navigatie overslaan

Tips

10 Tips om te varen op de Vecht

 • Leestijd 5
 • Gelezen 24261 keer

Jong en oud kan de Vecht ervaren tijdens een dagje varen over de Vecht. De enige vraag is welke vaarervaring het beste bij jou en de groep past. Ga je voor sportief of recreatief, wil je er lekker bij eten of loop je liever kans op een nat pak? Met wie je ook de Vecht wilt bevaren, wij helpen je aan de beste locaties voor heerlijk dagje varen over de Vecht.

Tip: Kies voor een veilig dagje op de Vecht en draag een zwemvest. Alle verhuurders in het Vechtdal hebben voldoende zwemvesten beschikbaar.

 1. Hiawatha Actief

  Zoek je geen alledaagse activiteit over de Vecht dan ben je bij Hiawatha Actief aan het juiste adres. Denk eens aan een Wandel & Kano-afzaktocht, een heerlijk uitje om de mooie omgeving van Dalfsen te ontdekken. De wandelroute (6,5 km) gaat door het mooie rivierlandschap naar de stuw bij Vilsteren. Daar ligt de kano al voor u klaar voor de afzaktocht (6 km terug naar Dalfsen).

  Stap op de fiets en maak de combinatie fiets & kano-afzaktocht. Met een mooie fietstocht naar de stuw bij Vilsteren waar de kano al op je ligt te wachten.

  Of beleef de Vecht op een unieke manier, geniet van de natuurlijke omgeving en beleef de historie van de Vechtzomp.

 2. Rolstoel-toegankelijke e-excursieboot Koeksebelt

  Met de nieuwe rolstoeltoegankelijke e-excursieboot heeft Camping de Koeksebelt een primeur. Zo kan iedereen een prachtig boottochtje maken of een hengel uitwerpen op de Regge en de Vecht. De e-excursieboot is plat en ligt boven het waterpeil, zodat het eenvoudig is om er met een rolstoel in te komen. Bovendien is de boot zelflozend, hierdoor wordt het bodemoppervlak van de boot niet glad. De boot ligt bij de steigers van Camping de Koeksebelt, die ook voor minder validen te begaan zijn. Je kunt de boot of een boottocht met gids boeken bij de receptie. Er kunnen maar liefst tien personen in de e-boot. Met wie maak jij binnenkort een tochtje?

 3. Rondvaartboot Le Bateau Napoleon

  Er is zoveel moois aan de oevers van de Overijsselse Vecht… prachtige veldbloemen en grazige weiden, oog in oog meteen koe, paard, weide- of watervogel.
  Vaar mee met de rondvaartboot Le Bateau Napoleon, een Looozensche platbodem, het vaargebied ligt tussen de Duitse grens en Hardenberg. Als het mooi weer is, is de boot rondom open, zodat u heerlijk de natuur kunt opsnuiven. Als de weersomstandigheden echter te wensen overlaten, is de boot wind- en waterdicht. De boot biedt plaats aan 35 personen en is uitgerust met een een electrische schaarlift, toegankelijk voor o.a. rolstoelen.

 4. Vechtzomp Dalfsen

  In 2019 heeft de Vechtzomp zijn herintrede gedaan in Dalfsen. Deze mooie, elektrisch aangedreven boot meandert door het landschap over de Vecht. De Vechtzomp ligt gedurende het vaarseizoen aan de kade, vlakbij de Blauwe Bogen brug. De Vechtzomp heeft Dalfsen als thuishaven en vaart 2 kanten uit, richting Zwolle tot aan Vechterweerd en richting Ommen tot aan Vilsteren. Voor individuele passagiers is het is mogelijk om mee te varen tijdens één van de opstaptochten, waarbij de schipper u uitgebreid verteld over de rijke historie van de Zomp en de Dalfser Vecht. Wilt u liever de Vechtzomp voor uw gezelschap afhuren? Ook daarin zijn mogelijkheden!

 5. Ommer Vechtzomp

  Een bijzondere manier om de Vecht te ervaren is een vaartocht met de Vechtzomp 'Hanzestad Ommen'. Wie aan boord stapt, wordt welkom geheten door een bemanning van drie personen. Een schipper, co-schipper en een verhalenverteller, die de passagiers onderweg vermaakt met boeiende feitjes over de Vecht en haar meest bijzondere plekjes.

 6. De Vechtezomp - Gramsbergen

  Zompen zijn boten die grote hoeveelheden goederen konden verschepen én over laag water konden varen. Ze werden vorige eeuw vooral ingezet ten oosten van de IJssel. De enige zomp die je nu nog eens ziet varen is de Vechtezomp. Genieten van een heerlijk dagje varen over De Vecht, terwijl de schipper je bijpraat over de rijke historie van de boot en de omgeving.

 7. Kanovaren bij Buitenplaats De Luwte in Zwolle

  Ervaar de Vecht en het Zwarte Water vanuit de kano. Een unieke ervaring! Vanaf Buitenplaats De Luwte in Zwolle stap je zo de kano in voor een heerlijke kanotocht. Maak je uitje compleet met een kanolunch op het terras, een kano picknick onderweg of sluit je dag af met een drankje en/of een warme hap bij Buitenplaats de Luwte.

 8. Kanoverhuur De Linderbeek

  Maak je op voor een sportieve rondvaartroute van 15 of 18 kilometer in een kayak of kano. Vanaf Boerderijcamping De Linderbeek passeer je alleen of met een kleine groep weilanden, houtwallen, koeien, riet, reigers en boerderijen. Een heerlijk uitje met veel ruimte!

  Of kies voor een ontspannend en gezellig uurtje met een kano door de rustige beekjes. Alles is mogelijk!

 9. Rederij Peters

  Sinds jaar en dag verzorgt Rederij Peters vanuit Ommen rondvaarten over De Vecht. Je kan kiezen uit een tocht van anderhalf uur naar Vilsteren en terug, of een marktvaart van drie uur naar Dalfsen inclusief tijd voor een bezoek aan de warenmarkt. Rondvaarten van Rederij Peters zijn te combineren met extra activiteiten, zoals een tocht per paardentram, een funbiketour en een bezoek aan de Escape Room van Ommen. Lekkerbekken hebben keuze uit een culinair arrangement in de vorm van een high tea of een bbq aan boord.

 10. Handig om te weten!

  Regels waar je rekening mee moet houden
  Het vaarseizoen gaat van start! Dit betekent dat het prachtige gebied van het Overijsselse Vechtdal weer vanaf het water te beleven is. Om planten en dieren, bijvoorbeeld broedende vogels, zo weinig mogelijk te verstoren, gelden er een aantal regels voor het varen in het waterschap Vechtstromen, tussen Ommen en de Duitse grens. Zo kunnen we deze zomer allemaal op een veilige manier genieten van de Vecht.

  Handig om te weten voordat je het water op gaat

Wat vind je van dit artikel?