navigatie overslaan

Verrukkelijk Vechtdal

Verrukkelijke asperges

  • Leestijd 2
  • Gelezen 8737 keer

Eén van de verrukkelijke producten waar het Vechtdal om bekend staat: Asperges of 'het witte goud'. Traditioneel eet je asperges met ham en ei. Of puur natuur: asperges met botersaus en verder helemaal niks. Hoe je ze ook het liefst eet, NU is het moment!

Vechtdal Overijssel beschikt over een zeer lichte zandgrond met diep grondwater. Hierdoor ontstaat de specifieke smaak van de asperge welke van uitzonderlijke klasse is. De aspergebedden zijn dan ook volop zichtbaar in het Vechtdal.

Wist je dat?

  • Asperges heel gezond zijn? Ze zitten vol vitamines en mineralen.
  • Er mannelijke en vrouwelijke asperges zijn? Mannelijke asperges zorgen voor de meeste opbrengst en worden dus het meest gekweekt.
  • Verse asperges piepen? Als je asperges langs elkaar heen wrijft en ze een piepend geluid maken, zijn ze vers.
  • De langste asperge ooit is 3,11 meter lang! Asperges kunnen namelijk wel 12 centimeter per dag groeien.
  • Nederlanders eten ongeveer 800 gram asperges per jaar per persoon.
  • Als je de asperges schilt en dan invriest kun je er tot 6 maanden later nog van genieten!
  • Behalve koken, kun je asperges ook wokken,stomen en grillen!
  • Asperge werd in de oudheid gezien als afrodiciacum, oftewel lustopwekkend middel.
  • Er een speciale asperge kleurplaat bestaat? Leuk voor de kinderen! Print deze uit en kleuren maar!
  • De lekkerste asperges uit Vechtdal en Salland komen! Waar haal jij je verse asperges? Onze favoriete locties vind je hier!

Asperges eten buiten de deur

Restaurants in het Vechtdal zijn ook enorme liefhebbers van asperges. Zij hebben deze lekkernij dan ook toegevoegd aan hun menu's. Bij hen geniet je van asperges klaargemaakt door een top chef. Hier vind je een aantal restaurants met een speciaal aspergemenu.

Waar haal je de lekkerste asperges?

Bij onze helden van het witte goud! Verwen jezelf met verse asperges! Ga langs bij één van de boerderijwinkels van de aspergetelers in het Vechtdal om met een heerlijk gevulde tas weer richting huiswaarts te keren.


Francesca Kookt


Francesca
Francesca

Francesca van Francesca Kookt, de populaire foodblogster, heeft de asperges uit het oosten ook ontdekt. Ze was in 2018 bij ons op bezoek en zeer onder de indruk van onze mooie omgeving en onze heerlijke asperges! Lees hier haar ervaringen met het witte goud en haar bezoek aan het Vechtdal en Salland.

Wat vind je van dit artikel?