navigatie overslaan

De grens over...

Vechtdalroute

Niets van het Vechtdal missen? Stap dan op de pedalen en fiets de Vechtdalroute. Deze langeafstandsroute is een veelzijdige 245 kilometer lange fietsroute tussen Zwolle bij de monding van de Vecht en Darfeld (Duitsland) bij de bron van de Vecht.

Wie in Zwolle begint ziet de route onderweg langzaam veranderen van karakter. De Overijsselse Vecht wordt na Dalfsen en Ommen in Duitsland de Vechte. Alles verandert mee: huizen, boerderijen, dorpjes...

Wisselend landschap en bijzondere kunst

De Vechtdalroute is in beide richtingen te fietsen. Al fietsend volg je de loop van de Vecht. De route kun je in verschillende dagtrajecten volgen. Elk traject kent zijn eigen wisselende landschappen en bijzondere kunstobjecten. Want naast historische kunstwerken vind je in het Vechtdal ook moderne kunst. Sterker nog, door het fietsen van de Vechtdalroute fiets je door een kilometers lang openluchtmuseum. De Vechtdalroute volgt namelijk bijna dezelfde route als de Kunstwegen fietsroute, waardoor je onderweg kunt genieten van tientallen kunstwerken van hedendaagse kunstenaars.

De etappes

  • Etappe 1, Over de dijk naar de monding: Zwolle-Vilsteren 37,2 km.
  • Etappe 2, Een afwisselend hoevenlandschap: Vilsteren-Hardenberg 39,9 km
  • Etappe 3, Veenresten in het grensland; Hardenberg-Emlicheim 24,7 km
  • Etappe 4, Zwerven langs weidse riviervlakten: Emlichheim-Nordhorn 44,3 km
  • Etappe 5, Langs oude dorpen en hoeven van het Graafschap Bentheim: Nordhorn-Schüttorf 29,9 km
  • Etappe 6, Over de grens naar Münsterland: Schüttorf-Metelen 37,2 km
  • Etappe 7, Steinfurter Land, land van boeren, wevers en 'kiepenkerle': Metelen-Darfeld 30,3 km

Hoe vind je de route?

Voor het vinden van de route zijn er verschillende hulpmiddelen. De route is goed bewegwijzerd. Op cruciale punten zijn de LF-bordjes aangebracht om de richting aan te geven. Dus je kan lekker doorfietsen door de bewegwijzering te volgen. De route kun je ook vinden via Vechtdalroute.nl. Daarnaast is er een gratis fietskaart die verkrijgbaar is bij de Tourist Info Punten in het Vechtdal.

Onderweg overnachten

Wil je onderweg overnachten in een hotel of bed and breakfast dan hebben we een aantal overnachtingsadressen langs de Vechtdalroute op een rijtje gezet. Bekijk hier onze suggesties.

Heen- of terugreis


Per trein
De heen- of terugreis naar de route kan via de stations van Billerbeck (ten zuiden van Darfeld), Schüttorf, Bad Bentheim en Zwolle. Informatie daarover vindt u op de Website van de Duitse Bahn of NS.

TIP: Grafschafter Fietsenbus
Van april t/m oktober rijdt er een Fietsenbus door Grafschaft Bentheim van Bad Bentheim in het zuiden tot aan Emlichheim in het noorden. Tussen de begin- en eindhalte komt deze bus met aanhangwagen door Nordhorn, Neuenhaus en Uelsen. Meer informatie over de fietsenbus.

Nog vragen? Neem direct contact op: