber, maar ook een lust voor het oog. Iedere maand kan je hier een andere groentetas kopen met verse, seizoen groenten. Gooi je fietstas maar vol!

B&B Boerhoes: tussen de weilanden met runderen en de rivier De Vecht ligt boerencamping Boerhoes nabij Dalfsen. Stap af en zoek een plekje in de theetuin. Lunch met lekkers uit de eigen moestuin en trakteer jezelf op hun zelfgemaakte boerenijs.

Huize De Horte: Dalfsen staat bekend om de vele landhuizen die er in de buurt liggen. Wanneer je de Vechtdalroute fietst, kan je Huize De Horte niet missen. Het landgoed kent een rijke historie die een relatie kent met de sultan van Mataram rond 1800. Je kunt er overnachten in hun B&B of een wandeling maken van 3,5 of 5 kilometer.

Landgoed Vilsteren: op het landgoed Vilsteren staat een dorp, een molen en een katholieke kerk en leeft men al generaties lang in goede harmonie met de bosrijke natuur en het Huis Vilsteren. Kom op adem in Herberg de Klomp. De ene helft van het jaar kan je plaatsnemen op hun terras en de andere helft zoek je een plekje in de buurt van de haard.

Landgoed Het Laer: nog zo’n schitterend landhuis vind je in de buurt van Ommen. Landgoed Het Laer trekt het hele jaar door bezoekers, zakelijke gasten én trouwpartijen! Wil je een bijzondere ervaring plannen? Informeer dan naar de high tea, die op zondag wordt geserveerd.

Boerderijen van Beerze: het is maar een klein buurtschap en toch is Beerze de moeite waard om even rustig doorheen te wandelen. Het kleine boerendorp met nog geen tweehonderdenvijftig inwoners telt negen monumentale boerderijen met prachtige rieten daken.

Rheeze: net als Beerze is ook Rheeze een buurtschap met een beschermd dorpsgezicht. Verwonder je over de boerderijen en brink in het dorp en waan je even terug in de Middeleeuwen.

Kunstwegen: Fiets je de Vechtdalroute dan kruis je ook het Kunstwegen-traject. Langs De Vecht staan 75 kunstwerken van nationale en internationale, beeldende kunstenaars. Alles tezamen vormt de beeldende kunst langs De Vecht één van de grootste openluchtmusea ter wereld, die 24 uur per dag open is voor bezoek.

Wat vind je van dit artikel?