Wandelen over de mooiste routes van het Vechtdal

Route-tips

Wie wil wandelen over de mooiste routes van het Vechtdal heeft een luxeprobleem. Hij zal een lastige keuze moeten maken om ergens te beginnen en kies je dan voor Ommen wandelgemeente van het jaar 2013, Hardenberg de nummer twee van 2014, of Dalfsen het groenste dorp van 2013 én het groenste dorp van Europa in 2016.

Eigenlijk zit je in het Vechtdal altijd goed. Hoe, waar of met wie je gaat wandelen maakt niet uit. Bij elke stap die je zet, sta je versteld van het schitterende en steeds wisselende landschap. Hier zijn enkele van de mooiste routes van het Vechtdal, die elke wandelaar een keertje wil hebben gelopen.

Het Vechtdalpad

Wandel in zeven etappes het Vechtdalpad; een lange afstandwandelroute van Zwolle naar het Duitse Hoogstede. Onderweg ontdek je alle landschappen van het Vechtdal en de rijk geschiedenis van het gebied.


Rondje Rheeze

Loop in 13 kilometer van de monumentale boerderijen uit het Middeleeuwse dorp Rheeze naar de woeste zandverstuivingen van de Rheezerbelten, en natuurplassen De Haarplas en De Oldemeijer. Onderweg passeer je ook nog de Grote Beltenweg waar vijf grootschalige kampeerterreinen zijn gevestigd met de titel Best Camping in de Europese campingclassificatie van de ANWB en ADAC.

Kunstwegen-traject

Kunstwegen is een route van Zwolle door het Vechtdal naar het Duitse Nordheim. Aan de 160 kilometer lange route langs rivier de Vecht staan zo’n 75 kunstwerken van nationale en internationale, beeldende kunstenaars, die samen één van de grootste openluchtmusea ter wereld vormen.


Pieterpad

Het Pieterpad, de bekendste wandelroute van Nederland, loopt ook door het Vechtdal. Wandelaars die het Pieterpad lopen ontdekken waarom het Vechtdal één van de mooiste stukken van Overijssel is en misschien zelfs één van de mooiste stukken van het Pieterpad.

Met Joggem op avontuur

Joggem woont in de gemeente Hardenberg. Hij zit op de basisschool en vindt het, net als veel van zijn leeftijdsgenootjes, leuk om te gamen en filmpjes te kijken. Spannende boeken lezen vindt hij ook leuk, maar het allerliefste is hij lekker buiten! Vooral fietsen en wandelen doet hij graag. Ga je mee op avontuur met Joggem?

Het Pauperpad

Het Pauperpad is een belevingsroute langs markante plekken van de voormalige kolonies van de Maatschappij van Weldadigheid, die paupers uit de steden lieten werken in het veen. Er zijn inmiddels meerdere pauperpaden die schakelen tussen Drenthe en het Vechtdal.

Kinderroutes in Dalfsen

Wie met kinderen wandelt heeft volop keuze in Dalfsen met vier routes van zo’n drie kilometer. Wandelroute Hessum leid je langs een speeltuin met 45 speeltoestellen, wandelroute Hoonhorst laat je de 150 jaar oude molen Fakkert zien, Beleefpad de Horte is een avonturenpad door de natuur, en tijdens de Schat van Dalfsen leer je alles over de archeologische vondsten uit Dalfsen en hoe de families er duizenden jaren eerder leefden.

Nog meer leuke kinderroutes in het Vechtdal


Het Roots Natuurpad

Het langste natuurpad van Nederland voert je over 459 kilometer door Nederland, waarvan ruim 70% over onverharde paden loopt. Van etappe 12 tot en met 14 wandel je vanaf Zuidwolde langs natuurgebied het Reestdal, de Ommerschans en Landgoed Vilsteren naar Heino. Drie prachtige etappes dwars door het Vechtdal.

Heb jij ook al de mooiste wandelroutes uit het Vecht- en Reestdal gelopen?

Naar alle wandelroutes

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Meer leuke verhalen