navigatie overslaan

Streekproducenten werken samen in Proef Oost

Kombucha met de smaak van het Reestdal en het Vechtdal

  • Leestijd 4
  • Gelezen 110 keer

Misschien drink je in de zomervakantie wel een verkwikkende Kombucha met de smaak van het Reestdal én het Vechtdal. Wijngoed de Reestlandhoeve en Theeplantage de SomerWende ontwikkelen dat trendy drankje momenteel. Het is typisch zo’n voorbeeld van een samenwerking binnen Proef Oost waarin regionale streekproducenten de krachten bundelen.

Van Wijngoed de Reestlandhoeve in het buitengebied van Balkbrug komen al jarenlang prachtige wijnen. Eigenaar Bas Huisman zoekt bovendien voortdurend naar nieuwe aanvullingen. “Natuurlijk hebben we al enige tijd alcoholvrije wijnen in ons assortiment. Een mooi en gezond alternatief daarvoor is Kombucha. Dat drankje is vooral in het westen al enorm populair. Het is een gefermenteerde thee die je ook prima in plaats van frisdrank kunt drinken.”

Smaak van de regio

Huisman zocht naar een Kombucha met een eigen smaak. En wat is dan logischer dan samenwerken met Natasja Somer. Die realiseerde een paar jaar geleden bij familiebedrijf SomerWende een eigen theeplantage. “Samen zijn we aan het experimenteren geslagen. We gaan voor een Kombucha met de taste van deze regio. Ons drankje is al erg lekker, maar we presenteren hem pas als hij helemaal perfect is. We hopen dat we daarmee dit jaar kunnen toasten…”, lacht Natasja.

Samen verder komen

Ze kennen elkaar al jarenlang. Natasja verhuurt ook Tuk Tuk’s en die bracht ze vroeger regelmatig naar De Reestlandhoeve. Wijnliefhebbers maakten dan eerst een ritje voordat ze aan een proeverij begonnen. “In die tijd was jij nog een jochie en nu zitten we in het bestuur van Proef Oost en ontwikkelen we samen zo’n mooi product. Heel tof. Zo’n samenwerking past helemaal in deze tijd. Ondernemers zagen elkaar veel meer als concurrenten, terwijl ze nu zien dat je samen veel verder kunt komen.”

Krachten bundelen

Proef Oost is daarvan een goed voorbeeld. Meer dan dertig streekproducenten en horecaondernemers bundelen daarin hun krachten. “Samen kijken we hoe we onze producten beter in de markt kunnen zetten, maar zoeken we bijvoorbeeld ook naar logistieke oplossingen”, vertelt Bas, die ook voorzitter is van Proef Oost. “In de toekomst wil je liever niet dat dertig verschillende busjes de streekproducten naar de klanten brengen. Misschien kunnen we samen een logistieke oplossing bedenken.”

"De grond waarop je woont en werkt bepaalt voor een groot deel de smaak van het product".

Download Proef Oost

Ook lanceerden de samenwerkende ondernemers de website www.proefoost.nl en de app @ProefOost. Die bieden een goed overzicht van de deelnemende streekproducenten. Ze maken bovendien duidelijk hoe divers het aanbod is in het Reestdal en het Vechtdal. Van zuivelproducten tot wijn, van aardbeien tot asperges. Wat Huisman en Somer betreft wordt dat assortiment de komende tijd alleen maar groter. “Onze bedoeling is dat ook producenten uit de andere oostelijke regio’s zich bij ons aansluiten. Vandaar ook de naam Proef Oost. Bezoekers en bewoners blijven immers ook niet stil staan bij de grenzen van het Vechtdal of het Reestdal.”

Aandacht voor de natuur

Proef Oost past volgens Natasja ook bij een andere trend. De streekproducenten realiseren zich heel goed dat ze hun bestaan danken aan de natuur. “Sterker nog: de grond waarop je woont en werkt bepaalt voor een groot deel de smaak van het product. Aan onze thee, wijn, kaas, melk of aardbeien proef je dat ze uit het Reestdal of het Vechtdal komen. Ook daarom moeten we respectvol omspringen met onze grond en met de natuur”, zegt Bas.

Prachtige regio

“Bovendien is de natuur een belangrijke reden waarom mensen naar onze regio’s komen. Onze gasten vinden het hier prachtig”, vult Natasja aan. “En wij vinden het op onze beurt prachtig dat zoveel mensen genieten van onze omgeving. Tegelijkertijd moeten we aandacht houden voor de balans tussen het toerisme en de natuur. Juist het kleinschalige maakt dit zo’n fijn gebied voor bezoekers én bewoners. Dat realiseren de streekproducenten van Proef Oost zich heel goed.”

Wat vind je van dit artikel?