navigatie overslaan

Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij Dalfsen

‘U een lekker bier, zij een mooi beschutte werkplek’, dat is het motto van de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij in Dalfsen. Want de brouwerij is een zogeheten ‘zorgbrouwerij’.

Zij werkt samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het biedt medewerkers van Philadelphia Leer-Werk-Centrum in Dalfsen een nuttige, sociale dagbesteding. En het plezier spat eraf bij deze medewerkers. Zeker als ze vol trots ‘hun ‘bieren in inmiddels 35 winkels en restaurants in het Vechtdal zien staan.

De Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij brouwt sinds 2015. Eerst vanuit het Friese Oudkerk. Vanaf oktober 2016 in Dalfsen in de voormalige sporthal ‘Molendijk’. In deze krap 3 jaar heeft de brouwerij al 9 mooie speciaalbieren op haar naam staan. Brouwmeester Jos Verlaak heeft daarvoor heel wat uren zoet gebracht in zijn ‘experimenteer-ontwikkelruimte’. Het resultaat mag gezien, of - beter gezegd – geproefd worden. Smaakvolle bieren die de ware liefhebber van speciaalbieren aanspreken. Afgelopen herfst was de Midwinterhoornbier zelfs winnaar van de Streekbierentest van de Stentor. Een bier die overigens in alle jaargetijden uitstekend smaakt! De namen van de bieren zijn verbonden aan Dalfsen en het Vechtdal.

Etiketten

Alleen al om de mooie etiketten zou je een Vechtdalbier willen kopen. Plaatselijk kunstenares Heleen Goutbeek en grafisch vormgeefster Annemarie van der Kolk zijn hier verantwoordelijk voor. Ieder etiket vertelt een eigen verhaal over Dalfsen en het Vechtbal. Naast het afvullen van de flesjes, zorgen de medewerkers van het Leer-Werk-Centrum ervoor dat de etiketten en halsstickers op de juiste flesjes terugkomen. Een taak die ze met veel plezier uitvoeren.

Nieuwe locatie

De locatie van de brouwerij aan de Molendijk is tijdelijk. Vanaf juni 2019 is de Vechtdal Brouwerij op een andere locatie te vinden. Er wordt gezocht naar een geschikte locatie.

Rondleidingen

Met trots laten de medewerkers geïnteresseerden graag een kijkje in de brouwerij nemen. Het brouwproces wordt uitgelegd en er vindt een rondgang langs de imposante brouwketels plaats. De brouwerij gebruikt voor haar bieren eerlijke grondstoffen en maakt geen gebruik van hulpstoffen. Natuurlijk is er na afloop de mogelijkheid even te nippen aan een proefglaasje met één van de Vechtdalbieren.

Kijk op de website www.vechtdalbrouwerij.nl

Alle informatie over de historie, bieren, rondleiding en Philadelphia Leer-Werk-Centrum vindt u op de website. De Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij is lid van ‘Vechtdal producten’ en Vechtdal Marketing’.

Categorieën